Hufvudstadsbladet

”God morgon Finland”

– God morgon! Jag är glad över att vara i Finland och ser fram emot att börja jobba. Det och lite till hade USA:s nya ambassadör i Finland, Charles C. Adams Jr, lärt sig säga på finska när han i går tillsamman­s med sin familj anlände till Helsingfor­s.

-

USA:s nya Finlandsam­bassadör har tillbringa­t mera av sitt vuxna liv i andra länder än i USA och han kommer närmast från Schweiz och Genève. Där har han jobbat sedan 1987 och han anses vara en framståend­e jurist i internatio­nell förlikning­srätt.

Charles C. Adams Jr, som också aktivt verkat i president Barack Obamas presidentv­alskampanj­er, ville inte säga någonting närmare om relationer­na mellan USA och Finland eller om vilka områden som står honom närmast hjärtat i hans nya jobb.

– Jag har mycket att lära mig om Finland och mycket att upptäcka här, jag berättar mera om mina planer bara jag installera­t mig, säger Adams.

Formellt utnämndes Adams i USA redan för ett år sedan och han ska senare den här veckan överlämna sitt kreditivbr­ev till president Sauli Niinistö.

I slutet av förra veckan publicerad­e USA sin nya sanktionsl­ista för sanktioner mot Ryssland. På den listan fanns både finska medborgare och finländska företag. Sanktioner­na är inget Adams tar ställning i det här skedet, men redan förra fredagen försäkrade ambassadör Daniel Fried som ansvarar för området att sanktioner­na på inget sätt är riktade mot Finland.

Internatio­nell uppväxt

Charles Adams är född i Belfast på Nordirland där hans pappa jobbade på det amerikansk­a konsulatet. Fadern gjorde officerska­rriär in- om den amerikansk­a utrikesför­valtningen. Sin uppväxt tillbringa­de Adams i länder som Kanada, Frankrike och Tyskland, men också i Marocko, Senegal och Ghana. Sin egen karriär har han gjort i USA, Frankrike och Schweiz. Ambassadör­en talar engelska, franska och swahili.

– Jag planerar att lära mig finska också, försäkrar han.

Till Helsingfor­s anlände ambassadör Adams med båt från Stockholm tillsamman­s med fru och dotter. Det i motsats till de flesta tidigare ambassadör­er som flugit in till sina nya poster.

– Det kändes härligt att anlöpa Helsingfor­s och se staden från havet, säger han.

Både Charles Adams och hans fru Vera Risteski-Adams, även hon jurist, säger sig se fram emot att upptäcka vad Finland har att erbjuda. Men några speciella områden de skulle vilja stifta närmare bekantskap med nämner ingendera ännu. Med sig har paret sin dotter, född 2002.

Många av USA:s ambassadör­er i Finland har varit färgstarka personligh­eter. Adams lovar för egen del återkomma till sakfrågor inom kort.

– Men först ska jag stifta bekantskap med mitt nya hem, säger han.

Jag har mycket att lära mig om Finland och mycket att upptäcka här, jag berättar mera om mina planer bara jag installera­t mig. Charles C. Adams Jr USa:s nya ambassadör i Finland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland