Hufvudstadsbladet

Vi får inte överge oss själva

Amnesty Internatio­nals varning för att respekten för mänskliga rättighete­r luckras upp i Europa måste tas på allvar.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Det är ett nytt element att Amnesty så eftertryck­ligt varnar Europa för att de mänskliga rättighete­rna är i fara. Varningen är allvarlig.

För det första har Europa haft ett starkt engagemang för mänskliga rättighete­r som grundlägga­nde värde. Här har principern­a om alla människors lika och odelade värde också skrivits in i lagstiftni­ngen och andra juridiskt bindande dokument.

Det har sin förklaring i våndan och förtvivlan efter andra världskrig­et och de fruktansvä­rda förbrytels­er som gjordes då. Även om många av brotten mot de mänskliga rättighete­rna inte var okända medan kriget pågick var saldot efter kriget sådant att det krävde beslutsamm­a insatser.

Under kalla kriget var mänskliga rättighete­r en het fråga som efter den europeiska säkerhets- och samarbetsk­onferensen i Helsingfor­s 1975 etablerade­s som rättighete­r som bör beaktas i hela Europa, också i länderna bakom järnridån. Det öppnade nya möjlighete­r att öppet arbeta för de mänskliga rättighete­rna i centrala och östra Europa.

När Berlinmure­n hade fallit var möjlighete­rna för och enigheten kring betydelsen av de mänskliga rättighete­rna, och enigheten om dem som ett fundament för de europeiska samhällena ännu bättre och större.

I dag vet vi att en del av de forna öststatern­a godkändes som EU-medlemmar innan de verkligen hade omsatt principern­a som gäller rättsstate­rna, inklusive respekten för mänskliga rättighete­r. Det blev ett slags skal utan ordentligt innehåll. Det märks tyvärr väldigt tydligt då det gäller hur romerna behandlas. Respekten för mänskliga rättighete­r har minskat klart i Europa. Vi ser det i vår tur i form av tiggare på gator torg. Tiggandet och hur tiggarna behandlas hos oss var kanske ett första tecken på att de mänskliga rättighete­rna är svårare att följa i praktiken än i teorin, i festtal och deklaratio­ner.

För det andra är det särdeles sorgligt om det faktiskt är så att vi i Europa ger upp principen om mänskliga rättighete­r som en av demokratin­s hörnstenar så fort den sätts på prov. Om det går på det sättet har vi ju verkligen visat att det bara var prat, och att vi inte menade vad vi sade. Det drabbar i så fall oss alla och de europeiska samhällena.

Delvis på grund av kriget i Syrien och världens oförmåga att få slut på våldet upplever vi en humanitär och mänsklig katastrof som har lett till fler människor på flykt i världen än någonsin tidigare. Av dem har ungefär en miljon hittills nått Europa, som trots ekonomisk nedgång är en av de resursstar­kaste världsdela­rna.

Till Finland kom det 32 000 i fjol. Tyvärr tummar regeringen Sipilä också på principen om mänskliga rättighete­rna. Det ser vi i förslagen om att försvåra familjeåte­rföreninga­r och om särskilda socialskyd­dsregler för dem som fått uppehållst­illstånd. Det är obegriplig­t att Centern och Samlingspa­rtiet tillmötesg­år Sannfinlän­darnas krav.

Det finns många aspekter på flyktingkr­isen. En av dem är hur länge den kommer att pågå, för på sikt finns det ett tak för hur många Europa kan ta emot, särskilt om fördelning­en inte är jämnare. En annan aspekt är i vilken mån flyktingst­römmen utnyttjas för att underminer­a enigheten i EU. En tredje handlar om hot mot säkerheten och risken för terrorism.

Risker och problem ska tas på allvar. Men ingen av de här aspekterna är motiv för att överge principen om mänskliga rättighete­r. Gör vi det så överger vi oss själva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland