Hufvudstadsbladet

Slotte odlar prisbelönt vin på Åland

Ett åländskt vin som vinner guldmedalj i USA. Det låter osannolikt, men är sant. Bakom denna prisbelönt­a smakupplev­else står vinodlaren Fredrik Slotte på Mattas Vingård i Önningeby på Åland.

- TEXT OCH FOTO: OVE ANDERSSON feature@ksfmedia.fi

Det finns vinrankor som ger god skörd också på Ålands breddgrade­r. Hjärtläkar­en Fredrik Slotte har hittat två druvsorter som trivs på ön och han driver en vingård i liten skala. Nu har hans vin vunnit pris i USA.

Fredrik Slottes framgångsr­ecept är enkelt: – Jag gör viner jag själv tycker om. Vinodling på Åland låter absurt, men faktum är att klimatet på Åland till och med är gynnsamt för vissa druvsorter.

Fredrik Slotte är pionjär inom vinodling i större skala på Åland och i hela Norden, åtminstone på motsvarand­e breddgrade­r.

– I Sverige finns flera odlare längre söderut, bland annat på Gotland och i Skåne. Men i Finland finns ganska få odlare, och ännu färre som framställe­r vin på samma sätt och i samma mängd som jag, förklarar han.

Till vardags jobbar Fredrik Slotte som hjärtläkar­e med pacemakero­perationer som specialite­t. Vid sidan av det hinner han även med familjens jordbruk och sin vinodling. Intresset för vin väcktes tidigt.

– Det var 1996. Jag var 16 år och plockade jordgubbar på en gård då jag fick syn på en vinranka i en bergsskrev­a.

På den vägen är det.

Testade Pinot Noir

Två år senare köpte han sin första ranka i en lokal handelsträ­dgård. Sorten var Pinot noir som planterade­s mot en södervägg på fädernegår­den Mattas i Önningeby, Jomala, cirka tio kilometer utanför Mariehamn. Men trots en varm och skyddad plats blev det aldrig några större skördar, om än någon alls.

– Sorten är inte anpassad för vårt nordiska klimat. Druvorna mognar helt enkelt för sent, konstatera­r Fredrik Slotte.

Men han gav inte upp. Fredrik var fast i sitt intresse.

– Jag läste massor av böcker, tog kontakt med vinorganis­ationer i Norden, reste och besökte vingårdar runtom i Europa, i Schweiz, Österrike och i Frankrike. Jag bodde även på en vingård i Champagne ett tag.

Efter många års experiment­erande hittade han slutligen två druvsorter som både klarar vår korta växtperiod och dessutom ger god skörd: grön Solaris och blå Rondo.

– De börjar växa redan vid sju grader, är tåliga och passar vårt havsnära klimat med lite kallare vårar och mildare höstar väldigt bra, förklarar Fredrik Slotte och visar upp den större av gårdens två inhägnade vinodlinga­r.

Start 2009

Odlingen med cirka 400 vinstockar anlades 2009 och ligger i en sluttande skogsglänt­a med öppning mot sydväst. Det medger mycket sol samtidigt som skogen runtom skyddar från övriga väderstrec­k. Läget inbjuder vinden att blåsa igenom odlingen, vilket minskar risken för mögel och svamp.

Sluttninge­n gör att marken ab- sorberar mera värme. Jordvärmen är ytterst viktig för tillväxten. Varje år klipps hela rankan helt ned, frånsett ett årsskott längst ned som viks parallellt med marken. Från årsskottet utvecklas sedan den nya rankan.

– Skottet ska ligga 15–18 centimeter från marken för att få tillräckli­gt med värme från jorden. Det påskyndar mognadspro­cessen med upp till två veckor, förklarar Fredrik Slotte.

600 vinstockar

Totalt har Mattas vingård omkring 600 vinstockar. Årets skörd bärgades i mitten av oktober. Med hjälp av familj, släkt, vänner och bekanta plockades, sorterades och pressades allt på ett dygn.

– Vi var väl 14–15 personer som jobbade. Hela skörden måste pressas direkt, i annat fall finns risk för att det kommer in bakterier och att druvorna börjar oxidera.

Bland de gulnande löven hittar vi några kvarlämnad­e, frostnupna druvor. Smaken är kraftigare och mycket sötare än druvor man köper i affären.

– Det går inte riktigt att jämföra. Druvorna du köper i affären är av en helt annan sort. De är till för konsumtion och innehåller mycket mer vatten.

Bubbelvin lyckat

Med tanke på den kalla och blöta sommaren blev skörden 2015 ändå hyfsad, menar han.

– Totalt cirka 500 kilo eller omkring 800 gram per stock. Det är ganska normalt.

Det skulle gå att få ut mycket större skörd per stock. Men då påverkas kvaliteten.

– För att få bästa kvalitet beskär jag tjuvskott och kartgallra­r plantorna fortlöpand­e med sikte på att skörda cirka ett kilo per stock.

Däremot blev sockerhalt­en i druvorna det här året lite lägre än vanligt.

– Ju större mängd socker desto högre alkoholhal­t får man i jäsningen. För att framställa stilla, vitt vin bör man ha kring 13 volymproce­nt. Nu kommer vi kanske upp i drygt 10 volymproce­nt men det passar perfekt som ett grundvin för mousserand­e.

Och det är just med de ”bubblande” vinerna Mattas Vingård rönt störst framgång. Den hittills största kom så sent som i augusti i år då gårdens mousserand­e Trädgårdsl­indan Blanc de Blancs 2012 placerade sig bland de åtta bästa i klassen mousserand­e viner i The Indy Internatio­nal Wine Competitio­n i USA.

I den internatio­nella tävlingen deltog inte mindre än 2 100 viner från elva länder.

– Jag slog många etablerade vinmärken, myser Fredrik Slotte och vi- sar upp den åtråvärda flaskan med guldmedalj­en hängande runt halsen.

Mattas Vingård, som var den enda nordiska deltagaren i tävlingen, kammade dessutom hem ytterligar­e två medaljer: silver för det vita vinet Oscars Swelland 2014 och brons för det mousserand­e ”Trädgårdsl­indan Rosé 2011”.

Silver i Danmark

I början av sommaren 2015 rönte Mattas Vingård även framgång i den danska vintävling­en Dansk vinskue där det blev en silvermeda­lj och ett särskilt omnämnande.

Vad är då hemlighete­n bakom framgången?

– Ett stort intresse och en vilja att pröva sig fram. Jag gör viner jag själv tycker om.

Hittills har vingården enbart tillverkat vitt och rosé. Några planer på att satsa på rött finns inte i nuläget.

– Jag gör det jag är bra på. Det tar över tio år att lära sig en druvsort, så jag är långt ifrån fullärd ännu.

Bryggeriet ligger i den röda bagarstuga­n på gården. I det lilla klinker- och kakelinklä­dda utrymmet står vinpressen, jäsnings- och fällningsk­ärlen i rostfritt stål och en ektunna. Bubblorna i vattenlåse­t till ektunnan visar på aktivitet.

– Det är årets skörd som ligger och jäser. Det gör den i cirka fyra veckor innan jag rör upp jästen. Se-

dan■får■vinet■ligga■och■sedimenter­a■ under■hela■vintern.

Då■de■fasta■partiklarn­a■har■separerats■tappas■vinet■på■flaska.■Det■ är■nu■det■bestäms■om■det■ska■bli■ett■ mousserand­e■vin.■

–■För■att■få■bubblor,■det■vill■säga■ koldioxid■i■vinet■tillsätter■jag■en■särskild■jäst■och■socker.■Här■gäller■det■ att■ha■koll■på■måtten■eftersom■för■ mycket■socker■kan■leda■till■att■flaskorna■exploderar■och■för■lite■att■det■ inte■blir■några■bubblor■alls.■Efter■detta■får■flaskorna■vila■liggande■i■cirka■två■år■så■att■jästfällni­ngen■samlas■vid■korken.■

–■Jag■vrider■på■flaskorna■lite■nu■ och■då.■Ju■längre■de■får■ligga■desto■ bättre,■fylligare■smak.

För■att■binda■jästfällni­ngen■fryser■Fredrik■Slotte■sedan■ned■översta■ delen■av■halsen■på■flaskan■så■att■det■ bildas■en■ispropp■vid■korken.■Därefter■korkas■flaskorna■om.■Det■är■i■ samband■med■detta■som■sötman■i■ vinet■bestäms.

–■Jag■tycker■om■torrt■vin■och■tillsätter■därför■endast■lite■socker.■Tillsätter■jag■inget■socker■alls■blir■det■ultra■brut■och■det■är■för■torrt■även■för■ min■smak,■förklarar■han.

Inte till salu

Tyvärr■går■det■inte■att■köpa■gårdens■ vin.■För■det■krävs■allehanda■tillstånd■ och■just■nu■känns■steget■för■stort,■ menar■Fredrik■Slotte.■

Han■tappar■upp■två■glas■av■fjolår- ets■vita■vin.■Utan■kunskaper■i■denna■ädla■konst■har■det■gyllene■vinet■ en■bouquet■med■mycket■tydlig■fräschör■som■inte■känns■igen■från■importerad­e■standardvi­ner.■Det■pirrar■ uppfriskan­de■då■de■torra,■lätt■syrliga■ dropparna■träffar■smaklökarn­a.■Eftersmake­n■är■lång■och■lagom■kraftig.■Gott!

Så■här■skrev■en■svensk■vinprovare■ då■han■smakade■på■gårdens■prisbelönt­a■mousserand­e■rosé■2011:

”Bra■bredd,■trevlig■kritighet/strävhet,■härlig■citrusavsl­utning,■trevlig■ balans”.

Också vingelé

Fredrik■Slotte■uppskattar■att■årets■ skörd■ger■150–200■flaskor■vin.

–■Det■beror■helt■på■hur■mycket■gelé■det■blir.

Förutom■vin■tillverkar■Mattas■ vingård■ nämligen■ även■ exklusiv■ vingelé.

–■ Den■ hoppas■ jag■ att■ få■ ut■ på■ marknaden,■lokalt■till■att■börja■med,■ avslutar■Fredrik■Slotte■och■bjuder■på■ ett■smakprov.

Hans■gelé,■både■den■vita■och■den■ röda,■har■i■sin■söta■syrlighet■en■tydlig■smak■av■vin■och■går■inte■att■jämföra■med■gelé■gjord■på■våra■vanligaste■trädgårdsv­äxter.■Unik?■Ja,■åtminstone■på■våra■nordliga■breddgrade­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NORDISKA DRUVOR. Pinot Noir trivdes inte på Åland, så Fredrik Slotte satsade på grön Solaris och blå Rondo.
NORDISKA DRUVOR. Pinot Noir trivdes inte på Åland, så Fredrik Slotte satsade på grön Solaris och blå Rondo.
 ?? FOTO: OVE ANDERSSON ??
FOTO: OVE ANDERSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland