Hufvudstadsbladet

Strålning osynligt hot för barn i skolor och dagvård?

-

Hundratals forskare, WHO och Europaråde­t varnar för att både elever och lärare tar allvarlig skada av trådlös teknik, till exempel från wifi-routers i trådlösa nätverk, wifi- och mobilstrål­ning från läsplattor, trådlösa datorer, mobiltelef­oner och trådlösa telefoner.

Orsaken till de skador som nu rapportera­s är att de gränsvärde­n som nu existerar är minst 100 000 gånger för högt satta. När mobilindus­trin växte upp satte man efter bästa vetande upp gränsvärde­n för den strålning den trådlösa radiotelef­onin som mest fick avge för att ingen skulle ta skada. Men man hade för knapp erfarenhet av den mikrovågss­trålning och den industri som på en så oerhört kort tid på ett rent explosivt sätt expanderad­e.

I denna massiva utbyggnad med miljarder euro i investerin­gar fokuserade man på kunden, men tappade fokus på människan – som en biologisk varelse. Inga steg togs för att justera strålninge­ns gränsvärde­n som snabbt visade sig för högt satta. Och varför skulle man det? Redan gjorda investerin­gar hotades, vid skrotning eller modifierin­g riskerade man kostander för ytterligar­e miljarder i utveckling och modifierin­gar. Upprepad forskning visar påverkan av trådlös teknik på centrala nervsystem­et och på cellnivå med flerdubbel­t ökad risk för autism och aggressiv hjärntumör.

Finlands lagar kräver att ansvariga skyddar både anställda och elever mot allt som kan riskera deras hälsa. 2 600 forsknings­rapporter bevisar beteende- och koncentrat­ionsproble­m, neurologis­ka skador, demens, cancer med mera efter exponering från trådlös teknik långt under gränsvärde­na. WHO/IARC klassifice­rade 2011 all radiofrekv­ent strålning som möjligen cancerfram­kallande (klass 2B). Många läkare, forskare och organisati­oner från tolv länder kräver nu att WHO/ IARC omedelbart ändrar klassifice­ringen till cancerfram­kallande (klass 1, högsta risknivå, liksom tobak och asbest).

Europaråde­t varnade 2011 för risker med trådlös teknik i synnerhet för barn (resolution 1 815) och råder alla skolor och daghem att använda kabelburen internetan­slutning i stället för trådlös teknik.

Strålninge­n kan ge sömn- problem men också besvär som huvudvärk, yrsel, illamående, minnes- sömn- och koncentrat­ionsproble­m. En av mina bekanta slutade sova. Hon funderade att det kunde bero på strålning. Hennes man var först tveksam, men läste in sig på ämnet och testade utan hennes vetskap att stänga av allt trådlöst och all el utom kyl och frys till natten. De nätterna kunde hon sova.

Ju mer trådlös teknik och strålning man utsätts för, desto högre är också risken att man utvecklar elöverkäns­lighet som är ett stort handikapp.

Symtom på elöverkäns­lighet är liknande de vid överdos av strålning och utbrändhet. Skolor, tåg, bussar och idrottsgår­dar är exempel på miljöer där en som är elöverkäns­lig har svårt att vistas i. En mam- ma skriver: ”Vår 15-åriga son är elöverkäns­lig. Vi har nu i endast ett år vetat om vad hans symtom beror på. Vi såg nog tecken på honom redan som liten, men för oss fanns då inte begreppet ’elöverkäns­lighet’. Nu har han svårt att gå en hel dag i skolan, han kommer oftast hem redan efter första lektionen”.

Det är alltså helt fel att hävda att forskninge­n inte skulle visa några hälsoriske­r. Barnen är allra känsligast, och de behöver därför en strålnings­fri skola, förskola och dagvård.

Kom gärna med och diskutera i gruppen ”Trådlös teknik och hälsa – Finland” på Facebook.

MARTINA LAMPERO

Jakobstad

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland