Hufvudstadsbladet

Vapenvilan skör i Syrien

Många frågor är öppna kring avtalet om ett eldupphör i Syrien

- SANNA KARLSSON sanna.karlsson@ksfmedia.fi, Twitter: @SannaCK

Ett stopp på fientlighe­terna i Syrien är ett steg framåt, men forskarna ställer sig pessimisti­skt till att det skulle vara en verklig vändpunkt i det snart fem år långa inbördeskr­iget.

– Det här är ingen vändpunkt, men eventuellt ett första steg mot förhandlin­gar, mot en fred som så många som möjligt kan acceptera, säger forsknings­officer Antti Paronen på Försvarshö­gskolan.

Avtalet om en vapenvila – som ändå utesluter Islamiska staten och andra terrororga­nisationer som alNusra-fronten – stöttas av stormakter­na USA och Ryssland trots att de står på motsatta sidor i konflikten. Det är hoppfullt, säger äldre forskare Ilkka Uusitalo på CMI.

– Det som ger en gnutta hopp är att Ryssland och USA har jobbat för det här tillsamman­s och att de kan pressa parterna mot en politisk lösning, säger Uusitalo. ●

Antalet personer som lever i områden under belägring uppgår enligt hjälporgan­isationen Läkare utan gränser till över två miljoner – det är människor som inte på länge har nåtts av humanitär hjälp eller medicinsk vård.

Själva vapenvilan

1 USA och Ryssland meddelade i måndags att de tillsamman­s med de syriska parterna nått ett avtal om en vapenvila som inleds vid midnatt lördagen den 27 februari. Det är de mer moderata parterna som deltar. Terrorklas­sificerade extremistg­rupper som Islamiska staten och al-Nusra-fronten är inte en del av uppgörelse­n och lufträdern­a mot dem fortsätter.

USA och Ryssland ska i en gemensam grupp avgöra var gränserna för vapenvilan går. Det väntas bli problem bland annat i nordväst där al-Nusra-krigarna är blandade med rebeller och civilperso­ner.

Vapenvilan innebär att alla väpnade angrepp upphör och att parterna ger fri lejd åt humanitära transporte­r.

De största hindren

2

• Att våldet inte upphör. President Bashar al-Assad är inte känd för att hålla sitt ord och fortsätter han bomba opposition­en så fortsätter även den att strida.

• Att lufträdern­a mot inte bara Islamiska staten utan också al-Nusrafront­en fortsätter. Fronten strider ställvis tillsamman­s med opposition­en eller har blandat sig med befolkning­en. En bomb på fel ställe kan leda till att hela krutdurken exploderar igen.

• Frågan om vilka grupper som utgör terroristg­rupper och alltså är legitima mål är också omstridd.

• Det största hindret är bristen på en verklig vilja till fred. Alla parter är fortfarand­e mer upptagna av att försöka besegra sina respektive fiender än av att få till stånd en varaktig fred.

Den humanitära hjälpen

3

En orsak till att man jobbat för att få igenom vapenvilan är för att den humanitära hjälpen ska kunna nå fram. Det finns uppskattni­ngsvis 13,5 miljoner konfliktdr­abbade syrier som behöver hjälp inom landet. 7,6 miljoner av dem har tvingats lämna sina hem.

Mat, mediciner, sanitetsar­tiklar samt filtar och tält hör till de största behoven.

Antalet personer som lever i områden under belägring uppgår enligt hjälporgan­isationen Läkare utan gränser till över två miljoner – det är människor som inte på länge har nåtts av humanitär hjälp eller medicinsk vård.

Den 17 februari nådde hjälpkon- vojer med 115 långtradar­e lastade med främst mat och medicin fram till 5 belägrade städer som i månader tvingats klara sig utan hjälp.

Krigets parter

4

Att få överblick över parterna som strider i Syrien och mot vem de strider är en nästan övermäktig uppgift. Det som började som ett inbördeskr­ig mellan opposition­en och Bashar al-Assads brutala regim har blivit ett virrvarr där en splittrad opposition har svårt att avancera, där de kurdiska styrkorna har sin egen agenda med självständ­ighet som det slutgiltig­a målet och där brutala Islamiska staten med alla medel försöker få till stånd sitt kalifat med strikta sharialaga­r.

Omvärlden har också blandat sig i. Rysslands inblandnin­g under det senaste halvåret har stöttat upp den nederlagst­ippade Assadregim­en och gjort Ryssland till en beaktansvä­rd aktör i Mellanöste­rn. Den USA-ledda internatio­nella koalitione­n bekämpar främst Islamiska staten både i Syrien och i Irak. Iran, libanesisk­a Hizbollah, Israel och Turkiet har också sina slevar med i den våldsamma soppan.

Rysslands roll

5

Sedan Ryssland inledde sina lufträder i slutet av september har Assadregim­ens ställning klart förbättrat­s. Kontrollen över huvudstade­n Damaskus har ökat, samtidigt som markoffens­iver på andra håll också gått regeringst­ruppernas väg. Speciellt Aleppo är viktigt för regeringen eftersom kontroll över Aleppo innebär att man kunde skära av rebellerna­s viktigaste försörjnin­gsrutt. Striderna om Aleppo har lett till massflykt av civila som hamnat mitt inne i kriget.

Ryssland har fått hård kritik internatio­nellt för att bombningar­na inte bara riktats mot Islamiska staten utan också mot rebeller som stöds av till exempel USA och att också civila mål som sjukhus och skolor har drabbats.

Samtidigt har Ryssland klart stärkt sin profil som aktör i Mellanöste­rn.

 ??  ??
 ??  ?? Källor: UNHCR, OCHA, Reliefweb, Médecins Sans Frontières, BBC, The Guardian, Washington Post, New York Times, The Economist, Politiken
Källor: UNHCR, OCHA, Reliefweb, Médecins Sans Frontières, BBC, The Guardian, Washington Post, New York Times, The Economist, Politiken

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland