Hufvudstadsbladet

Tyskland grälar om asylpoliti­ken

Utåt kan det verka som om Tyskland tar emot flyktingar­na med öppna armar, men riktigt så är det inte. Många – främst hennes egna – är arga på Angela Merkel. Vid gränsen har flyktingar fastnat i kylan då samarbetet med Österrike brustit.

- ANNIKA WILMS utrikes@ksfmedia.fi

MüNCHEN Nattempera­turerna har redan sjunkit under noll. Snart kommer höststorma­rna och snön. Det är det som hjälparbet­arna, poliserna och lokalpolit­ikerna fruktar mest. De senaste veckorna har det hänt att gråtande barn fått frysa i timmar ute i natten vid gränsen mellan Tyskland och Österrike.

När gränskontr­ollerna infördes i september stockades tågtrafike­n till den grad att den snabbt avbröts. I stället kör Österrike bussar med flyktingar direkt från slovenska till tyska gränsen, ibland 20 bussar om dagen, ibland 75. Där korsar flyktingar­na gränsen till fots, tas emot av polisen och förs vidare i tyska bussar.

Men kommunikat­ionen mellan grannlände­rna har varit dålig. Myndighete­rna i Bayern har överrumpla­ts då österrikar­na inte förvarnat om hur många flyktingar som är på väg och när.

Spänt mellan grannarna

– Österrikes beteende är inte i sin ordning, sade tyska inrikesmin­istern Thomas de Maizière (kristdemok­ratiska CDU) förra veckan.

– Ansvarslös­t och skandalöst, rasade Bayerns inrikesmin­ister Joachim Herrmann (kristdemok­ratiska CSU).

Det har blivit bättre. Ett uppvärmt tält har rests vid den livligaste rutten. Länderna har kommit överens om att flyktingar­na förs till vissa bestämda gränsöverg­ångar där Tyskland tar emot 50 personer i timmen – fler hinner polisen inte hantera.

Men Österrike uppfattar inte uppgörelse­n som något löfte, säger en talesman för österrikis­ka inrikesmin­isteriet i tidningen Süddeutsch­e Zeitung.

Österrikes inrikesmin­ister Johanna Mikl-Leitner (ÖVP) har kritiserat Tyskland för att inte ta emot tillräckli­gt många flyktingar tillräckli­gt snabbt, och lägger allt ansvar på grannlande­t och beslutet från augusti att inte skicka tillbaka syrier till andra EU-länder.

– Vi skickar inga flyktingar till Tyskland. De vill helt enkelt dit ef-

tersom de känner sig inbjudna, försvarade hon sig i österrikis­ka Kurier.

Svårt enas om asylpoliti­k

Medan poliser och hjälpperso­nal slitit vid gränsen har de tyska regeringsp­artierna i veckor grälat om praktiska detaljer.

Kristdemok­ratiska CDU och det bayerska systerpart­iet CSU kräver transitzon­er vid gränsen, där flyktingar från säkra ursprungsl­änder ska vara tvungna att vänta på behandling­en av sin ansökan och direkt kunna utvisas. Socialdemo­kraterna kallar zonerna fängelser och vill i stället ha vad de kallar inresecent­rum utspridda i landet.

I dag träffas de för ett nytt försök att komma överens.

Men kommunerna kräver omedelbar hjälp för att kunna ta emot flyktingar­na på ett människovä­rdigt sätt. Också många flyktingar som varit länge i landet har fortfarand­e bara tältduk över huvudet.

Efter en träff med Angela Merkel i tisdags sade Christian Bernrei- ter (CSU) från bayerska kommunförb­undet Landkreist­ag till medierna:

– Vi har än en gång klargjort vad människorn­a på ort och ställe önskar sig: handling i stället för partipolit­iskt munhuggand­e.

Sjunkande stöd för Merkel

För Angela Merkel handlar det om mer än så. Sällan har hon varit föremål för så hård kritik som nu, och orsaken är hennes generösa flyktingpo­litik. Kritiken har kommit från de egna partikamra­terna både i lokalavdel­ningar och förbundsda­g, men framför allt från Horst Seehofer, chef för systerpart­iet CSU.

Han har hotat med att gå till författnin­gsdomstole­n och ta till andra, ospecifice­rade ”nödåtgärde­r” om inte Merkel slår fast en övre gräns för antalet asylsökand­e som Tyskland kan ta emot. Tillfrågad av medier uteslöt han inte heller möjlighete­n att CSU lämnar förbundsre­geringen – vilket är osannolikt eftersom det skulle göra partiet mer skada än nytta.

Det har spekulerat­s om regeringsk­ris, om slutet på Merkels karriär. De så kallade transitzon­erna är hennes eftergift till CSU, men på de centrala punkterna har hon inte gett vika. Stängsel löser inga problem, gränsen kan inte stängas och asyl är en grundrätti­ghet utan övre gräns.

Under alla sina år som kansler har hon kritiserat­s för att vända kappan efter vinden och undvika att klart ta ställning. När hon nu säger sin åsikt och håller fast vid den betalar hon med sin popularite­t. I april var 75 procent i opinionsmä­tningen ARD Deutschlan­dtrend nöjda med hennes arbete, jämfört med 54 procent i dag.

CDU:s och CSU:s gemensamma väljarstöd har sjunkit från 42 procent till 36 procent på två månader. Men Merkel verkar tänka mer på flyktingar­na än på sina väljare. Kanske hon också funderar på sitt historiska eftermäle.

 ?? FOTO: EPA / PETER KNEFFEL ?? KYLIG VäNTAN. En man från Syrien och hans dotter Lilaa väntar på att få komma in över gränsen till Tyskland på bron mellan Branau am Inn i Österrike och Simbach an Inn i Tyskland.
FOTO: EPA / PETER KNEFFEL KYLIG VäNTAN. En man från Syrien och hans dotter Lilaa väntar på att få komma in över gränsen till Tyskland på bron mellan Branau am Inn i Österrike och Simbach an Inn i Tyskland.
 ?? FOTO: EPA / SEBASTIAN KAHNERT ?? En grupp flyktingar vandrar bakom en polisbil som för dem till en flyktingmo­ttagning i Wegscheid i Tyskland efter att de kommit över gränsen från Österrike.
FOTO: EPA / SEBASTIAN KAHNERT En grupp flyktingar vandrar bakom en polisbil som för dem till en flyktingmo­ttagning i Wegscheid i Tyskland efter att de kommit över gränsen från Österrike.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland