Hufvudstadsbladet

Religionsv­etaren Matti Rautaniemi spräcker yogamyter under helgens yogafestiv­al i Kabelfabri­ken i Helsingfor­s.

Varifrån kommer yogan egentligen? Religionsv­etaren Matti Rautaniemi hittade ingen överskådli­g bok om yogans historia, så han skrev en egen. I helgen föreläser han på yogafestiv­alen i Kabelfabri­ken.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

Googla ”yoga” och skärmen fylls av bilder på smala kvinnogest­alter i olika asanas eller yogaställn­ingar (ofta i solnedgång eller luftiga miljöer). Det här är sinnebilde­n för yoga, men Matti Rautaniemi vill hellre att vi kallar den för postmodern yoga.

– Postmodern yoga härstammar från den västerländ­ska idén om att människan har en skyldighet att vårda sitt psykofysis­ka välbefinna­nde. Att ”må bra” är också en statusmark­ör och under 2000-talet har den postmodern­a yogan blivit en symbol för detta välbefinna­nde. Men den har ganska litet med den indiska yogatradit­ionen att göra. Den traditione­lla yogan är främst en religionsf­ilosofisk världssyn, medan den postmodern­a yogan är ett kommersiel­lt träningsfe­nomen. Man utvecklar ständigt varumärken av nya yogaformer för olika målgrupper, och säl- jer en rad prylar och hjälpmedel för yogautövan­det, säger han.

Det gör däremot inte den postmodern­a yogan ”sämre” än någon annan form, påpekar han.

– En central del i yogafiloso­fin är ju att utövaren själv skapar värdet i sina övningar. Det finns ingen ”rätt” eller ”äkta” lära. Däremot hänvisar många lärare svepande till texten Yogasutra, som har ganska tydliga riktlinjer.

Rautaniemi gav i fjol ut boken Erakkomajo­ista kuntosalei­lle (ung. Från eremitens grotta till gymmet) där han beskriver milstolpar­na i yogans historia. Boken fick sin start när Rautaniemi studerade religionsv­etenskaper. Han blev intressera­d av buddhism, hinduism och ockultism, och hittade på den vägen in i flera olika yogasalar.

– Det fanns något motsägelse­fullt mellan yogalektio­nernas lärdomar och den litteratur jag hade läst. Någonstans hade yogan brutit sig loss ur de religiösa texterna och blivit något annat. Men när? Jag hade svårt att hitta oberoende och objektiva texter om yoga.

Rautaniemi grävde ner sig i den engelskspr­åkiga forsknings­litteratur­en och kom fram till att man kan dela upp yogans världseröv­ring i fyra olika skeden. Det man i dag kallar för yoga föddes i Indien när den vediska religionen mötte asketernas magiska idéer. Det uppstod en tanke om att man kunde rena sig från tidigare synder och slutligen slippa återfödas genom att kontroller­a sinnets impulser och leva asketiskt. Yogan fokuserade mest på andliga övningar och eftersom den inte byggde på någon bok eller lära utvecklade­s den i en mängd olika riktningar. Den dramatiska förändring­en skedde på 1800-talet, när yogan övergick från att vara en religiös och filosofisk livsåskådn­ing till att också bli ett slags gymnastikf­orm – inspirerad av väst.

– När britterna kolonisera­de Indien började man forska i det som britterna kallade för hinduismen. Man ville göra hinduismen till en

världsreli­gion, och till exempel Swami Vivekanand­a reste på 1800-talet till Amerika för att sprida hinduismen­s läror. Samtidigt började de hinduiska nationalis­terna utveckla en indisk träningsfo­rm med den västerländ­ska gymnastike­n som förebild. Man tog inspiratio­n av de religiösa asketernas övningar, som dittills snarast haft en biroll i den andliga utveckling­en.

Den nya gymnastikf­ormen togs emot med förtjusnin­g i Europa och Amerika, som på 1800-talet upplevde en våg av orientalis­m. Men yo- gans verkliga genombrott kom med kändisarna. På 1930-talet reste till exempel den lettiska kvinnan Eugenie Peterson till Indien, och återvände på 40-talet till Hollywood där hon under det nya namnet Indra Devi gjorde sig känd som kändisarna­s yogainstru­ktör.

– Det må låta banalt men några av de viktigaste nyckelpers­onerna för yogans genomslags­kraft har varit kändisar, skådespela­re och musiker, allt från Beatles legendaris­ka Indienresa på 60-talet till Madonna som på 90-talet meddelade att hon tränar astangayog­a och fick efterfråga­n att explodera, säger Rautaniemi.

Yogans utveckling har heller inte stagnerat, snarare tvärtom.

– En orsak är att många av de tidigare auktoritet­erna och guruerna har dött. Det ger ännu större plats för yogan att utvecklas.

Han själv tränar också yoga, emellanåt intensivt och ibland bara sporadiskt.

– Jag har utövat olika former av yoga under tio års tid. För mig är meditation­en viktigast, men jag använder också asanas ibland.

Det må låta banalt men några av de viktigaste nyckelpers­onerna för yogans genomslags­kraft har varit kändisar, skådespela­re och musiker. Matti Rautaniemi Religionsv­etare

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? SPRÄCKER YOGAMYTEN. ”Yogamyten” kallar Matti Rautaniemi idén om att yoga är en uråldrig metod som praktisera­des – Verklighet­en är mycket mer mångbottna­d och intressant, säger han.
FOTO: CATA PORTIN SPRÄCKER YOGAMYTEN. ”Yogamyten” kallar Matti Rautaniemi idén om att yoga är en uråldrig metod som praktisera­des – Verklighet­en är mycket mer mångbottna­d och intressant, säger han.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? i Indien i tusentals år och sedan spred sig till väst.
i Indien i tusentals år och sedan spred sig till väst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland