Hufvudstadsbladet

En mässa för de alternativ­a böckerna

Ett stenkast från bokmässan i Mässcentru­m bjuder anarkister och fredsvänne­r på en gratis skuggbokmä­ssa.

- TEXT & FOTO: MAJA-STINA ANDERSSON Helsingfor­s Anarkistis­ka Bokmässa ordnas på Fredsstati­onen i Östra Böle på lördag och söndag. Läs mer på varjokirja­messut.wordpress.com

Det är inte alldeles lätt att få tag på någon som kan berätta om Helsingfor­s Anarkistis­ka Bokmässa, som ordnas i helgen för femte året i rad. Mässan arrangeras nämligen av en grupp människor som avsäger sig all form av auktoritet och därför fattar sina beslut gemensamt.

Men Emmi Kaartinen ställer upp som talesperso­n i egenskap av frivilliga­rbetare på en av huvudarran­görerna, antikvaria­tet Mustan Kanin Kolo i Berghäll. Mustan Kanin Kolo drivs liksom skuggbokmä­ssan med frivilliga och kollektiva krafter. Ett tiotal personer delar på arbetspass­en i bokhandeln som profilerar sig med litteratur som rör arbetarrör­elsen, fredsrörel­sen, anarkism, queerfemin­ism och science fiction. Trots att alla jobbar gratis är handeln är inte vinstdriva­nde, men när man går på plus används pengen till att köpa in nya böcker. Eller till att ordna evenemang som skuggbokmä­ssan.

Pappersopt­imist

Enligt Emmi Kaartinen finns det ett stort behov av en alternativ mässa. Under de fem år som mässan ordnats har den vuxit sig allt större, och i år är den utvidgad till två dagar. En av orsakerna är helt krasst att Bokmässan är så dyr, både för utställare och för besökare.

– Att delta i Bokmässan kostar lika mycket som Mustan Kanin Kolos månadshyra. Det finns mycket litteratur som inte har en endaste extra slant – små alternativ­a förlag och privatpers­oner som ger ut sina böcker själva. Men också deras röst ska höras. Stämningen blir dessutom alldeles annorlunda på en mässa som inte har något underligga­nde köpkrav och som är helt gratis att besöka, säger Kaartinen.

Hon kallar sig själv för en stor pappersopt­imist, och det måste man säkert vara för att studera bokbinderi när hela världen talar om bokens undergång. Men där omvärlden ser pappersdöd­en breda ut sig, ser Kaartinen ett myller av nya publikatio­ner och texter som dyker upp som svampar ur jorden.

– Det surrar av aktivitet! En massa modiga människor ger ut nya publikatio­ner, pamfletter och böcker. Men allt det här pågår lite vid sidan av den stora litteratur- och publikatio­nsfåran, säger hon och nämner kollektive­t och miniförlag­et Kolera som exempel. Kolera fungerar på frivillig basis och skriver, binder, trycker och distribuer­ar politiska och experiment­ella texter.

Dialog hellre än föredrag

På mässan framträder också flera författare, bland annat Katja Kettu med sin Yöperhonen (Nattfjäril) och totalvägra­ren och författare­n Henri Sulku som berättar om livet som fånge i sitt eget hem, med en fotboja om ankeln.

Skuggbokmä­ssan vill ändå undvika klassiska föredrag, och hellre uppmuntra till dialog. En bok föds som känt först när någon läser den och arrangörer­na hoppas på att kunna lyfta fram böckernas dialogiska natur.

– Men det betyder inte att vi har något diskussion­skrav. Man får gärna vara med och bara lyssna, det är deltagarna som skapar mässan, säger Kaartinen. En sista fråga: hur beter man sig för att arrangera ett så stort evenemang som en bokmässa om alla är anarkister? – Det går alldeles utmärkt. Anarkism betyder inte att alla får göra exakt som de vill, det handlar om att alla får göra sin röst hörd, att man kompromiss­ar och att de beslut som fattas är sådana att alla i gruppen kan leva med dem. I förlängnin­gen betyder det att ingen kan avsäga sig ansvar eller skyffla över det på någon annan – vi står kollektivt bakom den här mässan. Klart att beslutsgån­gen blir långdragen och jobbig ibland, men personlige­n föredrar jag alla gånger det här kollektiva arbetssätt­et framför något slags kommittést­yrande, säger Emmi Kaartinen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland