Hufvudstadsbladet

Ritualer försvinner

-

Alltfler önskar en begravning utan ceremoni, och många anför kostnader som ett argument. Bröllop har under många år ansatts av samma argument, och också dop anses numera ofta så krävande att nyblivna föräldrar undviker dopet för att de inte orkar. Med all rätt orkar de inte – vilken urvakad nybliven förälder orkar dekorera fyrtio rosa muffins till en dopfest?

Kyrkan har i århundrade­n erbjudit ceremonier och ritualer för livets största högtider: födelse, kärlek och död. I takt med att kyrkans religiösa betydelse i samhället minskar, tar kommersiel­la krafter över de rituella.

Ett dop blir inte en fest för att välkomna barnet i Guds rike, utan en fest som behöver rosa ballonger och servetter med barnets namn i guldskrift. Om detta kan man förstås tycka både det ena och det andra, och dumt vore det att välkomna barnet i ett rike man inte tror på. Icke dess mindre är ritualer och ceremonier viktiga. Namngivnin­gsfesterna som ersatt dopet för icke-troende är ett fint exempel på hur en ceremoni kan utföras utan att vara befäst med religiös förväntan.

Döden finns, och sorgen tar plats. Ceremonier finns inte för att vi ska äta muffins eller betala dyra kransar, utan för att låta livets största känslor bli en konkret handling.

Nya Åland

Karin Erlandsson

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland