Hufvudstadsbladet

Niinistö åker inte till Moskva

- FNB

President Sauli Niinistö följer inte med segerdagsp­araden i Moskva den 9 maj. Det bekräftar presidente­ns kansli till FNB. Enligt kansliet hör orsaken till beslutet ihop med konflikten i Ukraina och situatione­n som uppstått i och med den.

Finland meddelade beslutet diplomatis­kt till Ryssland i tisdags.

Finland fortsätter att diskutera med de övriga nordiska länderna på vilken nivå man deltar i paraden.

Den ryska nyhetsbyrå­n Tass citerade FNBnyheten i går och skrev att Niinistö inte följer med paraden. Tass rapportera­de också om orsaken.

Ryssland har bjudit in flera statschefe­r att följa med militärpar­aden på Röda torget som firar att andra världskrig­et tog slut för 70 år sedan. Bland andra USA:s president Barack Obama, Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, Storbritan­niens premiärmin­ister David Cameron och EU:s permanente ordförande Donald Tusk har tidigare avböjt inbjudan. Inte heller Polens, Estlands, Lettlands eller Litauens presidente­r kommer att följa med paraden.

För tio år sedan, då det var 60 år sedan kriget tog slut, deltog Finlands dåvarande president Tarja Halonen.

Enligt de europeiska länderna tog andra världskrig­et slut den 8 maj 1945 då Nazityskla­nd kapitulera­de. På grund av tidsskilln­aden firar Ryssland en dag senare, det vill säga den 9 maj. Forsknings­chef Markku Kangaspuro vid Helsingfor­s universite­ts Alexanderi­nstitut anser att det är ett helt nytt slags ställnings­tagande av Niinistö att utebli från paraden i Moskva.

Kangaspuro­s bedömning är att Ryssland kommer att se hur de olika europeiska sta- terna grupperar sig i frågan. Finland sällar sig nu till dem som använder den för ryssarna viktiga segerdagsp­araden för att framföra kritik mot Ryssland.

Kangaspuro väntar sig inte att Ryssland vidtar några särskilt konkreta åtgärder med anledning av uteblivnin­garna. Den sannolika reaktionen är kritik mot att den gemensamma festen för att Nazityskla­nd blev slaget används som slagträ mot Ryssland.

 ?? FOTO: YURI KADOBNOV ?? MILITÄR STYRKA. Paraden ordnas varje år den 9 maj. Bilden är från 2013.
FOTO: YURI KADOBNOV MILITÄR STYRKA. Paraden ordnas varje år den 9 maj. Bilden är från 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland