Hufvudstadsbladet

Grekland ilsknade till rejält

Grekland anklagar de övriga EU-länderna och länderna på västra Balkan för att försöka störta Grekland i en humanitär kris.

-

BRYSSEL Krisen har fördjupats under de senaste dagarna efter att en rad länder med olika unilateral­a beslut försökt stoppa flyktingar från att sig vidare från Grekland.

– En stor del av EU-länderna försöker diskutera hur man ska sköta Greklands humanitära kris, som de samtidigt själva försöker orsaka, sade Greklands migrations­minister Yannis Mouzalas i Bryssel där EU:s inrikesmin­istrar möttes i går.

Grekland är speciellt upprört över Österrikes beslut att införa ett tak på hur många flyktingar som får komma in i landet i dygnet. Grekland anser att Österrike har startat en dominoeffe­kt som lett till att länderna längs Balkanrutt­en ett efter ett börjat stoppa flyktingar­na.

Tvisten blev speciellt tydlig i går då Grekland kallade hem sin ambassadör från Wien.

Inrikesmin­ister Petteri Orpo (Saml) sade att det inflammera­de läget märktes tydligt under mötet.

– Greklands minister kallade Österrike för en fiende, sade Orpo.

EU-kommission­en förbereder brådskande humanitär hjälp till Grekland för att avvärja krisen. Greklands inrikesmin­ister sade att grekerna inte går med på att bli Europas Libanon oavsett hur mycket pengar EU lovar landet. Libanon har tagit emot kring en miljon syriska flyktingar, vilket motsvarar kring en fjärdedel av landets befolkning.

– Grekland godtar inte ensidiga åtgärder. Grekland kan även själv ge- nomföra ensidiga åtgärder, varnade Mouzalas.

Greklands premiärmin­ister Alexis Tsipras sade på onsdagen till det grekiska parlamente­t att Grekland i framtiden kan stoppa EU:s beslut i flyktingfr­ågan om de övriga EU-länderna är ovilliga att dela på bördan.

EU-länderna tar dock merparten av sina beslut genom majoritets­förfarande vilket gör det svårt för grekerna att verkställa sina hot.

Orpo säger att orsaken till att fler länder nu tar egna beslut är att EU:s gemensamma åtgärder för att minska flyktingst­römmen har misslyckat­s. EU:s gemensamma politik är starkt beroende av hjälp från Turkiet. Orpo är hoppfull att Turkiet nu ska hindra människosm­ugglarnas verksamhet och begränsa flyktingst­römmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland