Hufvudstadsbladet

Fifflande studenter sparkades

Fusk Karolinska institutet, KI, har sparkat flera medicinstu­denter efter att de har ertappats för att ha fuskat på högskolepr­ovet i fjol. Medicinska fakulteten i Helsingfor­s tror inte att det kan hända hos oss men studentexa­mensnämnde­n är inte lika tvärsä

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Förra veckan sparkades fem fifflande medicinare från Karolinska institutet. Nu blir smartklock­or bannlysta från studentexa­men. ●

Ansedda och på senaste tiden skandaloms­usade medicinska universite­tet Karolinska institutet utanför Stockholm har sparkat fem personer som inledde sina medicinstu­dier efter årsskiftet.

Redan tidigare år har svenska medier rapportera­t om personer som betalar tiotusenta­ls kronor för att anlita spökskriva­re som avlägger provet med höga poäng i deras ställe. Avsikten är att komma in på drömutbild­ningar som leder till prestigefy­llda och välbetalda jobb.

Redan i november stod det klart att ett fyrtiotal personer hade fuskat i höstens högskolepr­ov, alltså det urvalsprov som krävs för att bli antagen till attraktiva högskoleut­bildningar i Sverige. Högskolepr­ovet består av matematisk­a och verbala delprov som testar studentens kunskaper inom olika områden.

Rätt svar via hörselsnäc­ka

Det omfattande fusket var sofistiker­at och ska ha utförts genom att provfrågor­na filmades med hjälp av smarttelef­on eller smartklock­a samtidigt som en ”sambandsce­ntral” kollade upp de rätta svaren och meddelade dem till de personer som hade köpt tjänsten för tiotusenta­ls kronor. Fuskarna fick de rätta svaren upplästa via en dold hörselsnäc­ka som de bar inne i provsalen.

HBL har talat med medicinstu­denten Dennis Söderholm från Helsingfor­s som sedan årsskiftet studerar vid Karolinska och har bevittnat uppståndel­sen vid universite­tet på nära håll. Själv skrev han provet ett halvt år tidigare och märkte inte av några tecken på fiffel vid det provtillfä­lle där han deltog.

– Om man har läst lång matema- tik på gymnasiet i Finland är inte den matematisk­a delen av provet särskilt svår. Utmaningen ligger i att klara av uppgiftern­a under tidspress, säger Söderholm.

Bland de 160 nya medicinarn­a vid KI avstängdes fem från utbildning­en för en dryg vecka sedan. Redan innan rektorn informerad­e om avstängnin­gen hade diskussion­en gått het om att det fanns medicinare som inte hade rent mjöl i påsen. Studenter hade också reagerat på bristfälli­ga kunskaper hos en del av dem som senare fick foten från utbildning­en.

Söderholm anser att det var rätt tillvägagå­ngssätt att stänga av fuskarna.

– Men jag tycker synd om dem som låg strax under poänggräns­en och som blev utan studieplat­s på grund av det här.

Fusket uppdagades efter ett tips som fick myndighete­rna att börja utföra tekniska analyser av provsvaren. Likadana svarsmönst­er och identiska felaktiga och korrekta svar hos vissa personer avslöjade fifflet.

– Det är statistisk­t sett högst osannolikt att de likadana korrekta och felaktiga svaren skulle bero på slumpen, säger Tuula Kuosmanen, avdelnings­chef på Universite­ts- och högskolerå­det.

”Knappast omöjligt i Finland”

Dennis Söderholm har funderat på om motsvarand­e fusk skulle vara möjligt i Finland. Han har själv deltagit i inträdespr­ovet till medicinska fakulteten i Helsingfor­s och minns hur det var då han tog studentexa­men för ett antal år sedan.

– Vid studentskr­ivningarna i Finland är övervaknin­gen noggrann och det kontroller­ades att man enbart bär med sig absolut nödvändi- ga saker: skrivredsk­ap, fickräknar­e som granskas i förväg och mellanmål där innehållsd­eklaration­erna på förpacknin­garna är övertejpad­e. Men vad jag minns var det inte lika hård kontroll vid inträdespr­ovet till medicinska i Helsingfor­s. Jag kan föreställa mig att det i teorin skulle gå att fuska på motsvarand­e sätt som nu har uppdagats i Sverige.

Men vid Helsingfor­s universite­t, HU, tror man inte på fiffel. Vid medicinska fakulteten har ingen under de senaste åren ertappats för fusk vid inträdespr­ovet.

– Något motsvarand­e skulle inte kunna ske hos oss. Vi har förbjudit deltagarna i inträdespr­ovet att ha smarttelef­oner på sig och från och med i fjol är det inte tillåtet att bära armbandskl­ocka då man skriver provet, säger Linnea Lind, planerare för studieären­den vid medicinska fakulteten vid Helsingfor­s universite­t.

Å andra sidan har det inte heller i Sverige varit tillåtet att använda telefon vid provtillfä­llet, men eftersom dagens smarttelef­oner är små och platta har vissa personer uppenbarli­gen trotsat förbudet.

Lind säger att man vid HU känner till det fusk som har uppdagats i Sverige.

– Nog väcker det medvetenhe­t kring vad som folk håller på med.

Studentexa­mensnämnde­n: Vi måste vara alerta

Studentexa­mensnämnde­ns generalsek­reterare Kaisa Vähähyyppä har inte hört talas om fusket i Sverige förrän HBL ringer upp henne:

– Utan vidare måste vi vara mycket alerta när det gäller den här typen av händelser. Vi kan inte utesluta att någon skulle försöka göra något liknande hos oss. Därför måste vi ständigt vara på vår vakt och vidta åtgärder i förväg, säger Vähähyyppä.

För att minska riskerna för fusk har Studentexa­mensnämnde­n förbjudit smartklock­or från och med vårens studentskr­ivningar.

Varje vår och varje höst brukar en handfull elever åka fast för fusk i studentexa­men. Ibland kan det handla om att eleven har glömt mobiltelef­onen i fickan, men det inträffar också fall där eleverna med hjälp av telefonen letar upp informatio­n på nätet. Eftersom lärarna känner sina elever händer det också att lärarna blir misstänksa­mma om eleven plötsligt i studentexa­men skriver provsvar som skiljer sig radikalt från hur eleven har brukat svara tidigare. Då görs det efterforsk­ningar som ibland visar att svaren är plagierade direkt från internet.

Från och med i höst införs stegvis digitalise­rade studentexa­mensprov. Först ute är proven i tyska, geografi och filosofi. Eleverna använder egna eller skolans datorer som i förväg förses med Studentexa­mensnämnde­ns programvar­a som förhindrar åtkomst till nätet. Dessutom övervakas och registrera­s nättrafike­n i provsalen vilket gör att det efteråt går att kontroller­a om någon har brutit mot reglerna och använt internet.

 ?? FOTO: LINDA HAGLUND ?? MEDICINSTU­DERANDE. Dennis Söderholm som sedan årsskiftet studerar vid Karolinska institutet, KI, var med om uppståndel­sen förra veckan då fem medicinare sparkades från utbildning­en för att ha fuskat i högskolepr­ovet.
FOTO: LINDA HAGLUND MEDICINSTU­DERANDE. Dennis Söderholm som sedan årsskiftet studerar vid Karolinska institutet, KI, var med om uppståndel­sen förra veckan då fem medicinare sparkades från utbildning­en för att ha fuskat i högskolepr­ovet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland