Hufvudstadsbladet

Susann föll för Saab med sufflett

Ett besök på BMW-museet i München väckte tanken om att någon gång äga en Mini Cooper utan tak. Men lite dötid bland bilaffärer­na i Ekenäs fick Susann Sonntag att falla för en Saab.

- KRISTOFFER NöJD kristoffer.nojd@vastranyla­nd.fi

INGÅ – Man kan säga att det var bilen som kom till mig och min familj, säger Susann Sonntag.

Hon hade inte tänkt byta bil utan var ute i andra ärenden när hon gick in i en bilaffär i Horsbäck.

– Jag tog en bild av bilen. På vägen hem från Ekenäs började jag fundera på Saaben som stod i affären jag just hade spontanbes­ökt. Jag konstatera­de att bilen var jättefin och att priset var överkomlig­t.

Efter en kort diskussion med sin make och med en god vän och Saabkännar­e bokade hon en provkörnin­g samma dag. Efter 500 meter var hon såld på Saaben – en 93: a med automatisk sufflett.

Köpet gjordes fredagen den 13 men ännu har bilen gått bra. Förutom att batteriet sade upp kontraktet utanför en mataffär i Ingå kyrkby. Men ett nytt batteri senare går bilen som en klocka igen.

”Ett impulsköp”

– Man kan nog säga att bilen var ett impulsköp. Mina goda vänner skämtar att det var min 50årskris, säger hon och skrattar. Men hon ångrar det inte. – Den är annorlunda och skojig men ändå inte märkvärdig. Den har automatlåd­a, ljuvlig fjädring och är ganska tyst trots allt. Dessutom har den två platser i baksätet.

Av bilens utmärkta skick att döma har den förra ägaren använt Saaben sparsamt om vintrarna. Men Sonntag har tänkt köra bilen året om. Hon är medveten om att den kräver lite extra omtanke. Till exempel måste suffletten impregnera­s med jämna mellanrum för att hållas i skick.

Eftersom sången är hennes levebröd ska det vara soligt och varmt innan Sonntag kör med suffletten nere.

– Jag är väldigt rädd om min röst.

Men trots tygtaket är bilen den varmaste Sonntag haft.

– Ett vanligt plåttak lär fak tiskt vara kallare. Visserlige­n hör man ljuden utanför lite tydligare. Men inte så det stör.

Passar sångaren

Vad är det då som fascinerar med just den här bilen? – Jag tycker om gamla saker och fast den här inte är speciellt gammal så är den en raritet. Man ska njuta av livet så länge man kan. Jag tycker alla ska unna sig något speciellt någon gång. Det må sedan vara en resa, att bestiga ett berg eller att sitta och betrakta soluppgång­en om det känns viktigt för en. Vid sådana tillfällen kan man strunta i vad andra tycker och tänker. Passar den här bilen din personligh­et? – Jo, den är ju rock’n’roll! Det är som att köra båt eller motorcykel – det ger en känsla av frihet och av det där lilla extra.

Saaben är inte bara en del av KSF Medias cabrioletp­aket i detta temanummer. Den kommer också att figurera i videon till låten Let’s Dance som Sonntag ger ut som ett soloprojek­t nu i maj. I videon syns också den lokala rallystjär­nan Marcus ”Bosse” Grönholm men även andra skojiga personligh­eter.

 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? LÄTT ATT LE. Med en turbo på två liter, automatlåd­a och taket nere är körglädjen maxad för Susann Sonntag.
WECKSTRöM FOTO: LEIF LÄTT ATT LE. Med en turbo på två liter, automatlåd­a och taket nere är körglädjen maxad för Susann Sonntag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland