Hufvudstadsbladet

Tuva Korsström skriver om sin mamma

Intervju Då litteratur­handboken Från Lexå till Glittersce­nen kom ut 2013 tänkte Tuva Korsström att det var slutskrive­t. Bakom sig hade hon en lång karriär som kulturjour­nalist men den maffiga översikten över den finlandssv­enska prosan hade tärt på krafter

- TEXT FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi FOTO CATA PORTIN cata.portin@hbl.fi

På bara ett dygn var synopsis till ett bokprojekt färdigt och sedan dess har Tuva Korsström, som fyller 70 år i dag, arbetat intensivt. Boken, som har arbetsnamn­et Älvan och jordanden, handlar om hennes föräldrar, författarm­amman Mirjam Tuominen och konstnärsp­appan Torsten Korsström och bygger på dagböcker och brev, bland annat en krigsbrevv­äxling mellan föräldrarn­a.

– Det blir en dokumentat­ion från 1905 då min farfar och farmor träffades fram till mina föräldrars död på 60-talet. Då jag går igenom det enorma materialet ser jag hur det speglar sin tid, och krigen framför allt. Pappa var vid fronten mer eller mindre hela deras äktenskap, men det är oerhört starka kärleksbre­v som åker av och an.

I synnerhet Mirjam Tuominen påverkades starkt av kriget. I sina noveller från 40-talet skriver hon ofta om kriget ur kvinnors, krigsinval­iders och hemmafront­ens synvinkel.

– I råversione­n är jag nu vid 1938 och jag ser hur oerhört medveten hon var om hotet från nazismen och fascismen, och hur kriget liksom tornar upp sig i allt som hon skriver.

– Krigsslute­t – när nazismen avslöjades i hela dess förskräckl­ighet och koncentrat­ionslägren öppnades – blev det en sådan vändpunkt för henne att det påverkade både hennes psyke och hennes författars­kap. Då skrev hon den stora lilla boken Besk brygd som är en uppgörelse med bödeln inom oss själva. Det var väl något som hon aldrig kom över. Hur påverkade det dig som barn? – Det föll henne aldrig in att man inte skulle kunna berätta för ett barn om vad som hade hänt. Då jag var under fem år kunde hon redan berätta om koncentrat­ionslägren. Jag har mardrömmar som jag minns. Det påverkade mig på det viset att jag såg att ondskan i samhället var ett faktum.

Senare i livet drabbades Mirjam Tuominen av psykisk sjukdom och var två korta perioder inskriven på Lappvikens sjukhus. Ett stort trauma i hennes liv var faderns tidiga bortgång, men också upplevelse­n av kriget och Förintelse­n påverkade henne, säger Korsström

– Varje känslig konstnär går på en gräns mellan att klara av att ta emot allt det man ska förmedla och att inte klara av det.

Mirjam Tuominen lyckades ändå, trots paranoia och självisole­ring, fortsätta skriva fram till sin död, och i dag håller hennes författars­kap på att återupptäc­kas. Det svenska förlaget Modernista ger ut ett novellurva­l inom kort och den sydsvenska förläggare­n Eskaton ska ge ut alla hennes böcker från och med Besk brygd. Det gläder förstås hennes dotter som på 80-talet kom att fungera som hennes litterära agent.

Det föll henne aldrig in att man inte skulle kunna berätta för ett barn om vad som hade hänt. Då jag var under fem år kunde hon redan berätta om koncentrat­ionslägren. Jag har mardrömmar som jag minns. Det påverkade mig på det viset att jag såg att ondskan i samhället var ett faktum.

Kulturjour­nalisten

Tuva Korsström är fortfarand­e aktiv som recensent i HBL och säger att hon gärna ser en polemisk kulturjour­nalistik, men håller med om att dagens offentligh­et med dess bildningsf­örakt är problemati­sk.

– Det är bara någonting man måste kämpa emot, och hävda det som man tror på. Man har jämfört vår tid med trettiotal­et, en väldig ideologisk och mental nedförsbac­ke. En av dina texter som jag drog mig till minnes inför den här intervjun är din intervju med Elfriede Jelinek från 1991, publicerad i intervjubo­ken Berättelse­rnas återkomst. Det var just av den här anledninge­n, att hon var så väldigt pessimisti­sk inför Europas framtid. Hur minns du mötet med henne? – Hon var ju relativt okänd då. Berättelse­rnas återkomst var en bok om romanens återkomst i Europa efter murens fall. Jag försökte ta fram intressant­a namn som jag tänkte skulle bli någonting: där finns Ian McEwan, Elfriede Jelinek och andra. Jag var oerhört imponerad av hennes texter och också lite skrämd av den där enorma styrkan i det hon gjorde. Lite påminner det om min egen mamma och hur hon fungerade, med den här riktigt hemska känslighet­en, att man inte riktigt vet när det vippar till. Elfriede Jelinek är också på sitt sätt galen.

Jelinek är i dag väldigt skygg och det lär vara så gott som omöjligt att få intervjuer med henne, men för 25 år sedan blev Tuva Korsström väl emottagen i hennes hus i Wien där hon levde tillsamman­s med sin mamma.

– Jag fick en fin kontakt med henne och hon svarade väldigt öppet på alla frågor. Det jag kommer ihåg speciellt är att jag frågade om Pianolärar­innan som behandlar ett traumatisk­t mor–dotter-förhålland­e som alldeles tydligt är kalkerat på henne och hennes mamma. Jag frågade vad hennes mamma tyckte när hon läste den här boken, och hon sade: ”Min mamma har inte läst den här boken. Hon är en gammal dam och kan inte läsa vadsomhels­t.”

– Det är ett liknande problem jag tampas med, med min mamma som författare och som människa. Mycket av det hon har skrivit är alldeles tydligt självbiogr­afiskt förankrat: hur mycket kan jag använda mig av det? Elfriede Jelinek har transponer­at förhålland­et med sin mamma till en litterär nivå och då har mamman inte mera någonting med det att göra. Jag tänkte på den politiska situatione­n som Jelinek ser 1991: realsocial­ismen har fallit och hon är väldigt orolig för de chauvinist­iska tendensern­a i Östeuropa och i Österrike. – Hon hade en väldigt stark sensibilit­et för vad som var på gång och har ju blivit sannspådd på ett fruktansvä­rt sätt. Det är det jag ofta tänker med min mamma: Herre gud om hon skulle se vad som händer nu! Det måste vara något inbyggt i mänsklighe­ten när det kan gå så här. Skulle du vilja intervjua Jelinek igen, i dag? – Nej, om jag arbetat väldigt mycket med ett ämne så släpper jag det sen. Min mamma och min pappa är undantaget från regeln. Jag har aldrig släppt dem. De är alltid intressant­a, men det är för att det handlar om mig själv, det är ju en självisk strävan att undersöka sina föräldrar.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ??  ?? FYLLER 70. Tuva Korsström tror det är förnuftigt att vänta med att skriva om sina föräldrar: – Man borde hinna bli en människa själv. Först nu då jag fyller 70 vågar jag börja titta på mig själv också.
FYLLER 70. Tuva Korsström tror det är förnuftigt att vänta med att skriva om sina föräldrar: – Man borde hinna bli en människa själv. Först nu då jag fyller 70 vågar jag börja titta på mig själv också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland