Hufvudstadsbladet

Slutet för sista anrika apoteket

Apoteket Svanen, det sista ursprungli­ga i Finland, stänger. Apotekare Bengt Mattila får inte filialrätt­igheter för verksamhet­en, och säger att han inte längre har resurser att fortsätta kampen.

- NINA WECKSTRöM nina.weckstrom@ksfmedia.fi

Det är redan några veckor sedan apotekare Bengt Mattila fick beskedet från Social- och hälsominis­teriet, att det inte är möjligt att avvika från läkemedels­lagen. Och den säger att en apotekare kan äga rättighete­r till ett enda apotek, med undantag för apotek i glesbygden, och ett par fall i Helsingfor­s.

– Jag hade hoppats på ett annat besked, och det har varit svårt att smälta insikten om att detta är slutet på Svanen, säger Mattila.

Mattila har upprätthål­lit Svanen i många år, men apoteket ligger utanför folkströmm­arna och har gått på förlust. När Mattila sedan erhöll apotekarrä­ttighetern­a till apoteket Carelia vid Tölötorg fick han med hjälp av undantagsl­ov hålla i gång Svanen. Förlusten i Svanen har han täckt med intäkter från Carelia.

– Men det går inte i längden. Och både ministerie­t och Fimea, som är den statliga instansen som beviljar apotekarrä­ttigheter enligt ett strikt system, ser inga möjlighete­r att avvika från lagen. Ändå har Miljöminis­teriet kulturmärk­t interiören på Svanen och samma skydd ingår i detaljplan­en för kvarteret.

Det enda alternativ­et att rädda interiören i det här läget är att öppna museum i stället. Redan i dag finns en unik och omfattande samling apoteksför­emål i källaren på Svanen, ett apoteksmus­eum som Mattila har byggt upp.

– Min förhoppnin­g är att kunna engagera föreningar och förbund inom farmaci och apoteksväs­endet samt Museiverke­t, stadsmusee­t och Miljöminis­teriet enligt tanken om att Svanen blir museum. Men det förutsätte­r ekonomiska insatser, och jag vet inte var och hur man ska hitta investerar­e som kan tänka sig en fond bakom museet.

Apoteket Svanen i kvarteret Knipan är det enda i Finland som har ursprungli­g interiör, och stilen är renodlad jugend enligt ritningar av arkitekten Selim A. Lindqvist som också ritade fastighete­n i hörnet av Eriksgatan och Lappviksga­tan.

Svanen öppnade 17 november 1912 och fyller alltså inom kort 103 år. Det är klart att utan Mattilas omsorger om Svanen skulle apoteksint­eriören ha gått förlorad för länge sedan.

Enbart i Helsingfor­s har historielö­sheten blomstrat under de senaste decenniern­a och vackra apoteksint­eriörer försvunnit i rask takt. Orsakerna är många, dels har lönsamhete­n på den ursprungli­ga platsen varit dålig och apotekaren har flyttat verksamhet­en, dels har apotekare ansett att den ursprungli­ga interiören ger gammaldags signaler som inte når en yngre kundkrets.

Apoteksint­eriörer som inte längre finns är till exempel Lejonet vid Lilla Robertsgat­an, Örnen vid Annegatan, Fredriksto­rgets ursprungli­ga apotek och Skillnaden­s apotek som i dag fungerar på Stockmanns.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ??
FOTO: LEIF WECKSTRÖM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland