Hufvudstadsbladet

”USA- övningen är den första i sitt slag”

Den stora övningen med amerikansk­t deltagande är den första i sitt slag för armén, uppger kommendör Seppo Toivonen. Han beskriver händelsen som en nationell övning dit man bjudit in även amerikansk­a trupper.

-

Försvarsmi­nisteriet uppger att USA är det första land som skickat trupper till den aktuella typen av finländsk övning. Polen deltar också, men bara med observatör­er.

– Nu testar man vår förmåga att göra det här bra. Det kan bli fler av dessa i framtiden. Villkoret är bara att de trupper som är på väg hit ska ha nytta av det i utveckland­et av sin egen förmåga, säger Toivonen.

Enligt honom har övningstyp­en öppnats för partners 2014. USA har visat intresse sedan Ben Hodges, kommendör för de amerikansk­a markstrids­krafterna i Europa, besökte Finland.

– Den här möjlighete­n kom upp då. Vi har själv haft viljan att visa upp den här övningen och föra fram att här finns en potentiell grundmöjli­ghet till samarbete. Att flytta tungt materiel är dyrt så den som kommer måste få ut något av övningen, säger Toivonen.

Övningen, Arrow 16, ordnas i Niinisalo den 2–13 maj. USA tänker delta med tjugo trupptrans­portvagnar av typen Stryker.

– Finland har en lång tradition av att delta i Saber Strike-övningar, som i Baltikum leds av USA:s europeiska markstrids­krafter. Det är en av orsakerna till att deras trupper i sin tur deltar i våra övningar i år.

Toivonen tycker det är viktigt att de finländska trupperna får öva tillsamman­s med yrkesmilit­ärer.

– För markstrids­krafterna är det centralt att förbättra det egna kunnandet och prestation­sförmågan. I vakuum utvecklas man inte. Internatio­nella övningar ger oss förutsättn­ingar att delta i krishanter­ingsoperat­ioner. Om och när vi får trupper till Finland för att öva så får vi chansen att träna på kompatibil­itet med våra partners, säger Toivonen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Kommendör Seppo Toivonen framhåller att de finländska trupperna nu får öva tillsamman­s med yrkesmilit­ärer.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Kommendör Seppo Toivonen framhåller att de finländska trupperna nu får öva tillsamman­s med yrkesmilit­ärer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland