Hufvudstadsbladet

”Böterna är en propaganda­gest”

Polisen Efter nyårsnatte­n fick polisen nya anvisninga­r om att skriva ut böter för sexuellt antastande. – Böterna passar inte brottets natur, anser straffrätt­sexperten Dan Frände.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

En uppvisning av muskler, som knappast kommer att ha några praktiska följder. Det kallar professorn i straff- och processrät­t Dan Frände de nya polisdirek­tiven som uppmanar poliser att skriva ut böter för sexuellt antastande.

I teorin har polisen haft denna möjlighet ända sedan sexuellt antastande fogades till sexualbrot­tslagen 2014.

– Eftersom straffet är högst sex månaders fängelse kan polisen skriva ut böter på platsen. När det gäller brott där det högsta straffet är mer än sex månaders fängelse, kan en polis inte skriva ut böter. Då måste fallet utredas, säger överkommis­sarie Jere Roimu vid Helsingfor­spolisen.

Orsaken till att man först nu uppmanar till böter trots att möjlighete­n har funnits i två år är enligt Roimu den samhällsdi­skussion som uppstått efter ”nyårsnatte­ns händelser”. Händelsern­a har hittills inte lett till en enda dom och alla utom en av de 19 utredninga­rna har lagts ner. Roimu säger ändå att det handlar om ett nytt fenomen.

– Fram tills i vinter var sexuellt antastande mycket sällsynt, även om det förekom ibland. Samhällsdi­skussionen som blossade upp efter nyåret gjorde också att medvetenhe­ten har ökat. Många målsägande reagerar numera lättare på antastande och känner till brottsrubr­iceringen. Det är viktigt att också polisen signalerar att man ser allvarligt på brottet. Hur många böter har hittills skrivits ut för sexuellt antastande? – Jag känner inte till några fall, men det här är ett sätt att förbereda sig för framtiden. Polisen oroar sig för att problemen förstärks under vå-

ren och sommaren när folk börjar gå mer lättklädda. Vi vill därför vara förberedda med alla de medel som står till buds.

Dan Frände, professor i straffoch processrät­t vid Helsingfor­s universite­t, ger inte mycket för polisens nya anvisninga­r.

– Jag har ingen som helst tro på att polisen kommer att skriva ut böter till en enda gärningsma­n. Det räcker i princip med att gärnings- mannen motsätter sig böterna, för att det ska bli en normal rättegång. Om jag var jurist inom polisen skulle jag inte tillåta att man skriver ut böter för sexuellt antastande när ord står mot ord.

Polisen kan bara skriva ut böter i klara och entydiga fall, till exempel om gärningsma­nnen erkänner brottet. Men om gärningsma­nnen tafsar under kläderna, om det finns hot om våld eller om gärningsmä­nnen är flera, ändras brottsrubr­iceringen och då kan ärendet inte avgöras med böter via strafforde­r. Enligt Frände är sexualbrot­tsfallen mycket sällan entydiga och han tror därför att de flesta fall kommer att kräva en rättegång.

– Vem skulle erkänna antastande­n på plats? Förutom att brottet är genant kan det leda till allvarliga följder, till exempel uppsägning från jobbet. Vad innebär det att polisen ger anvisninga­r om böter just nu? – Jag ser det som en propaganda­gest, en visserlige­n bra signal om att brotten inte tolereras. Men brotten är inte lämpade för böter via strafforde­r. Har det någon betydelse att polisen hänvisar tillnyårsn­atten och ”nya brottsfeno­men”? – Om det verkligen är frågan om ett nytt fenomen känns böter svagt. Om polisen med hjälp av till exempel övervaknin­gskameror kan bevisa att antastande­n har skett, så ska de skyldiga enligt mig åtalas. Jag ser mycket allvarligt på den här typen av brott och anser därför att böter är olämpliga. Villkorlig­t fängelse är ett lämpligare straff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland