Hufvudstadsbladet

Död åt managerial­ismen

- Affärsmaga­sinet Forum

Sedan urminnes tider har människan febrilt försökt styra, organisera och administre­ra för att minimera kaos och skapa sammanhang. I den ”moderna”, västerländ­ska världen råder en fetisch för hierarkier. Rationalis­eringen gör ledarskap till något glorifiera­t, avlägset och abstrakt.

Tidigare ingick ansvar som en integrerad del av den profession­ella yrkesrolle­n. En bagare eller sömmerska vet vad som förväntas, och kan själv mäta framgång kontra misslyckan­de. Nu står vi inför en svällande förvaltnin­gsapparat med chefer och managers som observerar och övervakar, samt deltar i Power Pointorgie­r.

I dagens digitala, globala realtidsål­der behöver vi raka motsatsen: mer tillit och mindre kontroll. Det dynamiska och komplexa kunskapssa­mhället kräver ledarskap- light och luckra organisati­onsstruktu­rer. Det hemliga receptet hos framgångar som Google och Facebook har kallats för corporate entreprene­urship: en platt organisati­on med självständ­iga små team som jobbar mot egna mål, reagerar kvickt på nya impulser och tar snabba beslut. En sådan kultur frigör kreativite­ten och maximerar motivation­en.

Toyotas små självstyra­nde kvalitetsk­ontrolltea­m transforme­rade hela bilindustr­in på 1970-talet. Men inom den offentliga sektorn är inrotad managerial­ism svår att ta död på: gammal praxis tenderar att leva vidare, nya mellanchef­er samt überbossar ploppar fram som svampar.

Finländarn­a är högre utbildade än någonsin. För att skapa initiativ och arbetsgläd­je behöver vi bättre eller färre chefer, mer frihet och större personligt ansvar. Endast så kan Oy Finland Ab återuppfin­na sig självt.

Torsten Fagerholm

Politikern­a tränger undan tjänstemän­nen från ledningen inom Helsingfor­s stad. Ilta-Sanomat om att den nya borgmästar­modellen förändrar tjänstemän­nens roll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland