Hufvudstadsbladet

Köparen kan kräva ersättning

Om fuskanklag­elserna mot däcktillve­rkaren Nokian Renkaat håller streck så kan konsumente­r få rätt till ersättning.

-

– Om testresult­aten används i marknadsfö­ringen är det klart att de måste vara sanna och pålitliga. Å andra sidan, om en vara i marknadsfö­ringen fått egenskaper som inte stämmer så är pr odukten felaktig och konsumente­n har rätt till ersättning. Hurdan den ersättning­en är beror på fallet. I sista hand är det konsumentk­lagonämnde­n som gör bedömninge­n, säger Katri Väänänen, jurist på konkurrens- och konsumentv­erket.

Konkurrens- och konsumentv­erket har tills vidare inte officiellt tagit ställning till Nokian Renkaatfal­let. Enligt Väänänen har verket inte fått någon annan informatio­n än den som förekommit i pressen. Därmed uttalar hon sig på en allmän nivå. Konsuments­kyddslagen utgår från att en reparation är den första åtgärden som kunden har rätt till om en produkt är felaktig.

– I praktiken skulle det betyda nya däck, för däcken går kanske inte att reparera. Om detta inte kommer på fråga så går det att sänka priset eller i sista hand häva köpet. Ersättning­en beror förstås på när däcken är köpta och hur länge de använts.

Väänänen påminner om att en missnöjd kund alltid kan klaga direkt till det berörda företaget.

– Det kan vara bra att vänta en stund så att situatione­n klarnar . Konsumente­n har i vilket fall som helst rätt att fråga företaget vad situatione­n är för de egna däcken.

Nokian Renkaat är inte den enda däckstillv­erkaren som har manipulera­t däcksteste­rna. Det säger redaktions­chefen Velimatti Honkanen på tidningen Tekniikan Maailma.

Till exempel t yska Continenta­l åkte för några år sedan fast för att ha fifflat. Honkanen säger att tidningen försöker eliminera möjlighete­rna att fuska genom att alltid då det är möjligt köpa däcken i vanliga affärer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland