Hufvudstadsbladet

I Åke Hellmans ateljé står tiden stilla

100-årsjubilar­en Åke Hellman har målat otaliga porträtt av prominenta herrar och damer. Landskap i Provence och vackra kvinnor har utgjort en välkommen motvikt till alla grå kostymer.

- PIA VUORIO kultur@ostnyland.fi

För sju år sedan målade professorn och bildkonstn­ären Åke Hellman – som fyller 100 år på söndag – sin sista målning. Numera ligger redskapen för måleri orörda i ateljén på Wallgrensg­atan i Borgå. ●

BORGå I Åke Hellmans vackra ateljé med högt i tak och fasad mot Wallgrensg­atan känns det som om tiden stannat just i det ögonblick Hellman lade ifrån sig penseln för sista gången. På ett staffli hänger den vita målarrocke­n och ovanför arbetsbänk­en på en hylla står burkar med penslar i en prydlig rad. En vägg pryds av noga utvalda målningar som represente­rar de motivkateg­orier genom vilka Hellman blivit nationellt erkänd: stilleben, portätt, naketstudi­er och landskap.

Den största målningen, ett expressivt verk med mosaikmöns­ter i rött, skiljer sig från de övriga. Den kom till under en period då en ny form av abstrakt konst letade sig in i bildkonste­n och Hellman ville, trots att han förhöll sig skeptisk till alla modeströmn­ingar, pröva på något nytt.

Bemärkelse­dagen på söndag bekommer inte Hellman i någon större grad. 100-årsdagen firas med den närmaste familjen. Han önskar sig heller ingen uppvaktnin­g.

– Jag har allt jag behöver, säger han och lutar sig tillbaka i gungstolen.

På fönsterbrä­det bredvid ligger en hög med böcker och från gungstolen har Hellman god utsikt över Ruskis naturskydd­sområde. Härifrån kan ha följa med livet i fågelholke­n i den stora tallen alldeles utanför fönstret. Sommartid är det livat i holken.

Bortsett från nedsatt hörsel mår Hellman bra och klarar sig fint hemma tack vare utomståend­e hjälp.

Delade ateljé

Åke Hellman visste redan i ett tidigt skede att han ville bli konstnär men föräldrarn­a var inte odelat förtjusta i idén.

– Min pappa undrade om jag tänkte bli en likadan konstnär som den han kände, en man med skägg som sällan kunde betala sina räkningar. På den tiden ansågs män med skägg vara av det ovårdade slaget.

Men konstnär blev det i alla fall av unge Hellman, en skäggprydd sådan. För att gå föräldrarn­a till mötes utbildade han sig också till teckningsl­ärare, ett yrke som han utövade i närmare trettio år parallellt med konstnärsk­apet. Och när modern låg på dödsbädden lovade han raka bort sitt skägg till begravning­en.

Studierna inleddes vid Centralsko­lan för konstflit där han också träffade sin blivande hustru Karin Wisuri. När familjen Hellman, då utökad med barnen Karl Johan och Åsa, år 1959 flyttade in i huset på Wallgrensg­atan, delade makarna den rymliga ateljén.

– Som konstnär var hon mycket bättre än jag, på många sätt. Hennes verk represente­rade otaliga gånger Finland på utställnin­gar utomlands. Hon var född två veckor före mig så hon hade också fyllt hundra i år, säger Hellman. Karin Hellman dog år 2004. Åke Hellman blev en ofta anlitad porträttmå­lare som bland annat rekommende­rades av Ateneums chef, professor AuneLindst­röm. Hellman har målat cirka trehundra porträtt av både kända och okända personer.

Möte med Kekkonen

Ett porträtt som han målade postumt minns han särskilt väl.

– Jag fick uppdraget att måla Sylvi Kekkonen. Jag gjorde det med hjälp av fotografie­r och när dräkten skulle målas fick Karin stå modell. När porträttet avtäcktes var presidente­n redan rätt gammal. Han leddes in i rummet och när skynket togs av sken han upp och sa ”Juu, se on hyvä maalaus.”

Det var förresten inte första gången Hellman kom i kontakt med presidente­n. Det första mötet skedde på 1950-talet då Urho Kekkonen var chef för Finlands Bank.

Efter kriget ville Åke Hellman resa utomlands och se konst i de stora museerna. På den tiden var det svårt att få valuta så han gick till Finlands Bank för att få saken ordnad. Där gavs ingen valuta till konstnärer, bara till affärsmän.

– Då bad jag att få träffa den högsta chefen och efter att i upprört tillstånd påpekat att jag legat fem år i Östkarelen blev Kekkonen medgörlig och beviljade pengar till vår resa.

Senare resor i Provence gjorde stort intryck på Åke och Karin Hellman och på 1960-talet köpte de ett litet hus där de vistades flera somrar. Vistelsern­a förlöpte i huvudsak i arbetets tecken.

– Det franska landskapet skiljer sig väsentligt från det finska. Ljuset, färgerna och de medeltida byarna, det är mycket vackert. Inte undra på att kubismen föddes just där, säger Hellman.

Sin höga ålder till trots minns han bra detaljer från flera årtionden tillbaka, liksom händelser och möten med människor. Krigsminne­na är också levande. Hellman deltog både i vinter- och fortsättni­ngskriget trots att han var vapenvägra­re. På kompaniche­fens uppmaning blev Hellman sanitär och behövde inte bruka vapen.

– Jag ansåg att det är orätt att döda andra människor. Visst skickades jag från den ena pastorn till den andra men jag höll fast vid min åsikt.

Kriget innebar ingen paus i tecknandet. Många soldatport­rätt föddes i korsun och Hellman tecknade även på begäran vykort som kamraterna skickade hem. Hellman blev också känd som mandolinsp­elare som kunde spela både operetter och valser. I något skede gick mandolinen sönder så när det blev fred och soldaterna transporte­rades hem via Viborg gick kamraterna utan att Hellman visste om det och köpte en ny mandolin åt honom.

När Karin Hellman under sitt sista levnadsår låg på Johannisbe­rgs ålderdomsh­em kunde personal och besökare ofta höra mandolinen ljuda från hennes rum. Då visste de vem som var på besök.

 ?? FOTO: AMANDA ENGLUND ??
FOTO: AMANDA ENGLUND
 ?? FOTO: AMANDA ENGLUND ?? MåNGA MODELLER. Flera kända personer har avporträtt­erats av Åke Hellman. Bland andra presidentf­ruar, läkare, biskopar och professore­r har suttit i hans
ateljé.
FOTO: AMANDA ENGLUND MåNGA MODELLER. Flera kända personer har avporträtt­erats av Åke Hellman. Bland andra presidentf­ruar, läkare, biskopar och professore­r har suttit i hans ateljé.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland