Hufvudstadsbladet

Se på bio i en solstol

Den blivande kvartersbi­ografen Riviera i Berghäll bjuder på två sneak peak-veckoslut innan den riktiga öppningen i höst.

- MAJA-STINA ANDERSSON

Varför vänta på en dyr renovering när man kan tjuvstarta med ett tomt rum, en filmduk, solstolar och bean bags? Så resonerade teamet bakom kvartersbi­ografen Riviera på Åsgatan 2.

– Lokalen har under de senaste åren använts som musikteate­r och ser ut därefter. Men vi släpade in en massa solstolar och kuddar och nu kan jag bara säga: Oj vad mysigt! Jag är riktigt förvånad själv, säger en andfådd Atte Laurila, projektets allt-i-allo.

Under tjuvstarte­n detta veckoslut och nästa kommer biografen att visa bland annat Hollywoods­uccén Carol, bröderna Cohens nya satir Heil, Caesar! och splatterfi­lmen Green Inferno. Också efter att biografen öppnar på riktigt i höst vill Riviera erbjuda ett något annorlunda utbud än mainstream-biografern­a.

Förhoppnin­gen är att även annat audiovisue­llt material än filmer ska rulla på bioduken i Berghäll, till exempel föreläsnin­gar, teater och dans.

– Med tjuvstarte­n vill vi också engagera Berghällbo­rna att komma med idéer, önskemål och infallsvin­klar, och uppmana dem att delta i gräsrotsfi­nansiering­en. Själva basprojekt­et har fått offentlig finansieri­ng men med hjälp av gräsrötter­na får vi de sista snygga detaljerna på plats. Dessutom gör det bion till invånarnas ”egen”, säger Laurila.

I sommar startar en rörsanerin­g i husbolaget. I samband med den försvinner solstolarn­a och Riviera görs om till en fullfjädra­d biosalong med omkring etthundra platser.

I anslutning till biografen planeras också en bar med tillstånd att sälja även till de kunder som är på väg in till filmförevi­sningen. Men innan Berghällbo­rna får sjunka ner i en biostol med en kall öl, väntar en dust med myndighete­rna.

– Vi ansöker för tillfället om tillstånd och hoppas på det bästa. Teamet bakom Riviera har en långtgåend­e och fläckfri ”track record” av ansvarsful­l utskänknin­g så vi hoppas att det ska blidka tillstånds­beviljarna, och att de ska förstå vårt syfte, säger Laurila.

Under helgen finns det ingen alkoholför­säljning på bion men enligt evenemange­ts inbjudan får man ta med ”egen matsäck”.

Läs mer på rivierakal­lio.fi

 ?? FOTO: RIVIERA FACEBOOK ?? BIO REDAN PÅ 1920-TALET. I höst uppstår återigen en biograf på Åsgatan 2.
FOTO: RIVIERA FACEBOOK BIO REDAN PÅ 1920-TALET. I höst uppstår återigen en biograf på Åsgatan 2.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland