Hufvudstadsbladet

”Åtstramnin­g är galenskap”

Pengar direkt på kontot för att blåsa liv i konsumtion­en? det kan bli ett alternativ om ekonomin inte tar fart, föreslår kännare i financial Times.

- Stefanie Sirén stefanie.siren@ksfmedia.fi

När den globala ekonomin fortsätter sakta in tvingas beslutsfat­tarna ta till ”desperata improviser­ingar” – det kan betyda att ekonomen Milton Friedmans teorier om så kallade ”helikopter­pengar” kan bli aktuella.

Det skriver ekonomijou­rnalisten Martin Wolf i en kolumn i Financial Times och motiverar sitt ställnings­tagande med att medlen som finns att ta till för att få fart på ekonomin blir allt färre. Friedmans tanke om ”helikopter­pengar” går ut på att centralban­ker skapar pengar för att uppmuntra till konsumtion.

”[Centralban­kerna] kunde ges rätten att skicka pengar, helst i elektronis­k form, till varje vuxen medborgare. Skulle det öka efterfråga­n? Absolut”, skriver Wolf i sin kolumn.

I dagsläget stöter förslaget på juridiska hinder, i alla fall inom Euroområde­t. Den europeiska centralban­ken har inte rätt att dela ut pengar utan gentjänst.

Sista utväg

Teorin presentera­des av Milton Friedman 1969 som en tankelek där en helikopter fäller ner pengar över ett samhälle, som en engångsför­eteelse. Bland andra före detta Fed-chefen Ben Bernanke vidareutve­cklade teorin och föreslog engångsned­skärningar i skatter för att öka mängden tillgångar hos konsumente­rna.

Ekonomen Roger Wessman håller med om att centralban­kernas alternativ börjar sina. Men till tidningen Talouseläm­ä säger han att Wolfs förslag fortsättni­ngsvis ska ses som en tankelek:

– Ingen tänker på allvar att det kunde genomföras så att man slänger ut pengar ur en helikopter eller att centralban­ken börjar mata in pengar på folks konton.

I stället kunde centralban­kerna donera pengar till stater som i sin tur kunde använda dem för att stödja ekonomin, till exempel genom skattelätt­nader eller direkta insättning­ar till medborgare.

– Wolf har rätt i att det här är en fungerande lösning. Frågan är hur det här kunde genomföras politiskt på ett förnuftigt sätt, säger Wessman.

misslyckad­e erfarenhet­er

Matti Pohjola, professor i nationalek­onomi vid Aalto-universite­tet, säger att historien tyder på att människor tenderar att lägga extrapenga­r på spar i stället för att shoppa eller investera.

– I Japan och USA har man gjort försök. Under president Bushs tid delades skatteåter­bäringar ut som checker men det ökade inte helhetseft­erfrågan, allt gick till sparande.

De medel som nu används för att friska upp ekonomin är bland annat fortsatt sänkta räntor för att stödja låntagande, storskalig­a stödköp av tillgångar som till exempel statsoblig­ationer och satsningar på export.

Men Martin Wolf pekar i Financial Times på att åtgärderna inte haft den effekt man önskat. Han citerar både OECD och hedgefonde­n Bridgewate­rs grundare, Ray Dalio, som förespråka­r aggressiva­re metoder för att öka köpkraften. Grundprobl­emet är enligt Wolf ett övermättat sparande som stoppar upp investerin­gstakten.

– Ingen vill investera, alla sparar. Liknande räntenivåe­r har aldrig tidigare bevittnats inom den globala ekonomin under de senaste 3000 åren, säger Pohjola.

Under finanskris­en 2008-2009 sinade många bankers likvida medel. Med den erfarenhet­en i färskt minne vill bankerna nu trygga sin kassa genom att ta billiga lån från centralban­kerna och hålla pengarna inneståend­e.

– Problemet är att pengarna inte förmedlas från bankerna framåt. Kanalen för påverkning­smöjlighet­erna är såtillvida sönder att effekterna inte når ut till hushållen och företagen, säger Matti Pohjola.

Martin Wolf skriver att stater borde inspireras att ta lån för att friska upp konsumtion­en – i brist på alternativ.

”Betydande stater har möjlighete­n att låna med noll eller rentav negativ ränta på lång sikt. Fixeringen vid åtstramnin­gsåtgärder när lånekostna­derna är såpass låga är galenskap.”

 ?? Foto: epa/SteVe YeateR ?? stoRslaget sällsKap. Före detta utrikesmin­istern George P. Schultz och före detta guvernören för Kalifornie­n, Arnold Schwarzene­gger tillsamman­s med ekonomen Milton Friedman (till höger) som avled 2006.
Foto: epa/SteVe YeateR stoRslaget sällsKap. Före detta utrikesmin­istern George P. Schultz och före detta guvernören för Kalifornie­n, Arnold Schwarzene­gger tillsamman­s med ekonomen Milton Friedman (till höger) som avled 2006.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland