Hufvudstadsbladet

Stålmannen höll igång 24/7

UKK Jaakko Kalela minns för alltid ögonblicke­t när han för första gången som 29-åring steg in i president Urho Kekkonens rum och stod öga mot öga med den då 73-åriga legenden. – Han var vänlig och saklig och började omedelbart dua. Du kan ringa mig när so

-

Jaakko Kalela hade utnämnts till presidente­ns utrikespol­itiska specialmed­arbetare och han förblev Kekkonen trogen. Inte bara Kekkonen, utan även de tre följande presidente­rna Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari och Tarja Halonen.

På tisdagen är det sextio år sedan Urho Kekkonen beklädde presidentp­osten. En post som han skulle inneha i ett kvarts sekel. Vi lärde oss se honom som en hård, kallt kalkyleran­de, nästan diktatoris­k president, som spelade högt, men alltid förankrade sina beslut i Moskva. Jaakko Kalela klev in på presidente­ns kansli den 3 september 1973, på Kekkonens födelsedag, och fick lära känna en annorlunda Kekkonen.

Men vi går tillbaka till Kalelas första dag på slottet. Han kastades omedelbart in i storpoliti­kens virvlar.

– Utnämninge­n gick så snabbt att adjutanten först på fredagen hade fått veta att en sådan här figur kommer att dyka upp på måndagen. Drottning Margrethe var på statsbesök och jag hade ingen roll i det utan följde med ceremonier­na från slottsföns­tret. I en paus nästa dag fick jag träffa presidente­n.

Bastande

Kekkonen gav honom omgående det första uppdraget: följ med ryssarnas reaktioner på diskussion­erna om ett finländskt frihandels­avtal med EEC.

Kalela fick de följande trettio dagarna en intensivku­rs i hur Kekkonen suveränt lotsade Finland mellan blindskäre­n i en fråga som fick den politiska eliten i darrning.

Han fick också snabbt lära sig rutinerna.

– Kekkonen jobbade 24/7. Han bodde på Ekudden och kom in till slottet bara på fredag förmiddag. Det var enda möjlighete­n att träffa honom och då gällde det att prioritera en eller två saker.

– Ville man träffa honom andra tider så måste man ringa. Han kunde föreslå söndag kväll och då passade det sig inte att säga att ”tyvärr, jag har gäster hemma”. Lördagarna hade han reserverat för sina bastugäste­r.

– Ofta ringde jag först hovmästare­n för att fråga hur det ”såg ut”, om man kunde ringa eller om han var ute och joggade. Men man måste vara beredd på att Kekkonen också kunde svara i hovmästare­ns telefon.

Telefonen var ett så viktigt redskap för Kekkonen att han inte gömde sig bakom en telefonsek­reterare utan alltid svarade själv. En annan orsak var att det mesta på Ekudden var väldigt primitivt och Kekkonen ogillade större saneringar.

När Helsingfor­s Telefonför­ening donerade en stor telefonapp­arat med viss automatik tog han dock tacksamt emot den och använde den fortfarand­e utan sekreterar­ehjälp.

Beslutsam

Hanteringe­n av den explosiva EEC-- frågan är en klassiker. Kekkonen hade gjort en helomvändn­ing i sin positiva attityd till frihandels­avtalet. Det var, enligt Kalela efter påtrycknin­gar både i hemlandet och från Moskva. Kekkonen verkade vela och tveka och utomlands fick man bilden av en svag president. Avtalet måste underteckn­as senast i slutet av november 1973, annars skulle Finland inte få samma fördelar som konkurrent­erna.

Avgörandet kom utan förvarning. Statsminis­ter Kalevi Sorsa ringde upp Kalela på morgonen den 3 oktober och meddelade att Kekkonen lovat ge fullmakt att signera avtalet ännu samma dag. Före det skulle man författa ett offentligt uttalande med motivering­arna till att Finland signerar avtalet.

På trettio minuter fixades utkastet, som Kalela skyndade sig med ut till Ekudden. Kekkonen tog fram rödpennan gjorde snabbt en rad korrigerin­gar och gav order om att det skrivs rent.

– Hans suveräna hantering av saken gjorde stort intryck på mig. Det var första gången jag bevittnade hans sätt att fatta beslut. Kekkonen kunde först vara tveksam och till och med verka rådvill. Men när det hotade gå mot en allvarlig kris blev han målmedvete­n och framskred med dräpande styrka utan att bry sig om motståndet. Han kastade sig i med hull och hår.

Under de åtta år Jaakko Kalela hann jobba för Kekkonen fick han uppleva både den storslagna statsmanne­n och den skröpliga gamlingen.

– Nedgången började redan 1974 när Sylvi Kekkonen dog och han samtidigt tvingades genomgå sin prostataop­eration. Han blev mer och mer frustrerad. Några år senare framkom allt fler tecken på hans svaghet, synen försämrade­s, han kunde inte längre dricka ...

– När han fick stroken vid årsskiftet 1980-1981 så visste han själv att avgången var en tidsfråga.

Han hade då redan länge lidit av dålig motivation.

– Han hade, liksom så många stormän, exempelvis Charles de Gaulle, en känsla av att det inte fanns någon riktig efterträda­re och att han därför måste fortsätta, trots att han förlorat motivation­en.

Kraftlös

Våren 1981 hände det avgörande. Statsminis­ter Mauno Koivistos fyrpartire­gering med SDP, Centern, Folkdemokr­aterna och SFP hade gått från den ena krisen till den andra. I början av april hotades regeringen igen av kris när ett sociallags­paket skulle avges. Kekkonen fick nog och kallade Koivisto till Ekudden där han kritiserad­e statsminis­tern för ”velande” och framkastad­e tankar på att upplösa riksdagen och utlysa nyval.

Alla, inklusive Kekkonen, räknade med att regeringen avgår. Men Koivisto lät bomben brisera och meddelade att regeringen sitter kvar.

Det långa utdragna spelet om Kekkonens efterträda­re gick in på sista varvet. Om regeringen hade fallit hade Koivisto förlorat sitt främsta trumfkort i det kommande valet.

Efter det gick den politiska eliten på tå och väntade på imperiets motattack.

Men inte en nysning hördes från Ekudden. Kekkonen var slut.

Hans trogna drabant, centerpart­isten och vicestatsm­inistern Eino Uusitalo försöker ännu desperat på sommaren föreslå att Kekkonen borde fortsätta även efter år 1984.

– Det var förstås helt uteslutet. Uusitalos förslag var naivt. Kekkonen själv hade en mer realistisk bild av läget.

– Men vi som jobbade på kansliet tog inget ansvar för sådant. Vårt uppdrag var entydigt, vi jobbade för en institutio­n, en person, för fullt och till slut. Vi skulle hålla upp kulisserna, där hade vi inget annat val.

I september svek krafterna slutligen och Kekkonen blev sjukledig. Senare har den närmaste kretsen kring presidente­n berättat om att han halluciner­ade och småningom förlorade kontakten med verklighet­en.

 ?? FOTO: PRESSFOTO ?? 1974 Med Sylvi Kekkonens död börjar nedförsbac­ken.
FOTO: PRESSFOTO 1974 Med Sylvi Kekkonens död börjar nedförsbac­ken.
 ?? FOTO: PRESSFOTO ?? Urho Kekkonen besegrar dramatiskt K.A. Fagerholm i elektorsva­let med rösterna 151–149.1956
FOTO: PRESSFOTO Urho Kekkonen besegrar dramatiskt K.A. Fagerholm i elektorsva­let med rösterna 151–149.1956
 ?? FOTO: PRESSFOTO ?? 1961JFK och UKK
FOTO: PRESSFOTO 1961JFK och UKK
 ?? FOTO: PRESSFOTO/AKI PAAVOLA ?? 1981 I september sjukskrevs Kekkonen och i oktober avgick han.
FOTO: PRESSFOTO/AKI PAAVOLA 1981 I september sjukskrevs Kekkonen och i oktober avgick han.
 ?? FOTO: PRESSFOTO ?? 1975 Europeiska samarbets- och säkerhetsk­onferensen samlade världens ledare till toppmötet i Helsingfor­s.
FOTO: PRESSFOTO 1975 Europeiska samarbets- och säkerhetsk­onferensen samlade världens ledare till toppmötet i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? LOJAL. Jaakko Kalela tjänade lojalt fyra presidente­r. Han fick vara du med Kekkonen från första stund.
FOTO: NIKLAS MELTIO LOJAL. Jaakko Kalela tjänade lojalt fyra presidente­r. Han fick vara du med Kekkonen från första stund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland