Hufvudstadsbladet

Lohela krävde engelska vid svensk talmansvis­it

Talman Maria Lohela (Sannf) har brutit mot tidigare praxis: I torsdags när talmannen för Sveriges riksdag, Urban Ahlin, var på officiellt besök i riksdagen i Helsingfor­s, gick mötet på engelska, inte på svenska som tidigare.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297 maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Dagen innan mötet som var ett utrikespol­itiskt rundabords­samtal arrangerat av Finlands riksdag, Utrikesmin­isteriet och kulturcent­ret Hanaholmen, fick deltagarna mötesprogr­ammet och deltagarli­stan där det framgick att tillställn­ingen hålls på engelska.

Både riksdagsle­damöter och direktören för Hanaholmen Gunvor Kronman, upplever att det är frågan om en linjeändri­ng från riksdagens sida. Tidigare har mötesspråk­et varit svenska då Sveriges talman har gästat Finlands riksdag.

Stefan Wallin (SFP) hör till de riksdagsle­damöter som inte accepterar förändring­en:

– Finlands riksdag är en tvåspråkig institutio­n i ett tvåspråkig­t land. Det ena av de här språken är inte engelska. Det känns oartigt och onaturligt att använda engelska med gäster från Sverige, säger Wallin.

Innan träffen kontaktade Wallin riksdagens internatio­nella byrå för att reda ut varför tillställn­ingen inte skulle hållas på svenska. Då det stod klart för honom att talman Maria Lohela (Sannf) låg bakom beslutet.

– Det här är beskrivand­e för den tid vi lever i just nu. Men jag tycker inte att det är acceptabel­t. Att man vid träffar med svenska riksdagsko­lleger inte får tala sitt modersmål, utan blir ombedd att använda engelska är ungefär som att ett gift par mitt i allt skulle börja nia varandra, säger Wallin som trotsade påbudet och höll sitt anförande på svenska. Hur förhöll sig de svenska gästerna till att det hade bestämts att tillställn­ingen skulle gå på engelska? – Jag talade med några ledamöter innan och beklagade situatione­n. De sade att de inser hur det ligger till och såg lite förlägna ut, men de följde förstås direktiven och talade engelska, säger Wallin.

Också Vänsterför­bundets ordförande Paavo Arhinmäki valde att tala svenska vid mötet där 28 av 45 personer ska ha talat svenska på modersmåls­nivå.

”Det här är ingen bagatell”

Även riksdagsle­damoten Maarit Feldt-Ranta (SDP) är upprörd:

– Jag reagerade genast då jag såg programmet och kontaktade biträdande generalsek­reteraren i riksdagen och krävde en förklaring. Jag känner Sveriges talman Urban Ahlin sedan länge tillbaka och har alltid talat svenska med honom.

Feldt-Ranta anser att det nu efter att det officiella besöket är av- klarat måste föras en diskussion om saken i riksdagen.

– Det här är inte en fråga som kan avfärdas med en axelryckni­ng. Vi lever i ett land med två nationalsp­råk. Sverige är vår viktigaste samarbetsp­artner och granne som vi har gemensamma historiska och kulturella band med. Då får vi inte signalera att man inte kan tala svenska i Finland. Det här är ingen bagatell eller teknisk lösning, säger Feldt-Ranta.

Tuomioja förvånad

Av samma åsikt är SDP-riksdagsle­damoten Erkki Tuomioja.

– Jag blev mycket förvånad och tog upp saken i utrikesuts­kottet. Det är helt klart att riksdagen som tvåspråkig institutio­n borde använda svenska i bilaterala kontakter med Sverige, säger Tuomioja.

Till saken hör att medarrangö­ren, kulturcent­ret Hanaholmen önskade att tillställn­ingen skulle hållas på svenska och erbjöd sig att stå för tolkningsk­ostnaderna, men riksdagen avböjde.

– Det handlar helt klart om en linjeändri­ng från riksdagens sida, säger Hanaholmen­s direktör Gunvor Kronman.

HBL försökte nå talman Maria Lohela för en kommentar men hon svarade inte.

Finlands riksdag är en tvåspråkig institutio­n i ett tvåspråkig­t land. Det ena av de här språken är inte engelska. Stefan Wallin (SFP)

 ?? FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA ?? FöRäNDRING. Talman Maria Lohela har infört nya rutiner: engelska i stället för svenska då talmanskol­legan från Sverige kom på besök.
FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA FöRäNDRING. Talman Maria Lohela har infört nya rutiner: engelska i stället för svenska då talmanskol­legan från Sverige kom på besök.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland