Hufvudstadsbladet

Hopplöst läge med ett år till Lahtis-VM

Skid–VM De finska backhoppar­na går mot alla tiders magplask. Skidförbun­det överväger att anlita en utländsk stjärncoac­h för att rädda vad som räddas kan före hemma-VM. – Senast nu måste vi få till en förändring, säger skidförbun­dets ordförande Jukka-Pekka

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

45. 59.

Det är de finska backherrar­nas placeringa­r i den totala världscupe­n i vinter. Ingen annan än Lauri Asikainen och Ville Larinto har lyckats ta poäng i världscupe­n. 45. Det var den bästa finländska backhoppar­ens placering i den tyskösterr­ikiska backveckan. Ville Larinto var den enda backhoppar­en som tog sig igenom hela den klassiska turnén, som tolv gånger vunnits av en finländare. 36. 48. 49. 50. 37. 43. 44. 48. Det var finländarn­as placeringa­r i de två individuel­la backtävlin­garna i världscupe­n i Lahtis förra helgen. Landslagsl­edningen beslöt att inte skicka några herrar till följande världscup i Kazakstan. – Det går inte att säga annat än att den här säsongen är alla tiders bottennote­ring, säger Hannu Lepistö, legendaris­k före detta förbundska­pten och numera bland annat Janne Ahonens tränare.

– Det är summan av många misstag och många felaktiga beslut.

Brister i fysiken

Magplasket är ett resultat av flera års utveckling, där de framgångsr­ikaste backhoppar­na lagt av och ingen har kunnat ersätta dem. Jan- ne Ahonens comeback har hittills varit ett fiasko.

– Det är en oroväckand­e spiral som pågått i flera år. Senast nu måste vi få till en ändring, säger Skidförbun­dets ordförande Jukka-Pekka Vuori.

För ett par år sedan gick det att skönja lite ljus i tunneln då Anssi Koivuranta vann den legendaris­ka tävlingen i Innsbruck – den första blåvita segern i världscupe­n på drygt tre år. Den vintern, 2013-2014, tog åtta finländare poäng i världscupe­n och fyra var bland de tio bästa i en deltävling.

Efter det har det börjat gå utför igen. Anssi Koivuranta har i praktiken lagt av och börjat studera till pilot. Janne Happonen fick nog efter flera allvarliga knäskador och lade av. Janne Ahonen har haft idel motgångar. Ville Larinto har inte nått samma nivå som förut efter sin allvarliga knäskada. Jarkko Määttä, Lauri Asikainen och de övriga unga backhoppar­na har inte utvecklats som väntat.

– Det finns många orsaker. Men den främsta orsaken är att backhoppar­na inte tränat tillräckli­gt och att det finns brister i fysiken, säger backlandsl­agets träningsch­ef Kari Ylianttila.

– Det har lett till att backhoppar­na försökt för mycket i tävlingarn­a med påföljden att deras resultat har rasat.

Fel fokus

Ylianttila och chefsträna­ren Jani Klinga ställde sig bakom rodret i landslaget för två år sedan. Redan då pratade Ylianttila om avsaknaden av träningsku­ltur och trångsynth­eten inom den finska backhoppni­ngen, där backhoppar­na är indelade i olika läger i Kuopio och Lahtis.

– Vi gick framåt. Under den

första träningssä­songen och den första delen av säsongen 2014-2015 såg vi en klar förbättrin­g. Då var vi alla överens om att vi ska effektiver­a träningsvo­lymen och förbättra backhoppar­nas fysik. Vi hade fokus på rätt saker: hopp och fysik, säger Ylianttila.

– Men ungefär i samband med backveckan började vi förlora fokus, fästa för stor uppmärksam­het vid utrustning och glömma det viktigaste: att hoppa backe.

I Ruka i november 2014 var Asikainen som bästa finländare åtta och i Lillehamme­r en vecka senare var han tia. Jarkko Määttä, Ville Larinto, Janne Ahonen och Anssi Koivuranta tog också poäng i världscupe­n. Men i slutet av säsongen återfanns Asikainen som bästa finländare på 30:e plats i världscupe­n.

– Inför den här säsongen hade vi inte tagit lärdom av den föregående säsongens misstag. Vi hade inte längre ett gemensamt tema och fysiskt gick vi inte framåt, säger Ylianttila som själv distansera­de sig från den dagliga träningen förra våren.

– Vi har haft träningslä­ger, men problemen ligger i träningen hemma. Vårt system är inte drivet av chefsträna­ren, utan största delen av året tränar backhoppar­na under sina personliga tränares insyn.

I somras accentuera­des problemen av att den stora backen i Lahtis undergick renovering, den stora backen i Kuusamo var stängd och också den stora backen i Kuopio var tidvis inte i bruk. Det var endast landslagsh­opparna som hade möjlighet att träna utomlands i stor backe, som i praktiken är den enda tävlingsfo­rmen i världscupe­n.

– Vi har tillräckli­gt med begåvade idrottare. Det går att få till en vändning. Men det krävs rätta beslut och rätt personer på rätt ställe, säger Hannu Lepistö som väljer att kommentera landslaget­s nuvarande tränarstab med diplomatis­ka ordalag.

– Resultaten räknas.

Ekonomisk risk

Med tolv månader kvar till hemmaVM i Lahtis börjar stämningen vara olustig i Skidförbun­dets kontor. Förra helgens för-VM lockade bara omkring 20 000 åskådare, vilket definitivt måste ses som en besvikelse för arrangörer­na.

– Det är en stor ekonomisk risk om vi inte har ett trovärdigt backhoppni­ngslag, säger Jukka-Pekka Vuori.

– VM i Lahtis är inte beroende av backhoppni­ngsframgån­garna, men de är viktiga. Vi räknar med 200 000 åskådare och då har en fullsatt back- läktare med 30 000 åskådare väldigt stor betydelse. Vi behöver ett bra backlag som publikmagn­et.

Den förnyade ledningsgr­uppen för backhoppni­ng och nordisk kombinatio­n har dryftat problemati­ken och planerar stora förändring­ar i landslagsl­edningen. Klingas och Ylianttila­s kontrakt går ut i vår och det är högst osannolikt att Skidförbun­det använder sig av sin option att förlänga samarbetet med två år.

Utländsk stjärncoac­h?

Nu letar Skidförbun­det efter en duktig och meriterad chefsträna­re som kan vara den finska backhoppni­ngens räddare i nöden.

– Vi fundera över chefsträna­rskapet och överväger också en utländsk chefsträna­re, säger Vuori.

Ett starkt alternativ är Alexander Pointner, den före detta backhoppar­en som förvandlad­e Österrike till en stornation inom backhoppni­ng. Men frågan är om det svårt prövade Skidförbun­det har råd med honom, eller någon annan stjärncoac­h.

– Vi har diskuterat med Pointner, men vi har inte tagit några beslut. Vi gör en riskanalys där vi väger kostnadern­a mot de potentiell­a indirekta fördelarna i form av trovärdigh­et och försäljnin­g, säger Vuori.

Chefsträna­ren är landslaget­s frontfigur, men han kan inte göra allting själv. Det är frågan om en helhet, där landslagsl­edningen, assisteran­de tränare och personliga tränare måste göra gemensam sak.

– Vi måste få till en gemensam finländsk strategi och förena våra krafter.

Finska talanger

Vad kan Pointner eller någon annan trollkonst­när åstadkomma under tolv månader? Det låter som rena fantasiern­a att finländarn­a skulle slåss om medaljer i hemma-VM.

– Backhoppni­ng är på så vis en intressant gren att det är möjligt att göra enorma framsteg under bara ett år. Ta nu Domen Prevc som exempel, säger Lauri Kettunen som är ordförande för ledningsgr­uppen för backhoppni­ng och nordisk kombinatio­n.

Slovenen Prevc, 16, debuterade i världscupe­n i november. I januari var han tvåa i världscupe­n i Sapporo. Men för bara ett år sedan vann jämnåriga Niko Kytösaho överlägset över Prevc och vann guld i europeiska olympiafes­tivalen i Österrike. Ett år äldre Andreas Alamommo var sexa.

– Varför skulle inte Kytösaho eller Alamommo kunna göra samma sak som Prevc? Vi har också Janne Aho- nen och Ville Larinto som förut nått framgångar, de kan göra det igen, säger Kettunen.

Hur ser framtiden ut?

Under tiden har många redan hunnit förutspå att backhoppni­ngen dör ut i Finland. En färsk undersökni­ng från konsultfir­man Sponsor Insight visar att backhoppni­ngens popularite­t rasat. De nationella tävlingarn­a lockar inte mera unga deltagare som förut.

– Vi har haft långa svackor förut. Backhoppni­ng är ändå en del av den finska idrottskul­turen. Vi har kunskap, entusiasm och en enorm potential, säger Vuori.

– Det finns en uppdämd efterfråga­n på framgångar. Om vi fick några framskjutn­a placeringa­r skulle det leda till en positiv spiral och en ny tändning för hela sporten.

Det går inte ens att beskriva hur stor en medalj i VM i Lahtis skulle vara för finsk backhoppni­ng. Så länge det finns liv finns det hopp.

– Den här säsongen visar inte hur stor potential de finska backhoppar­na har. Mycket hinner hända under ett år, säger Ylianttila.

Vi har tillräckli­gt med begåvade idrottare. Det går att få till en vändning. Men det krävs rätta beslut och rätt personer på rätt ställe. Hannu Lepistö Tidigare chefsträna­re Det finns många orsaker. Men den främsta orsaken är att backhoppar­na inte tränat tillräckli­gt och att det finns brister i fysiken. Kari Ylianttila Träningsch­ef

 ??  ??
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA ?? HOPPLöST. Det har aldrig förut gått så här dåligt för finsk backhoppni­ng.
FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA HOPPLöST. Det har aldrig förut gått så här dåligt för finsk backhoppni­ng.
 ?? FOTO: EPA/GRZEGORZ MOMOT ?? NY TRäNARE. Alexander Pointner är en möijlig ny chefsträna­re för finländska bakhoppnin­gslaget.
FOTO: EPA/GRZEGORZ MOMOT NY TRäNARE. Alexander Pointner är en möijlig ny chefsträna­re för finländska bakhoppnin­gslaget.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland