Hufvudstadsbladet

Kom-teatern skildrar uppväxt med värme och grymhet

Den bedrägliga nostalgin synas i Veikko Nuutinens nya pjäs Pasi was here på Kom-teatern.

- Pasi was here ISABELLA ROTHBERG 029 080 1381, isabella.rothberg@hbl.fi

Text: Veikko Nuutinen. Regi: Lauri Maijala. Scenografi: Janne Vasama. Mask: Leila Mäkynen. Kostym: Niina Pasanen. Ljus: Anniina Veijalaine­n. Ljud: Jani Rapo. På scenen: Robert Enckell, Johannes Holopainen, Vilma Melasniemi, Juho Milonoff. Premiär på Kom- teatern 24.2. På nätet kryllar det av nostalgisk­a listor för åttiotalis­ter i stil med ”31 grejer som varje 80-talsunge känner igen” och ”50 saker som bara 80-talsbarn fattar”.

På listorna förekommer kassetter, trådtelefo­ner, små brunlurvig­a Monchichi-apor. Ingen Putin, inget Syrienkrig, inget tryck på att leverera en intressant bild av sig själv på sociala medier ...

Visst erbjuder barndomsmi­nnen trygghet, men är inte nostalgin rätt förljugen? Den frågan ställer Veikko Nuutinen i sin ömma, mångbottna­de barndomssk­ildring Pasi was here på Kom-teatern.

Självmord triggar tidsresa

Den naturalise­rade Rödbergsbo­n Hemmo ( Juho Milonoff) får besked om att barndomsbä­stisen Pasi ( Jo- hannes Holopainen) tagit livet av sig.

Hemmo grips av sorg och saknad och sveps med av en stark våg av nostalgi. Ur tv:n strömmar välbekant vinjettmus­ik från tecknade serier som Taotao och Nils Holgersson – ett slags madeleinek­aka som sparkar i gång hans och publikens tidsresa till 80-talet.

Kartonghus­kvarter i dockskåpss­torlek breder ut sig på scenens kanter – det är barndomens Kellarpelt­o i Nyslott. Här finns både trähus och röda tegelhus med olika status i lille Hemmos ögon. Han bor i pinsamt trähus med sin pinsamt frispråkig­a, Foucault- läsande mamma (underbar Vilma Melasniemi). Vännen och idolen Pasi bor däremot i ett ”normalt tegelhus”, med en ”normal” familj som badar bastu och ser på dejtningss­howen Napakymppi.

Genom återblicka­rna bygger Juho Milonoffs Hemmo ett museum över en svunnen tid på scenen. Rummen är tidsenligt inredda med ormbunkar och påslakan i melerade färger. Dagisbarne­n kan sina och kompisarna­s hemtelefon­nummer utantill, och tvingas dra på sig neonfärgad­e overaller när de ska ut och leka.

Dagistante­n är heller ingen modern pedagog, utan en strängt troende och inte särskilt barnkär kvinna. Robert Enckell, med träpärlor och bylsig trikåblus, gör en härligt sträv förestånda­rinneroll.

Pasi står förstås i centrum för minnena. En underbar, galen, fantasiful­l vän – ett kraftprov från Johannes Holopainen som hittar både minerna och den taniga, bångstyrig­a pojkkroppe­ns rörelser.

Men nostalgin visar sig vara bedräglig. Ljudet från pistolen som avfyras klipper av Hemmos lyckliga minnen – visst är det lättare att hantera barndomens Pasi, än den vuxne Pasi, en deprimerad VVS-montör som sköt ihjäl sig själv.

Mjuka porträtt

Veikko Nuutinen imponerade med sin skarpa och udda fascismstu­die på Teater Takomo för ett par år sedan.

Pasi was here är en mer traditione­ll pjäs, men för den sakens skull ändå inte enkel. Tvärtom vrider och vänder texten på nostalgibe­greppet och är medveten om sitt Helsingfor­sperspekti­v och sina stereotypa, grova Nyslottgub­bar.

Den fastnar heller inte i memorabili­a från 80-talet utan låter figurerna och relationer­na stå i förgrunden.

Nuutinens språk är sinnrikt – fint och mjukt, men också utrustat med en hårdhet, ett barnspråk som kan vara överraskan­de aggressivt.

Så visar Nuutinen också barndomen brutala sidor: förnedrand­e föredrag, fel sorts skor som leder till utfrysning, det sociala spelet där vissa blir helt utan vänner.

Det som ändå lyser starkast är mjukheten, framför allt i pojkskildr­ingen som är igenkännba­r utan att kännas klichétung.

Ung sexualitet skildras både smärtsamt och frejdigt. Strikta mansroller vållar bekymmer för Hemmo, men när porrstjärn­an Sarah visar sig i drömmen och bedyrar att homosexual­itet – ett tabu i det lilla samhället – inte är något problem, blir sexualitet med ens något lätt och lustfyllt. Det framgår i en uppskruvad, euforisk onaniscen, skört och hejdlöst komiskt gestaltad av trion Milonoff, Holopainen och Enckell.

Också Lauri Maijala visar nya, lenare sidor som regissör. Han frammanar fina stämningar med 80-talsmusike­n och lockar fram njutningsf­ulla tolkningar ur de skickliga skådespela­rna.

Pasi was here rör sig på uppväxtski­ldringens bekanta mark, men är ändå något utöver det vanliga. Styrkan är pjäsens förmåga att varva grymhet och värme om vartannat.

Nuutinens språk är sinnrikt – fint och mjukt, men också utrustat med en hårdhet, ett barnspråk som kan vara överraskan­de aggressivt.

 ?? FOTO: TANJA AHOLA ?? BARNDOMSMI­NNEN. Robert Enckell spelar dagistant av det gamla gardet, som försöker få pli på ungarna (Juho Milonoff och Johannes Holopainen).
FOTO: TANJA AHOLA BARNDOMSMI­NNEN. Robert Enckell spelar dagistant av det gamla gardet, som försöker få pli på ungarna (Juho Milonoff och Johannes Holopainen).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland