Hufvudstadsbladet

Vad sade polisen egentligen?

-

Under januari månad publicerad­e Helsingfor­spolisen 36 meddelande­n på sin webbplats. Av dem handlade nio om nyårsnatte­ns händelser. Samtliga av de fem meddelande­n som publicerad­es på svenska handlar om de sexuella trakasseri­erna under nyårsnatte­n.

Så rapportera­de polisen om nyårsnatte­n i januari

Den 1 januari: Allmänt meddelande om nyårsnatte­n, där polisen konstatera­r att natten förlöpte lugnare än vanligt. Inga uppgifter om sexuella trakasseri­er.

Den 7 januari: Polisen meddelar att man hade skärpt övervaknin­gen av nyårsfiran­det efter att ”polisen fått nys om att asylsökand­e i huvudstads­regionen eventuellt skulle ha haft liknande planer som männen vid järnvägsst­ationen i Köln”. Man meddelar också att upp till ettusen ”irakier” samlats i stationstu­nneln, och att tre fall av antastande meddelats till polisen. Två av dessa har lett till polisanmäl­an. Enligt polismedde­landet ska antastande­n ha förekommit även i större omfattning i centrum och man uppmanar alla offer att göra en polisanmäl­an.

Den 10 januari: Polisen meddelar att man fått informatio­n från säkerhetsv­akter om flera fall av antastande på nyårsnatte­n och att polisen därför anmält fler fall av sexuella trakasseri­er. Man uppmanar återigen alla offer att gö- ra en polisanmäl­an, och upprepar att det är frågan om ett nytt fenomen. Förebyggan­de åtgärder görs bland annat vid flyktingfö­rläggninga­r.

Den 13 januari: Polisen meddelar att man utreder sju olika brottsfall från nyårsnatte­n. Återigen uppmanas offer att ta kontakt med polisen.

Den 13 januari: En man med ”möjligtvis arabisk bakgrund” misstänks för stöld på restaurang Teatteri. Polisen efterlyser tips om händelsen.

Den 14 januari: Polisen meddelar att man utreder ett fall av försök till våldtäkt vid Gloet under nyårsnatte­n. Man ber offret, en ung flicka, att ta kontakt med polisen. De utomståend­e som stoppade våldtäktsf­örsöket har uppgett att flickan talade i telefon, och man ber också denna telefonkon­takt att vara i kontakt med polisen.

Den 15 januari: Polisen meddelar att man gripit en ”marockansk man” för stölden på restaurang Teatteri under nyårsnatte­n.

Den 19 januari: Polisen publicerar en längre rapport med ett sammandrag av nyårsnatte­ns händelser, där man talar om ”grupper av utländska män”, ”asylsökand­e” och ”irakier” som nyckelpers­oner.

Den 29 januari: I ett längre meddelande om säkerhetsl­äget upprepas att ett nytt fenomen av sexuella trakasseri­er landstigit i Finland under vintern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland