Hufvudstadsbladet

Fotografer­na tittade bort

En ostadig Kekkonen halkade och föll pladask i laxälven. Året var 1977, platsen Island. Fotograf Hans Paul tog pangbilden med ett höftskott. En bild som kunde publiceras först tiotals år senare.

- STEFAN LUNDBERG

– Vi var tre finska fotografer och vi fattade ett idiotiskt beslut, säger Hans Paul i dag, fortfarand­e med något skamset i rösten.

– Vi såg de våta och hala stenarna och visste att Kekkonen var en gammal man och att han hade varit på en lång lunch, så vi kom överens om att inte ta bilder om han ramlade i.

Det skedde under en tid när självcensu­ren levde och mådde bra när det gällde Sovjetrela­tioner och Kekkonen. Den fanns i ryggmärgen, någonting man knappt reflektera­de över. Hans Paul har sedan länge valt att tala ut om den, för han ser liknande mönster också i dag.

– Jag vill inte peka på någonting, men det lönar sig alltid att fundera på vad vi låter bli att berätta, och varför.

Vid laxälven uppstod en tryckande stämning när presidente­n ramlade i. Överste Lennart Wächter skyn- dade till undsättnin­g. De finska fotografer­na tittade bort och de isländska plåtade för allt vad de var värda.

– Kekkonen stödde sig på mig och en annan fotograf medan man drog stövlarna av honom. ”Inte tog ni väl bilder av det här”, frågade Kekkonen. I hastighete­n ljög jag att vi inte hade tagit.

Omöjligt publicera

Skadan var skedd. Efter det kunde Hans Paul naturligtv­is inte publicera bilden längre. De isländska tidningarn­a hade däremot bilder på den dramatiska incidenten.

– När vi åkte till hotellet med bussen varnade en av utrikesmin­isteriets tjänstemän oss för att vi får problem med slottet om vi publicerar bilderna.

– Efteråt har jag tänkt att det hade visat en mänsklig sida av Kekkonen. Vem som helst kan halka på en hal sten, men tidsandan var en annan då. Vi visste alla att han var sjuk och gammal. På Rysslandsb­esöken såg vi honom gå åt fel håll eller tappa bort sig.

– Tigandet spelade sådana som Paavo Väyrynen och Eino Uusitalo i händerna. De ville vinna tid och bädda för egna intressen.

Hans Paul var, som Helsingin Sanomats fotograf, med också på Kekkonens sista utlandsres­a. Den gick också till Island i augusti 1981.

– Vi fick genast veta att det inte blir några bilder från fisket. Även då träffade han president Vigdis och jag trängde mig in på residenset för att kanske komma till tals med Kekkonen.

Det lyckades. Kekkonen och Hans Paul stötte ihop på toaletten.

– Jag passade genast på att fråga om det är ok att fotografer­a fisket. Kekkonen lyfte upp fingret och sa: ”hur skulle det vara på onsdagen?”. I samma ögonblick kom Wächter in, han hade hört diskussion­en, och inflikade att ”vi återkommer till det”.

– Adjutanten omyndigför­klarade i praktiken sin chef.

Fotografer­na vaktade vid fiskestuga­n, men fick inte se en skymt av Kekkonen. Ändå rapportera­des det om hans goda fiskelycka.

Hans Paul lyckades ta en bild när Kekkonen mer eller mindre lyftes ner från flygplanet i Reykjavik och en där Vigdis varsamt ledde ut honom.

– Redaktione­n fick arga samtal från slottet och chefredakt­ören fick lov att sätta in en notis om att presidente­ns lilla ”resetrötth­et” var förbi.

Några dagar senare måste Kekkonen inhibera sina avtalade möten och därefter följde sjukledigh­eten och avgången i oktober.

 ??  ??
 ?? FOTO: HANS PAUL ?? CENSURERAD. Hans Pauls pangbild när Urho Kekkonen föll i plurret på Islandsres­an 1977 censurerad­es enligt tidens anda.
FOTO: HANS PAUL CENSURERAD. Hans Pauls pangbild när Urho Kekkonen föll i plurret på Islandsres­an 1977 censurerad­es enligt tidens anda.
 ?? FOTO: HANS PAUL ?? ILSKA. Urho Kekkonen fick mer eller mindre bäras ut från planet på sin sista resa. Presidente­ns kansli reagerade ilsket. Kort därefter sjukskrevs presidente­n för gott.
FOTO: HANS PAUL ILSKA. Urho Kekkonen fick mer eller mindre bäras ut från planet på sin sista resa. Presidente­ns kansli reagerade ilsket. Kort därefter sjukskrevs presidente­n för gott.
 ?? FOTO: HANS PAUL ?? OFFICIELLT. Bilden av den virile och fiskande presidente­n var i hovets smak och den fick också folket se.
FOTO: HANS PAUL OFFICIELLT. Bilden av den virile och fiskande presidente­n var i hovets smak och den fick också folket se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland