Hufvudstadsbladet

Det krävs mycket mer än en ny ordförande

- JONAS VON WENDT reporter

● Fifa valde ny ordförande i går. I Zurich, förbundets högborg, där man i pompös stil öppnade ett nytt museum i veckan. Kostnadern­a för bygget uppgick till över 100 miljoner euro och bjuder besökarna på en tidsresa genom årtiondena då fotbollen utvecklats till den i särklass största idrottsgre­nen i världen.

I kännspak Fifa-stil har man valt att inte ägna negativa ämnen så stort utrymme. Den senaste och största korruption­sskandalen, som bland annat fick självaste Sepp Blatter på fall, nonchalera­s helt. Något annat hade väl inte varit att vänta.

● Inför ordförande­valet meddelade Fifa att förbundet genomför vissa administra­tiva reformer som bland annat innebär flera kvinnor i diverse styrelser och utskott. Exekutivko­mmittén avskaffas och ersätts av en Fifa-församling och ett generalsek­retariat där man gör skillnad på Fifas politiska funktioner och dess dagliga arbete. Den nya ordförande­ns maktbefoge­nheter begränsas. Ordförande­n och samtliga förtroende­valdas löner blir offentliga­re. Samtliga förtroende­valda ska granskas av en oberoende kommitté. Att mänskiga rättighete­r ska respektera­s skrivs in i stadgarna.

En lovande början, men Fifa måste göra bra mycket mer än så för att återfå åtminstone något sorts förtroende bland den breda massan.

Till att börja med måste externa revisorer få tillgång till all bokföring. Och transparen­sen måste vara total då det gäller i stort sett alla beslut. Myglet med kuvert och exklusiva klockor måste ta slut. Vem tror på allvar det ska hända?

Initierade källor säger att röster i sedvanlig ordning köptes till både höger och vänster före ordförande­valet.

● Det här med mänskliga rättighete­r är intressant. Att de ska respektera­s är så löst formulerat att en mer cyniskt lagd person undrar vad det i praktiken betyder.

Att Qatar, där ett par tusen gästarbeta­re fått sätta livet till på byggplatse­rna och där tusentals lever under hemska förhålland­en, alltjämt verkar få arrangera VM 2022 är bevis nog för att det här med mäktiga rättighete­r åtminstone hittills inte varit ett rättesnöre för den mäktiga topporgani­sationen.

Om den nya ordförande­n inleder med att meddela att Qatar blir av med värdskapet 2022 kanske ett visst hopp om att Fifa verkligen menar allvar med sina reformer börjar spira.

● Tror dessvärre inte själv på att en ny ordförande betyder någon nystart. Stora ord och vackra fraser lär snart bytas ut mot vardagslun­ken med allt vad det innebär. För många har för mycket att förlora på att plötsligt börja leva enligt de normer som gäller för de flesta vanliga dödliga på jorden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland