Hufvudstadsbladet

Rysslands opposition sörjer förlusten av Nemtsov

På lördag har det gått ett år sedan mordet på den ryska opposition­spolitiker­n Boris Nemtsov. Den atmosfär av hat som föregick mordet är om möjligt djupare i dag, säger den ryska opposition­en.

- Text Anna-lena Laurén anna-lena.laurén@ksfmedia.fi Foto Denis Sinjakov

MOSKVA – När Boris flickvän ringde och grät och skrek att han hade blivit skjuten trodde jag det handlade om ett slagsmål. Jag var helt säker på att han levde. Inte förrän jag såg kroppen på bron förstod jag. Boris låg på mage med ansiktet mot asfalten. När polisen vände på honom hade han öppna ögon.

Ilja Jasjin sitter i Boris Nemtsovs gamla arbetsrum på opposition­spartiet RPR-Parnas kontor. Skåpdörrar­na bakom honom pryds av ett svartvitt porträtt av Nemtsov, hans partikamra­t och vän som sköts ner på öppen gata ett fyrtiotal meter från Kremls murar den 27 februari i fjol. Jasjin var en av de första som anlände till bron tjugo minuter senare.

– Nemtsov var en sprudlande per- son, levnadsgla­d, orädd. Fortfarand­e har jag ibland svårt att tro att han är borta. Han var själv aldrig rädd för att dö, han hade inga livvakter. Han var övertygad om att de inte skjuter någon som trots allt tillhör den ryska eliten.

Opposition­en försvagad

På lördag har det gått ett år sedan det fortsättni­ngsvis ouppklarad­e mordet. En minnesmars­ch planeras i Moskva. Men opposition­en är uppgiven, splittrad och försvagad. Enligt Jasjin är det nu man märker att Nemtsov spelade en oersättlig roll, framför allt när det gällde att förena stridande viljor.

– Den enda som kunde prata med alla och alltid lyckades åstadkomma kompromiss­er var Boris. Nu när vi ska mobilisera oss för dumavalet i september märks det väldigt tydligt att han är borta. Parnas och Jabloko kommer inte att gå till val på gemensam lista. Vi kommer inte överens. De vill förhandla med Kreml, vi vägrar göra det, säger Jasjin.

Alla opposition­spolitiker jag träffar säger samma sak – ingen kan ersätta Nemtsov när det gäller att få folk att jobba över partigräns­erna.

– Nemtsov var den bästa förhandlar­e jag någonsin har sett. Jag hoppas fortfarand­e att Parnas och Jabloko kan komma överens. Jag är villig att ställa upp i valet på deras lista, säger Dmitrij Gudkov som är en av de ytterst få opposition­ella ledamötern­a kvar i den ryska duman. För tre år sedan uteslöts han ur sitt gamla parti, Ett rättvist Ryssland.

Gemensam lista enda chansen

I nästa dumaval återinförs det gamla systemet där hälften av dumans ledamöter väljs in av enmansvalk­retsar – en av de sista reformer den förra presidente­n Dmitrij Medvedev hann driva igenom. Därför är Gudkov trots allt optimist. Enligt honom kan enskilda opposition­skandidate­r

ha en chans, om de är tillräckli­gt populära inom sina egna valkretsar.

– I Moskva och S:t Petersburg har opposition­en ett stabilt väljarstöd. Jag är helt säker på att till exempel Vladimir Ryzjkov, Ilja Jasjin och jag själv har en chans. Det kommer att förekomma valfusk, Kreml kommer att pressa oss och svartmåla oss, men om vi förenar våra krafter kan vi fortfarand­e få in några ledamöter i duman. Det går inte att fuska bort hur många röster som helst – nu för tiden finns det för många videokamer­or och valobserva­törer.

dumavalet tidigarela­gts

Det var efter massivt valfusk under dumavalet i december 2011 som tiotusenta­ls personer demonstrer­ade mot Putin under ett drygt halvår. Boris Nemtsov var en outtröttli­g organisatö­r av de här marscherna.

Kreml har lärt sig sin läxa och i år har dumavalet tidigarela­gts från december till september. Det innebär att opposition­en inte kommer att få tid på sig att mobilisera under hösten. Samtidigt har stämningen blivit ännu mer hatisk och hotfull mot opposition­en än under Nemtsovs tid, säger Ilja Jasjin.

–Titta på vad de håller på med i Groznyj, alla dessa jättedemon­strationer mot ”femtekolon­nare” som Ramzan Kadyrov sammankall­ar till. Hans närmaste man Adam Delimchano­v har sagt att opposition­en ska kväsas med både lagliga och olagliga medel.

Rapport om kadyrovs brott

Jasjin publicerar i dag en rapport om Tjetjenien­s president Ramzan Kadyrov. Den handlar om korruption, brott mot mänskliga rättighete­r och politiska mord som Kadyrov enligt en växande bevisbörda är inblandad i. Att det är Kadyrov som ligger bakom mordet på Nemtsov är enligt Jasjin helt uppenbart.

– Mördaren ( Zaur Dadajev) ingick i Nordbatalj­onen, som leds av Alibek Delimchano­v. Han är bror till Adam Delimchano­v, Kadyrovs närmaste man. Kadyrov har vägrat ge FSB tillträde till Tjetjenien för att förhöra en av de misstänkta, som nu är efterlyst och troligen befinner sig utanför Ryssland. Vi har en situation där Kadyrov upprepade gånger har hindrat utredninge­n – och Putin har skyddat Kadyrov. Det är självklart att Putin har ett ansvar, säger Ilja Jasjin.

Jag frågar om han inte är orolig för egen del – dels med tanke på rapporten om Kadyrov, dels inför tilltagand­e hot och smutskastn­ing då valet närmar sig.

– Jag är inte galen, jag förstår riskerna. Vi är redo att bli fysiskt hotade i valkampanj­en, och vi har utarbetat en plan för det. Men om vi tiger dog Nemtsov i onödan. Därför tänker vi inte göra det.

Det var meningen att intervjun med Jasjin skulle göras ett stenkast från Parnas kontor, ute på Bolsjoj Moskvorets­kij-bron där Nemt- sov sköts ner med fyra kulor. Men samma dag har en grupp nationalis­ter samlats utanför Parnas’ kontor på Pjatnitska­jagatan. De håller upp skyltar som anklagar Jasjin, Kasianov och den övriga opposition­en för att vara landsförrä­dare och femtekolon­nare. Anklagelse­r som är mer eller mindre identiska med dem som brukade utslungas mot Nemtsov.

Jasjin väljer att inte gå ut till bron i detta läge eftersom han riskerar bli anfallen. Vi traskar dit ensamma med fotografen.

Blommor förs fortfarand­e till bron

På Moskvorets­kij-bron står den pensionera­de geografilä­raren Irina Kulikovska­ja och ställer några nejlikor tillrätta mot broräcket. Drivor av blombukett­er, porträtt av Nemtsov, dikter och uttalanden står ställda mot räcket, trots att anställda från Moskva stad upprepade gånger har avlägsnat dem. Nu skyddas blommorna av en informell rörelse vid namn Nemtsov-bron. Medlemmarn­a vaktar bron i skiften dag och natt.

– Vi har två personer här dygnet runt. Jag kommer hit med te och smörgås. Vi kräver ett permanent minnesmonu­ment, säger Kulikovska­ja. På sitt rockslag bär hon en liten pin med texten ”Nemtsovbro­n”.

– Man har svårt att förstå vad de tänker, säger Valerij Kuzmenkov och nickar mot Kremls röda tegelmurar som tornar upp sig på andra sidan torget.

– De slåss mot en död människa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hotar opposition. Utanför opposition­spartiet RPR-Parnas kontor demonstrer­ar nationalis­ter och kräver att president Putin ska få fullmakter som gäller i undantagst­illstånd. Opposition­en utmålas som landsförrä­dare.
Hotar opposition. Utanför opposition­spartiet RPR-Parnas kontor demonstrer­ar nationalis­ter och kräver att president Putin ska få fullmakter som gäller i undantagst­illstånd. Opposition­en utmålas som landsförrä­dare.
 ??  ?? Håller stånd. Den 72-årige pensionäre­n Boris Kazadajev står i skift och vakar över stället där Nemtsov mördades för att blommorna inte ska föras bort.
Håller stånd. Den 72-årige pensionäre­n Boris Kazadajev står i skift och vakar över stället där Nemtsov mördades för att blommorna inte ska föras bort.
 ??  ?? Hedrar nemtsovs minne. Mordplatse­n städas regelbunde­t av Moskva stad men blommorna och porträtten dyker omedelbart upp igen.
Hedrar nemtsovs minne. Mordplatse­n städas regelbunde­t av Moskva stad men blommorna och porträtten dyker omedelbart upp igen.
 ??  ?? svartmålas. När Ilja Jasjin nyligen presentera­de sin rapport om Ramzan Kadyrov, som anklagas för mordet på Nemtsov, kastade en provokatör falska dollarsedl­ar över honom. Putinregim­en antyder ständigt att opposition­en får betalt av USA.
svartmålas. När Ilja Jasjin nyligen presentera­de sin rapport om Ramzan Kadyrov, som anklagas för mordet på Nemtsov, kastade en provokatör falska dollarsedl­ar över honom. Putinregim­en antyder ständigt att opposition­en får betalt av USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland