Hufvudstadsbladet

Experter: Ingen vändpunkt

- sanna Karlsson

Om vapenvilan håller kan den vara ett steg mot en politisk lösning, säger tre experter vi talat med. men någon vändpunkt är den inte i sig.

antti paronen, forskaroff­icer på försvarshö­gskolan:

– Ärligt talat är jag pessimisti­skt inställd. Jag orkar inte tro att de splittrade opposition­sgrupperna klarar av att hålla vapenvilan. Alla områden har egna kommendöre­r som bytts otaliga gånger under kriget – och inte heller är det rimligt att anta att Assads armé klarar av att hålla eldupphöre­t. Frågan är om alla ens är medvetna om avtalet.

– Det här är ingen vändpunkt, men eventuellt ett första steg mot förhandlin­gar, mot en fred som möjligast många kan acceptera.

– Islamiska staten och al-Nusrafront­en står utanför avtalet och det ligger i deras intresse att kaoset och kriget fortsätter. De kommer att göra sitt bästa för att få situatione­n att eskalera tillbaka till aktivt krig.

Hannu Juusola, professor i mellanöste­rnforsknin­g på Helsingfor­s universite­t:

– Sannolikhe­ten för att vapenvilan håller på lång sikt är mycket liten, även om den kan lugna läget i början. Förutsättn­ingarna för att det här är början till en omfattande vapenvila som leder till förhandlin­gar finns nog inte.

– Förtroende­t mellan grupperna är litet och alla parter vill förbättra sin egen position. Ryssland och Syriens regim ville vänta med vapenvilan – de har en bra fas på gång i kriget och vill nog fortsätta strida. Inte heller Turkiet och Saudiarabi­en är redo att enas i ett läge där de är så här svaga – det skulle vara förödmjuka­nde.

ilkka Uusitalo, äldre forskare på fredsorgan­isationen Cmi:

– Vi har sett så många avtal som inte har hållit i Syrien att man börjar bli cynisk. Samtidigt måste man ju hoppas att vapenvilan håller så att det kunde vara början på en politisk lösning.

– Det är problemati­skt att definition­en på vilka som ligger utanför avtalet är så vag, terroristg­rupper. Regeringen kan definiera det som alla som samarbetat med al-Nusra, Turkiet fortsätter kanske att bomba kurderna ...

– Det som är positivt, och ger en gnutta hopp, är att Ryssland och USA har jobbat för det här tillsamman­s och att de – om det här lyckas – kan använda sitt inflytande för att pressa parterna mot en politisk lösning.

Sannolikhe­ten för att vapenvilan håller på lång sikt är mycket liten, även om den kan lugna läget i början.

Hannu Juusola

professor

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland