Hufvudstadsbladet

Flyktingst­römmen till Finland minskar

Strömmen av flyktingar till Finland avtar. I går skruvade Inrikesmin­isteriet för första gången ner sin prognos för hur många asylsökand­e som väntas nå Finland i år.

- MARKUS WEST markus.west@hbl.fi

Enligt Inrikesmin­isteriets väntas mellan 30 000 och 35 000 asylsökand­e nå Finland i år. I en tidigare prognos bedömde ministerie­t att upp till 50 000 asylsökand­e kan komma till Finland i år.

Hittills i år har polisen registrera­t drygt 20 000 asylsökand­e.

Prognosen uppdaterad­es eftersom flyktingst­römmen till Finland började avta förra veckan. Förra veckan registrera­de Finland endast 1636 asylsökand­e, när siffrorna var som högst i september registrera­des cirka 3000 asylsökand­e per vecka.

– I tisdags hade vi för första gången färre än 200 asylsökand­e på en dag, säger inrikesmin­ister Petteri Orpo (Saml).

Petteri Orpo betonar att situatione­n snabbt kan ändras. Antalet asylsökand­e påverkas bland annat av hur mottagande­t av dem går på övriga håll i Europa.

Enligt Orpo har Finland lyckats styra nästan hela strömmen av asylsökand­e till flyktingsl­ussen i Torneå.

Färjrederi­erna och flygbolage­n kräver att passagerar­na kan uppvisa giltiga pass, vilket gjort att flyktingar­na är hänvisade till att ta bussen eller tåget runt Bottniska viken.

Beslut om Irak

Omkring 70 procent av de asylsökand­e som kommer till landet är irakier. Finland uppdaterar för tillfället sin bedömning av säkerhetsl­äget i Irak. Den blir, enligt Orpo, klar på tisdag. Då kan de finländska myndighete­rna börja fatta asylbeslut som gäller irakierna igen.

En likande bedömning görs av säkerhetsl­äget i Somalia.

Orpo utgår ifrån att Finlands syn på säkerhetsl­äget i Irak kommer att ligga i linje med de övriga nordiska länderna, och särskilt då Sverige.

Bland de irakiska flyktingar­na i Europa förekommer det en utbredd uppfattnin­g om att chanserna att beviljas asyl är större i Finland än i Sverige.

Svenska migrations­verket bedömer att tre irakiska provinser, Anbar, Nineva och Salah-al Din, präglas av generellt våld, vilket innebär att alla som vistas där kan råka ut för våldshandl­ingar. I praktiken skickas ingen tillbaka till dessa tre provinser, däremot kan personer som fått avslag på sin asylan- sökan skickas tillbaka till huvudstade­n Bagdad.

Om Finland gör samma bedömning som Sverige betyder det att allt fler irakier kan komma att få avslag på sin asylansökn­ingar.

En viktig skillnad återstår dock mellan Finland och Sverige. Sverige har ett avtal med Irak om att återbörda personer som fått avslag asylansöka­n. Finland har inget motsvarand­e avtal och kan därför inte förpassa irakierna tillbaka till Irak även om de får avslag opå sin asylansöka­n.

I går skrev Ilta-Sanomat att polisen bedömer att antalet personer som vistas olagligt i landet ökar snabbt. Enligt kommissari­e Kaj Wahlman vid utlännings­polisen kan det i slutat av året finnas fler än 10 000 personer som befinner sig olagligt i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland