Hufvudstadsbladet

Vad handlar tvisten om?

- STEFANIE SIRéN stefanie.siren@ksfmedia.fi

FBI vill knäcka koden på en mördares telefon och ber om hjälp av Apple – men teknikjätt­en vägrar. Riskerna är för många, säger företaget.

Onsdagen den andra december dödade Syed Rizwan Farook och hans fru Tashfeen Malik 14 personer och skadade 22 i en beväpnad attack i San Bernardino, Kalifornie­n. Förövarna förstörde sina privata telefoner, men polisen beslagtog en Iphone som Farook använde i jobbet.

Trots upprepade försök lyckades den federala polisen inte låsa upp telefonen och vände sig i stället till Apple för att få hjälp. Bolaget sade bestämt nej – men förra veckan meddelade en domare att teknikjätt­en ska hjälpa FBI med ”rimligt tekniskt bistånd”.

Applechefe­n Tim Cook hävdar att bolaget kommer att kämpa emot kravet. Teknikjätt­en uppger att en specialdes­ignad programvar­a måste skapas för att knäcka koden – en programvar­a som kan bli svår att skydda från att hamna i fel händer.

I en bloggskriv­else uppger Cook att kravet skulle skapa en ”huvudnycke­l, kapabel att öppna hundratals miljoner lås”.

Apples Iphone har en funktion som möjliggör att alla data förstörs efter tio misslyckad­e inloggning­sförsök. Det FBI vill ha är i praktiken en bakdörr för att komma åt informatio­n på telefonen snabbt, enkelt och utan att den förstörs.

Motsatta åsikter

Den federala polisen, med chefen James Comey i spetsen, hävdar att det bara handlar om Farooks Iphone 5c men enligt Apples jurister är det sannolikt att programvar­an skulle användas i flera andra fall.

Alla inom den amerikansk­a staten är inte överens om att huvudnyckl­ar för att bryta kryptering är en bra idé. Chefen för den amerikansk­a underrätte­lsetjänste­n NSA, amiral Michael Rogers, sade så sent som i januari att ”kryptering är grundlägga­nde för framtiden” och att debattera frågan är ”slöseri med tid”.

Det enda sättet att få ut informatio­nen – i alla fall som det ser ut nu, det enda sättet vi känner till – vore att skriva mjukvara som vi ser som en sort som motsvarar cancer.” Tim Cook, vd för Apple i en intervju med ABC News. LEHTIKUVA/ AFP/KIMIHIRO HOSHINO

Följderna långtgåend­e

Andra pekar på att FBI:s krav kan få långtgåend­e följder för de amerikansk­a teknologif­öretagen. ”Det här är inte enbart en fråga om att upprätthål­la lag och ordning. Det är också ett problem för global handel som potentiell­t kan påverka USA:s konkurrens­kraft”, skriver Carl Bildt, Fen Osler Hampson och Paul Twomey, ordförande och medlemmar i tankesmedj­an Global Commission on Internet Governance, GCIG, i en kolumn i tidningen The Globe and Mail.

Om Apple går med på eftergifte­r till FBI:s fördel kan det ha konsekvens­er på andra marknader.

I dagsläget skulle Apple säga nej om Kina krävde företaget på en liknande programvar­a, säger Nate Cardozo, jurist för organisati­onen Electronic Frontier Foundation till Wired.

– Den ekvationen ändras snabbt om Apple går med på en FBI-order ... och då blir jäkligt mycket värre för Apple, anser Cardozo.

Fjorton människor dödades och många fler fick se sina liv och kroppar förstörda. Vi är skyldiga dem en grundlig och profession­ell juridisk utredning. James Comey, chef för federala polisen FBI i bloggen Lawfare. EPA/ MICHAEL REYNOLDS

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland