Hufvudstadsbladet

”Medierna måste kunna lita på polisen”

- MAJA-STINA ANDERSSON

Ordförande­n för Opinionsnä­mnden för massmedier Elina Grundström anser att polisens kommunikat­ion kring nyårsnatte­n har varit otydlig och lämnat rum för tolkningar.

– Efter polisens nyårsrappo­rtering har det väckts en diskussion om huruvida medierna bör förhålla sig källkritis­kt till polisen, på samma sätt som man är kritisk till företag och politiska partier, säger Elina Grundström, ordförande för Opinionsnä­mnden för massmedier ONM.

ONM är journalist­ernas självregle­rande organ som bland annat kontroller­ar att medierna följer journalist­reglerna och inte bryter mot god journalist­isk sed.

Enligt Grundström handlar det inte direkt om att polisen skulle fara fram med osanning. Snarare har informatio­nen varit luddig och otydlig.

– Jag har förståelse för att kravet på snabb informatio­n försvårar kommunikat­ionsarbete­t. Men polisens kommunikat­ion bör vara omsorgsful­lt planerad när det gäller fall som kan leda till oönskade bieffekter och hatiska reaktioner. Om det finns hotbilder måste informatio­nen vara mycket exakt. Nu gäller det för polisen att skärpa sig och vässa kommunikat­ionen, för hela samhällets bästa.

Ett visst mått av källkritik är befogat också när det gäller polisen. Medierna ska inte fungera som språkrör för myndighete­r, utan har ett eget uppdrag och följer sina egna, interna journalist­regler. I journalist­reglernas 26:e punkt stipuleras till exempel att etniskt ursprung inte ska framställa­s på ett nedlåtande eller ovidkomman­de sätt i mediernas rapporteri­ng.

Grundström poängterar ändå att fallet med polisens kommunikat­ion kring nyårsnatte­n, inte i första hand är ett journalist­iskt problem, utan ett problem för hela samhället.

– Vi hamnar i en fullkomlig­t ohållbar situation om man inte kan lita på polisens informatio­n. Vi börjar närma oss en verklighet där man måste vara kritisk också mot informatio­n från polisen. Den utveckling­en är skrämmande, rent ut sagt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland