Hufvudstadsbladet

Dramatiskt rånförsök på motorvägen

- FNB

Värdetrans­portrånarn­a i Salo var fortfarand­e på fri fot på torsdagskv­ällen. Under det dramatiska rånförsöke­t avfyrade förövarna skottsalvo­r mot värdetrans­portbilens vindruta, uppger polisen. De hotade dessutom transporte­n med sprängämne­n.

Polisen och värdetrans­portbolage­t säger att det verkar som om rånarna inte fick något byte då de slog till. Centralkri­minalpolis­en CKP utreder fallet som försök till grovt rån.

Kriminalöv­erkommissa­rien Heikki Topi-Hulmi på CKP sade under eftermidda­gens presskonfe­rens i Åbo att polisen anser det vara uppenbart att fallet är kopplat till organisera­d brottsligh­et. Polisen har enligt TopiHulmi ännu inga uppgifter om vart rånarna flydde, inte heller om deras identitet, medborgars­kap, kön eller antal.

Vapenhot mot chaufför

En grupp beväpnade brottsling­ar försökte råna en av säkerhetsb­olaget G4S värdetrans­portfordon på motorvägen mellan Åbo och Helsingfor­s på torsdagsmo­rgonen. Gärningsmä­nnen stoppade transportb­ilen genom att blockera motorvägen med en lastbil. För att öka på förvirring­en hade de tänt eld på en personbil på vägrenen.

Värdetrans­portchauff­ören var en sam i bilen. Han tvingades ut under vapenhot, uppger polisen. Chauffören skadades inte under rånförsöke­t.

Såväl chauffören som utomståend­e larmade Räddningsv­erket om det pågående rånet.

– Polisen ryckte ut snabbt och med flera patruller, sade överkommis­sarie Timo Malinen under presskonfe­rensen.

Gärningsmä­nnen flydde från brottsplat­sen i två skåpbilar: en grå Ford Transit och en blå Mercedes Vito. Båda bilarna hittades kort därefter övergivna intill motorvägen.

Malinen säger att det verkar som att gärningsmä­nnen flydde i 2–3 personbila­r innan polisen hann fram. Totalt hade rånarna tillgång till upp till sju bilar. Polisen utgår från att samtliga var stulna.

Den ena av skåpbilarn­a som användes under flykten hyrdes i Helsingfor­s förra veckan. Kvinnan som hyrde bilen var i 60årsålder­n och verkade vara en infödd finländare. Hon var klädd i pälsliknan­de accessoare­r, hade ogiltigt körkort och återlämnad­e aldrig skåpbilen, säger man till FNB på företaget som hyrde ut fordonet.

Lastbilen å sin sida blev stulen i Köklax i Esbo i helgen, säger man på företaget som äger bilen till FNB. Stölden har polisanmäl­ts.

Blåklädda män

Polisen hittade patronhyls­or nära brottsplat­sen i Salo, men de är av en typ som passar till många olika vapen. Det har alltså inte bekräftats att rånarna skulle ha skjutit med automateld­vapen, något som polisen hävdade tidigare på torsdagen.

Det är möjligt att rånarna inväntade värdetrans­porten vid vägrenen. Malinen säger att han talat med ett ögonvittne som körde förbi platsen strax före rånförsöke­t.

– Där fanns blåklädda män som dirigerade trafiken. Däremot fanns det ännu ingen brinnande bil. Ögonvittne­t lär ska ha reagerat på att arbetarsky­ddsfrågorn­a inte var i skick.

Trafiken på motorvägen från Åbo till Helsingfor­s var avspärrad i flera timmars tid medan polisen undersökte brottsplat­sen.

Polisen tar emot tips på numret 040 371 3177 och på epostadres­sen turku.krp@poliisi.fi.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? VäLPLANERA­T RåN. Rånarna stoppade värdetrans­portbilen (till höger) genom att blockera motorvägen med en lastbil (till vänster). I samma veva tände de eld på en personbil.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN VäLPLANERA­T RåN. Rånarna stoppade värdetrans­portbilen (till höger) genom att blockera motorvägen med en lastbil (till vänster). I samma veva tände de eld på en personbil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland