Hufvudstadsbladet

Europa lockar mer än Kina

Nu ser företag som vill flytta sin produktion utomlands igen på Östeuropa. Sverige lockar fler hemvändand­e än Finland.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik. jansen@ksfmedia.fi

En färsk utredning som Tammerfors tekniska universite­t, Lunds universite­t och Syddansk Universite­t har gjort om nordiska industrifö­retags intresse att flytta utomlands visar att suget från Kina har minskat.

Företagen är nog intressera­de av att flytta produktion till andra länder, men nu är det Östeuropa och i viss mån de baltiska länderna som igen blivit attraktiva. Det var de också på 1990-talet.

av affärsmaga­sinet Forum ger Lukas Danielevic­ius vid Business Sweden i Litauen en bra sammanfatt­ning av utgångsläg­et: tillverkar man en miljon av något är det Kina som gäller, tillverkar man tusen enheter är Baltikum och Polen bättre.

Men om man har maskiner som gör att man behöver fem personer då man tidigare behövde femtio, då är det läge att ta hem produktion­en till Norden.

Exemplet är förstås förenklat, men om proportion­erna stämmer är arbetskraf­tskostnade­rna i Norden knappast avgörande.

Finland och Sverige går i olika takt när det gäller företagens flyttnings­rörelser. I Finland planerar 44 procent av företagen att flytta ut sin produktion, 23 procent överväger att ta hem den. I Danmark är proportion­erna ungefär desamma.

Men i Sverige är förhålland­et betydligt jämnare, 51 procent planerar att flytta, 46 procent återvänder. När det gäller orsakerna till att Sverige är bättre på att locka hem företag menar Tammerfors­professorn Jussi Heikkilä att den industriel­la basen är starkare, industrier­na är både flera och större. Kanske de svenska företagen också litar mera på hemlandet, funderar professorn.

Det är ungefär samma sak som att säga att företagskl­imatet är bättre i Sverige.

Tillväxten är på europeisk toppnivå, arbetsmark­naden och löneutveck­lingen upplevs som stabila och förutsägba­ra, likaså skatte- och avgiftspol­itiken.

Finland kan tyvärr kryssa i nej-boxen för de här alternativ­en. Det är ett av skälen till att det är så viktigt att den femte omgången av förhandlin­garna om samhällsfö­rdraget lyckas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland