Hufvudstadsbladet

K-G Bergh slutar som ordförande

Stockmann möblerar om i styrelsen som en följd av ägarstride­n

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Konstsamfu­ndets vd Kaj-Gustaf Bergh slutar som ordförande i Stockmann. Orsaken är den inflammera­de tvist som har blossat upp mellan största ägaren Hartwall Capital och näst största ägaren Konstsamfu­ndet.

– Det är inte bra när storägarna inte kan komma överens i förväg, säger Kaj-Gustaf Bergh.

Tvisten handlar om Hartwall Capitals förslag till bolagsstäm­man om några veckor. Hartwallar­na föreslår att de två aktieserie­rna i Stockmann slås ihop till en serie vilket skulle minska de finlandssv­enska stiftelser­nas inflytande i bolaget.

Bergh, som ska sitta kvar i Stockmanns­tyrelsen som vanlig medlem, säger att beslutet att lämna ordförande­posten är ett sätt att visa att Konstsamfu­ndet motsätter sig Hartwallar­nas förslag eftersom man anser det vara dåligt för Stockmann, inte för att Konstsamfu­ndet vill ha makten och ordförande­posten.

Styrelseor­dföranden för Hartwall Capital, Ole Johansson, säger att han under inga omständigh­eter har föreslagit att Bergh skulle lämna ordförande­skapet.

– Bergh har en annan syn på förslaget till bolagsstäm­man än vi. ●

Konstsamfu­ndets vd Kaj-Gustaf Bergh fortsätter inte som styrelseor­dförande för varuhuskon­cernen Stockmann. Beslutet hänger ihop med den ägarstrid som pågår mellan storägarna Konstsamfu­ndet och Hartwall Capital.

Som en följd av att största och näst största ägarna i Stockmann, Hartwall Capital och Föreningen Konstsamfu­ndet, har blivit osams tänker Kaj-Gustaf Bergh som är vd för Konstsamfu­ndet och styrelseor­dförande i Stockmann sedan 2014, lämna ordförande­posten.

Av kallelsen till Stockmanns bolagsstäm­ma i mitten av mars framgår att Bergh slutar som ordförande och efterträds av Jukka Hienonen. Dock ska Bergh sitta kvar i styrelsen som vanlig medlem. Hienonen har tidigare varit vd för Finnair och byggbolage­t SRV.

Ägarstride­n som blossade upp tidigare i år handlar om att Hartwall Capital föreslår att de två aktieserie­rna i Stockmann slås ihop till en. Aktierna är i dag uppdelade på en Aoch en B-serie där de finlandssv­enska stiftelser­na i huvudsak äger röststarka A-aktier med tio röster per aktie, medan de mest omsatta B-aktierna bara har en röst per aktie.

Hartwall Capital som köpte in sig i Stockmann år 2009 äger flest aktier i bolaget, men i och med att Hartwallar­na äger främst röstsvaga B-aktier är släktbolag­ets inflytande begränsat. Hartwall Capital anser att en sammanslag­ning av aktieserie­rna på sikt skulle gynna aktiekurse­n.

Bergh har tidigare i en intervju för Hufvudstad­sbladet kallat förslaget ett försök till att kapa bolaget när aktien står som lägst. Varför ska du sluta som styrelseor­dförande i Stockmann? – Konstsamfu­ndet motsätter sig som känt sammanslag­ningen av aktieserie­rna. För att man inte ska tro att vi motsätter oss förslaget för att vi vill ha makten och ordförande­posten, utan för att vi anser det vara bäst för bolaget, är förslaget att Jukka Hienonen som är neutral och oberoende av de stora ägarna väljs till ordförande, säger Bergh som själv sitter med i Stockmanns nominering­sutskott.

Enligt Bergh är beslutet att lämna ordförande­posten helt och hållet hans eget. Den pågående ägarstride­n kommentera­r han så här:

– Det är jätteilla för bolaget. Det är inte bra när storägarna inte kan komma överens i förväg. Det finns starka olika åsikter men ändå borde man ha kunnat tala ihop sig innan.

Styrelseor­dföranden för Hartwall Capital, Ole Johansson säger till HBL att han har fullt förtroende för Bergh som ordförande.

– Under inga omständigh­eter har jag föreslagit att han ska lämna ordförande­posten. Under de senaste åren har vi sett en förändring i Stockmann som har gått i precis rätt riktning. Vi är nöjda med utveckling­en och därför ska inte ordförande­bytet från vår sida ses som en del av det. Bergh och Konstsamfu­ndet ogillar ert förslag till bolagsstäm­man och tycker att ni internt borde ha diskuterat er fram till en lösning. Vad säger du till det? – Jag vill inte i medierna kommentera vilka diskussion­er som har förts. Han har en annan syn på förslaget än vad vi har, säger Johansson.

Det blir också andra ommöblerin­gar i Stockmanns styrelse efter bolagsstäm­man: Vice ordförande­n Kari Niemistö och styrelsele­damöterna Charlotta Tallqvist-Cederberg och Carola Teir-Lehtinen har meddelat att de inte längre står till förfogande.

Nuvarande styrelseme­dlemmarna Kaj-Gustaf Bergh, Torborg Chetkovich, Jukka Hienonen, Per Sjödell och Dag Wallgren föreslås fortsätta. Nya styrelseme­dlemmar blir svenska investerar­en och e-handelsexp­erten Susanne Najafi, Pihlajalin­nas vice vd Leena Niemistö och styrelsepr­offset Michael Rosenlew.

Under inga omständigh­eter har jag föreslagit att Bergh ska lämna ordförande­posten.

OLE JOHANSSON

Styrelseor­dföranden för Hartwall Capital

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/TOR WENNSTRöM ?? MISSNöJD. – Det är illa för bolaget när storägarna inte kan komma överens, säger Konstsamfu­ndets vd Kaj-Gustaf Berg som tänker lämna ordförande­posten i Stockmann.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/TOR WENNSTRöM MISSNöJD. – Det är illa för bolaget när storägarna inte kan komma överens, säger Konstsamfu­ndets vd Kaj-Gustaf Berg som tänker lämna ordförande­posten i Stockmann.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland