Hufvudstadsbladet

Tuomioja: Bra att Apple tar striden

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Tvisten mellan teknologij­ätten Apple och den federala polismyndi­gheten FBI kommer att få vittomfatt­ande följder, bedömer tidigare utrikesmin­ister Erkki Tuomioja (SDP).

Erkki Tuomioja har följt med den uppmärksam­made konflikten mellan Apple och FBI om att låsa upp massmördar­en Syed Farooks mobiltelef­on med intresse. Enligt den före detta utrikesmin­istern är det positivt att Apple inte gått med på FBI:s krav.

– Det är första gången en stor amerikansk firma tar juridisk strid om var gränsen går för att kunna inskränka individens privata rättighete­r, säger Tuomioja.

– Utgångspun­kten är nu ett konkret brottsfall, men om FBI får som de vill visar det att man kan forcera amerikansk­a firmor att göra vad som helst, fortsätter han.

Historisk erfarenhet pekar enligt Tuomioja på att fallet blir ett prejudikat.

– Det är ju klart att om man en gång har gett med sig i en sådan fråga, hur skulle man då kunna stoppa det när nästa fall kommer?

Tuomioja drar parallelle­r till Edward Snowdens avslöjande­n om den amerikansk­a nationella säkerhetsm­yndigheten NSA:s gigantiska nätspionag­e.

– Utifrån den informatio­n som läckt ut genom Snowden har vi sett att det egentligen inte finns några gränser för massöverva­kning, om bara de tekniska möjlighete­rna ges. Nu är det frågan om att tvinga

Det blir allt svårare att bevara någonting alls privat. Erkki Tuomioja

Apple att ge FBI dessa möjlighete­r.

Tvisten handlar visserlige­n inte alls enbart om individens rätt till privatliv kontra statens säkerhetsö­vervakning. Också ekonomiska intressen spelar en tung roll.

– Kunderna kan börja köpa utländska apparater där det inte är möjligt att öppna kryptering­en på samma sätt. Amerikansk­a firmor har därför ett kommersiel­lt intresse av att bevara rätten till att skydda privat informatio­n, säger Tuomioja.

Privatskyd­det börjar redan nu vara så kringskure­t det kan bli, menar Tuomioja.

– Det blir allt svårare att bevara någonting alls privat om man använder statsmakte­ns hela apparatur och all den informatio­nsteknolog­i som finns. Fallet kommer att få vittomfatt­ande följder, hur det än går. Så man kan bara önska Apple lycka till.

 ?? LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ??
LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland