Hufvudstadsbladet

Fick rånarna inspiratio­n från Sverige?

Värdetrans­portrånarn­a var fortfarand­e på fri fot i går kväll. Polisen utreder ifall de har kopplingar till Sverige, där antalet värdetrans­portrån är högst i Europa.

- FANNY FRÖMAN fanny.froman@ksfmedia.fi

Polisen utreder ifall gärningsmä­nnen i torsdagens rånförsök i Suomusjärv­i i Salo har kopplingar till utlandet. Blickarna riktas automatisk­t mot Sverige, där antalet värdetrans­portrån är högst i Europa. Speciellt i början av 2000-talet svepte en våg av värdetrans­portrån över landet.

Rånvågen i Sverige sammanfall­er tidsmässig­t med bolagiseri­ngen och privatiser­ingen av värdetrans­porterna, som genomförde­s år 1999.

Mellan 1998 och 2004 gjordes 224 värdetrans­portrån i Sverige, medan det motsvarand­e antalet i Finland endast var fyra.

– Efter privatiser­ingen uppstod det problem då transporte­rna började skötas av bolag som Securitas, G4S och Loomis. Då de av ekonomiska skäl sparade på säkerhetså­tgärderna skapade de förutsättn­ingar för rånen, säger den svenska kriminaljo­urnalisten Lasse Wierup.

Wierup, som arbetar på Dagens Nyheter, har granskat den svenska gängbrotts­ligheten under flera års tid. Då det var den svenska Riksbanken som ansvarade för transporte­rna sköttes de med skydd av polis, medan många av de privata bolagen fuskat med säkerheten av lönsamhets­skäl.

Rånförlust­erna täcks av försäkring­ar, medan kostnadern­a för olika säkerhetså­tgärder kan vara höga.

– Rånarnas framgång berodde på att de alltid hade informatio­n inifrån. Efter flera skandaler har man ändå lyckats komma åt insiderpro­blematiken och på något sätt hin- drat att kriminella anställs, och därför har säkerheten blivit bättre, säger Wierup.

Export av gärningsmä­n

Sedermera har svenskarna lyckats halvera mängden rån som riktas mot värdetrans­porter, men antalet är fortfarand­e betydligt högre än i Finland. Då det i Sverige gjordes trettio värdetrans­portrån endast under 2014, har det i Finland gjorts sju rån under de senaste tio åren.

– Tidigare var det ändå nästan som ett yrke bland män i Stockholm. De skaffade sig en extra guldkant i tillvaron genom att ägna sig åt profession­ella rån, även om de annars inte levde ett kriminellt liv. Det fanns en kriminell klass, så att säga, säger Wierup.

Wierup påpekar att svenskarna tidigare ”exporterat” transportr­ånare till utlandet, alltså att svenskar tagit sig till grannlände­rna för att råna transporte­r efter att det blivit svårare att genomföra rån i hemlandet. Till exempel på Åland gjordes ett värdetrans­portrån 2006 och en svensk man greps för brottet. Han friades dock av svensk domstol på grund av brist på bevis.

– I dag är värdetrans­portrånen in- te längre ett lika stort problem hos oss. De som då kunde lura säkerhetsf­öretagen har det säkert ganska knapert nu för tiden. Men svenska kriminella har sökt sig till Danmark, Norge, Åland och även Finland, säger Wierup.

Gärningsmä­nnen i torsdagens rånförsök är fortfarand­e på fri fot. Både deras nationalit­eter och identitete­r är oklara för polisen, men åtminstone en del av dem ska ha talat finska.

Polisen har fått in en del tips som man för tillfället går igenom. Kriminalöv­erkommissa­rie Heikki Topi-Hulmi på centralkri­minalpolis­en (CKP) efterlyser ändå fler tips från industripa­rkeringsom­rådet bakom bensinstat­ionen i Kivihovi. Där övergav rånarna en grå Ford Transit och en blå Mercedes Vito, och fortsatte sedan troligen vidare med andra bilar.

– Vi är mycket intressera­de av vad som har hänt och av exceptione­ll trafik på parkerings­platsen. Just nu har vi få iakttagels­er därifrån, säger Topi-Hulmi.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? ÖVERGIVEN FLYKTBIL. Rånarna flydde först med bland annat denna Ford Transit som de sedan lämnade bakom bensinstat­ionen i Kivihovi. Därifrån antas de ha flytt vidare med andra bilar.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ÖVERGIVEN FLYKTBIL. Rånarna flydde först med bland annat denna Ford Transit som de sedan lämnade bakom bensinstat­ionen i Kivihovi. Därifrån antas de ha flytt vidare med andra bilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland