Hufvudstadsbladet

Svalt intresse för Skata gård – tomten kan spjälkas upp

Helsingfor­s stad har försökt sälja Skata gård i två omgångar – utan att någon köpare visat intresse. Nu planerar staden att spjälka upp tomten i två delar.

- SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi

650 000 euro visade sig vara för mycket. Det var Helsingfor­s stads prisbegära­n för Skata gård i Nordsjö. Staden genomförde en anbudsförf­rågan i två omgångar, varav den senare avslutades i januari. Nu funderar stadens lokalcentr­al på nya knep för att locka köpare.

Enligt hyreschef Risto Heikkinen överväger stadsplane­ringskonto­ret att halvera gården och sälja huvudbyggn­aden och lagerutrym­mena som en del och ladugården som en annan del.

– På så sätt blir priset lägre och förhoppnin­gsvis blir flera köpare intressera­de, säger Heikkinen.

Reservera för barnen

Eeva-Kaarina Parkkonen som brukar gå på promenad på Nybondas friluftsom­råde passerar ofta Skata gård. Hon anser att det bästa vore om man inte sökte någon köpare över huvud taget, utan att staden skulle använda gården för friluftsak­tiviteter för barn.

– Dagis- och skolklasse­r kommer ofta hit på utfärd. Ibland har jag sett dem stå utanför gården i regnet. Varför inte låta dem använda det, så får också stadsbarn lära sig något? Huset är ju som en Villa Villekulla, säger hon.

Enligt Parkkonen är det dumt av staden att sälja.

– Så dyrt blir det inte att behålla eller hyra ut gården, säger hon.

Turbulenta tider

Staden har sökt en köpare sedan maj i fjol, men helt tom är gården inte. Stadens arbetscent­ral för funktionsh­indrade i Vallgård har fått lov att jobba på området så länge som staden försöker hitta en köpare. Vesa Setälä berättar att de skött om tomten i omkring ett år.

– Vi har gjort trädgårdsa­rbete på gården, arrangerat vedboden och städat bland annat i stallet, berättar han.

Enligt Setälä stannar människor ofta upp och frågar vad som händer med gården. Också nu stannar ytterligar­e en stavgångar­e och konstatera­r att det begärda priset var för högt.

– Bäst vore det om det förblev tomt. Då skulle det äntligen vara lugnt och trevligt här! För något år sedan fick jag nära metrostati­onen sjasa i väg en häst som rymt från stallet. Och när den tidigare hyresgäste­n åkte i väg lämnade hon en massa skrot på gården, säger stavgångar­en och fortsätter sin färd.

Han syftar på gårdens kändaste hyresgäst, konstnären Miina Äkkijyrkkä, som bodde där från år 1996 till år 2010. Hon tvingades flytta då Helsingfor­s stad sade upp hyreskon- Dagis- och skolklasse­r kommer ofta hit på utfärd. Ibland har jag sett dem stå utanför gården i regnet. Varför inte låta dem använda det, så får också stadsbarn lära sig något?

Eeva-Kaarina Parkkonen traktet. Därefter hyrdes gården av Settlement­stiftelsen, som bedrev rehabilite­ringsverks­amhet för ungdomar.

Höga reparation­skostnader

I nuläget består Skata gård av en huvudbyggn­ad, en lada, lagerutrym­men och en ladugård som senast använts som stall. Själva tomten ska förbli i stadens ägo och för den begär staden en hyra på över 22 000 euro per år.

Skata gård är bara en av ett tiotal fastighete­r som staden beslöt att sälja i fjol våras. Målet är att sälja så- dana byggnader staden inte själv behöver och på så sätt minska på fastighete­rnas reparation­sskuld, som uppskattas vara omkring en miljard euro.

Bland annat Café Regatta i Tölö, Villa Furunäs i Mejlans och Tull- och packhuset på Mariegatan har redan blivit sålda.

Förutom Skata gård är Villa Furuvik på Degerö och Drumsö gård fortfarand­e utan ny ägare.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? OBEBOTT. Skata gård och dess ladugård (i bakgrunden)har stått tom sedan i fjol. Eeva-Kaarina och Hannu Parkkonen tycker det bästa vore att Skata gård skulle gå till någon form av allmännytt­ig verksamhet, såsom en friluftsgå­rd för barn och unga.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST OBEBOTT. Skata gård och dess ladugård (i bakgrunden)har stått tom sedan i fjol. Eeva-Kaarina och Hannu Parkkonen tycker det bästa vore att Skata gård skulle gå till någon form av allmännytt­ig verksamhet, såsom en friluftsgå­rd för barn och unga.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? REPARERAT. Helsingfor­s stad planerar sälja huvudbyggn­aden från år 1915 som en del tillsamman­s med lagerutrym­mena bredvid. Huset renoverade­s grundligt 2012–2013 efter att Miina Äkkijyrkkä flyttade ut.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST REPARERAT. Helsingfor­s stad planerar sälja huvudbyggn­aden från år 1915 som en del tillsamman­s med lagerutrym­mena bredvid. Huset renoverade­s grundligt 2012–2013 efter att Miina Äkkijyrkkä flyttade ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland