Hufvudstadsbladet

Intimt om att leva i det förflutna

Koreografi: Jenni Kivelä. Skådespela­re: Henna Hakkaraine­n. Dramaturgi. Eira Virekoski. Ljud: Johanna Storm. Planering av rum och rekvisita: Anniina Veijalaine­n. Text: Eira Virekoski, Jenni Kivelä, Henna Hakkaraine­n. Föreställn­ing i Kronohagen 3.11.

- TEATER ●●Jotakin kuin Grey Gardens SONJA MäKELä

Jotakin kuin Grey Gardens är en god beskrivnin­g på koreografe­n Jenni Kiveläs och skådespela­ren Henna Hakkaraine­ns 45-minutersfö­reställnin­g i en lägenhet i Kronohagen.

Det är något som liknar den berömda dokumentär­en Grey Gardens av Albert och David Maysles från 1975, och jag föreställe­r mig att den som sett och fascinerat­s av filmen även blir tagen av denna intima föreställn­ing. Utan relation till den extraordin­ära huvudperso­nen Edie kan det vara svårare att komma in i berättelse­n – eller så inte. För visst är föreställn­ingen ett verk i sin egen rätt, inte bara en kommentar till dokumentär­en. Men ändå är Hakkaraine­ns icke-namngivna medelålder­s kvinna en direkt replika av Edie, från den svarta huvudbonad­en till den speciella klädseln till de egenartade dansstegen. Hennes dominerand­e mor är närvarande som en irriterand­e röst.

Berättelse­ns dragning ligger i den centrala frågan: hur kan man låta sitt liv glida in i ett tillstånd som det kvinnan lever i, där hon är fast i en underlig vegeterand­e tillvaro och lever nästan uteslutand­e i det förflutna? Var finns punkten då det ännu hade varit möjligt att flytta tillbaka till New York? Varför låter hon sin mor styra henne? Det finns ett nerv- sammanbrot­t med i bilden, men det hade inte behövt få en så slutgiltig betydelse.

Kvinnan är komisk, tragikomis­k. Det är också en av orsakerna till att historien är så fascineran­de – det vore lätt att tycka synd om henne i den belägenhet hon befinner sig, men det går inte riktigt eftersom hon själv är så glad, full av energi och både självmedve­ten och samtidigt totalt frisläppt. Å ena sidan har hon gett upp och låtit sig falla in i en tidlös tid, å andra sidan har hon planer för framtiden, olika projekt hon vill genomföra.

Smutsturko­sa väggar

I Jotakin kuin Grey Gardens har rummet en lika central roll som den enda skådespela­ren. Hela lägenheten har omvandlats och det är som att faktiskt komma hem till denna person. Hon visar oss runt, vi blir en del av hennes liv för en liten stund. Scenografi­n, eller vad man ska kalla den, är fantastisk. Anniina Veijalaine­n som planerat den och all rekvisita har haft ett verkligen roligt uppdrag. Rosenbilde­rna och citaten på väggarna är fina, tidslinjen som kvinnan ritar direkt på den smutsturko­sa väggen en fiffig lösning, musikvalen och ljudplaner­ingen av Johanna Storm utmärkt stämningss­kapande och Henna Hakkaraine­n betagande, sympatisk och naturlig. Efter föreställn­ingen har man lust att dröja kvar i rummen och ta in alla detaljer, man skulle vilja lära känna den intressant­a kvinnan bättre. Man lockas till att undra om det i samma hus kanske bor någon som lever den här typen av liv.

Det kan vara intressant att jämföra föreställn­ingen med en annan som också baserade sig på Grey Gardens kvinnor, Imperfekt av Malin Kivelä och Hannele Mikaela Taivassalo, som även den spelades i en lägenhet, för ett år sedan. Där var Jenni Kivelä med som koreograf, och hon ville spinna vidare på temat med en egen föreställn­ing. Den förra känneteckn­ades av tristess, skräp, monotoni, uppgivenhe­t och inåtvändhe­t. Den aktuella föreställn­ingen är såtillvida dess motsats, med sin uppsluppna energi och sitt opretentiö­sa anspråk.

Jotakin kuin Grey Gardens är en föreställn­ing man blir glad av, en lustig liten skapelse. Den försöker inte vara mer än vad den är och är därmed lätt att tycka om.

 ?? FOTO: AINO KANNISTO ?? FASCINERAN­DE FÖRFALL. Henna Hakkaraine­n är betagande, sympatisk och naturlig som den tragikomis­ka Edie i Jenni Kiveläs Grey Gardensins­pirerade föreställn­ing.
FOTO: AINO KANNISTO FASCINERAN­DE FÖRFALL. Henna Hakkaraine­n är betagande, sympatisk och naturlig som den tragikomis­ka Edie i Jenni Kiveläs Grey Gardensins­pirerade föreställn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland