Hufvudstadsbladet

Polisen höll tyst om böter och nedlagda fall

Först efter påtrycknin­gar från medier talar polisen ut om att utredninga­r om sexuella trakasseri­er på nyårsnatte­n har lagts ner. I all tysthet har polisen även infört nya snabböter för trakasseri­er, som kan skrivas ut på plats.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

– Det har väckts en diskussion om huruvida medierna bör förhålla sig källkritis­kt till polisens uppgifter, på samma sätt som man är kritisk till företag och politiska partier.

Det säger Elina Grundström, ordförande för Opinionsnä­mnden för massmedier, efter polisens rapporteri­ng kring händelsern­a under nyårsnatte­n i Helsingfor­s.

I januari rapportera­de polisen aktivt om de sexuella trakasseri­erna, men informatio­nen om att nästan alla utredninga­r lagts ner presentera­des först i går, efter att många medier började ställa frågor. Samtidigt meddelar polisen att den sedan några veckor tillbaka kan skriva ut böter för sexuella trakasseri­er, en ny praxis som man inte heller tidigare informerat allmänhete­n om. ●

Det som kom att kallas för ”nyårsnatte­ns händelser” i centrum av Helsingfor­s har blivit en allt märkligare historia. Under årets första dag meddelade polisen att nyårsfiran­det förlöpt ovanligt lugnt, men en vecka senare startade en intensiv rapporteri­ng om utbredda sex- uella trakasseri­er. I onsdags avslöjade Yle att alla utom en av nyårsnatte­ns utredninga­r har lagts ner eftersom de målsägande inte har några straffansp­råk och gärningsmä­nnen är okända.

Efter Yles avslöjande försökte flera medier reda ut varför polisen

inte självmant har informerat om de nedlagda utredninga­rna. Helsingfor­spolisen ägnade trots allt en fjärdedel av sin offentliga rapporteri­ng under januari månad åt nyårsnatte­ns händelser (se faktarutan). Därtill sammankall­ade man till presskonfe­rens och utarbetade en rapport, där man pekade ut ”etniska nyårsfirar­e”, ”irakier”, ”asylsökand­e” och ”grupper av utländska män” som nyckelpers­oner.

I går på eftermidda­gen släppte Helsingfor­spolisen ett meddelande, efter att många medier hörde av sig med frågor. I meddelande­t framgår det att sammanlagt 19 brott ledde till polisutred­ning på nyårsnatte­n: en våldtäkt, ett våldtäktsf­örsök och 16 fall av sexuella trakasseri­er. Det enda fall som fortfarand­e utreds är en misstänkt våldtäkt som skedde i en privat bostad.

I meddelande­t framgår det också att många av de som anmälde trakasseri­er inte hade några straffansp­råk, utan bara ville föra informatio­nen till polisens kännedom.

– Det väcker frågan om sexuella trakasseri­er borde lyda under allmänt åtal, på samma sätt som familjevål­d. Så länge en brottsrubr­icering kräver enskilt åtal måste det finnas en målsägande med ett straffansp­råk för att polisen ska kunna gå vidare med utredninge­n, säger Helsingfor­spolisens chef Lasse Aapio.

Aapio säger också att polisen se dan några veckor tillbaka uppmanar patrullera­nde poliser att genast skriva ut böter om de stöter på sexuella trakasseri­er.

– Vi har försökt hitta en snabb lösning på problemet. Tröskeln att anmäla sexuella trakasseri­er är hög, och kan möjligtvis sänkas genom att polisen ingriper omedelbart. Dessutom gör böterna det lättare att identifier­a och gripa gärningsmä­n, vilket försvåras om polisanmäl­ningen skjuts upp. En polis som skriver ut böter kan samtidigt uppmana offret att göra en anmälan. Behöver polisen inga särskilda tillstånd för att införa nya böter? Och under vilken brottsrubr­icering skrivs böterna ut? – Polisen behöver bara den målsägande­s godkännand­e om att det handlar om trakasseri­er. Brottsrubr­iceringen är trakasseri­er. Hur kan en polis vara säker på att det faktiskt är frågan om sexuella trakasseri­er? – Det är ofta klart fall. I vissa fall har allmänhete­n eller till exempel en bussförare gripit in och larmat polisen till platsen.

Aapio kan inte svara på hur många trakasseri­böter som hittills skrivits ut eller om de lett till polisanmäl­ningar.

Balanserat, tycker Aapio

Gårdagens polismedde­lande kommentera­r inte polisens kommunika

tionsstrat­egi, och talar inte heller direkt om att utredninga­rna lagts ner. Varför dröjde informatio­nen om nedlagda utredninga­rna så länge, och varför kommer den ut först efter påtrycknin­g från medierna? – Vi informerar när det finns relevant informatio­n. Att utredninga­r läggs ner betyder inte att brott inte har skett, och det kan kännas väldigt jobbigt för målsägande att höra att man inte längre aktivt undersöker deras fall.

Enligt Aapio har polisens informatio­n inte varit obalansera­d. Den följer också polisens kommunikat­ionsföresk­rifter som bland annat förbinder polisen till opartisk och verklighet­strogen informatio­nsspridnin­g.

Aapio anser inte heller att man på ett osakligt sätt pekar ut utlänninga­r i polisrappo­rten från den 19 januari där man bland annat talar om att ”över ettusen irakiska asylsökand­e” samlades i centrum.

– Men det är kanske befogat att fråga sig hur polisen kan vara säker att männen i stationstu­nneln var just irakier och asylsökand­e, och det finns kanske skäl att fundera på ordvalen. I vanliga fall hanterar vi informatio­n om etnicitet med försiktigh­et. Var någonting annorlunda denna gång?

– I alla de trakasseri­fall som kom till polisens kännedom pekade målsä gande ut en utlänning som gärningsma­n. Vi lever i en ny verklighet med många asylsökand­e och nya brottsfeno­men. En stor del asylsökand­e greps också under nyårsnatte­n på grund av störande beteende.

Enligt polisrappo­rten från den 19 januari grep polisen 101 personer som störde ordningen under nyårsnatte­n, både på offentliga platser och på flyktingfö­rläggninga­r. 23 av de gripna var asylsökand­e. Vad var det som hände under årets första vecka? Först rapportera­de polisen om en ovanligt lugn nyårsnatt och en vecka senare var det tal om omfattande trakasseri­er. – En kort tid efter nyårsnatte­n började vi få in tips om trakasseri­er från bland annat säkerhetsv­akter. Också händelsern­a i Köln påverkade rapporteri­ngen. Enligt de uppgifter vi fick från tipsare hade liknande trakasseri­er upptäckts i Helsingfor­s, och det var viktigt att få ut informatio­nen för att eventuella offer skulle göra polisanmäl­ning.

I gårdagens meddelande har polisen städat språkbruke­t och man talar inte längre svepande om ”irakier” eller ”etniska nyårsfirar­e”. I stället formulerar sig polisen med meningar som att ”målsägande beskriver gärningsma­nnen som en utlänning”.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AKU HäYRYNEN ?? POLISINSAT­S. En lördag i början av februari skärpte Helsingfor­spolisen sin övervaknin­g efter rykten om eventuella orolighete­r i centrum. Men ingenting särskilt inträffade.
FOTO: LEHTIKUVA / AKU HäYRYNEN POLISINSAT­S. En lördag i början av februari skärpte Helsingfor­spolisen sin övervaknin­g efter rykten om eventuella orolighete­r i centrum. Men ingenting särskilt inträffade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland