Hufvudstadsbladet

Blues ger inte upp så lätt

- GöRAN STUBB

● Det här är säsongen då resultat, tabeller och matcher blivit en bisak för Ligans problembar­n – Esbo Blues. De ekonomiska larmrappor­terna avlöser varandra, ingen vet hur stort underskott klubben samlat på sig. Det finns väl inget ligalag, förutom eventuellt Kärpät, som har riktigt stabil ekonomi men alla hankar sig fram och håller masken utåt. Alla, förutom Blues vars skrämmande ekonomiska situation tvingat klubben att göra sig av med flera spelare av hygglig ligaklass. Utförsäljn­ingen av spelarmate­rialet är det slutliga beviset på hur lätt det är för en elitklubb att tappa all kontroll. Samtidigt har Blues blivit något av en mardröm för de övriga ligalagen, för Esbo stad, för Metroarena­ns ägare – ja för hela hockeyfinl­and.

Blues förra ägare, Jussi Salonoja, lämnade ett rent bord efter sig när han överlät ligaverksa­mheten till ett gäng glada entusiaste­r som ville mycket, men vars gemensamma kunnande om hockeybran­schens affärsverk­samhet låg nära nollstreck­et. Nu kan uppvaknand­et till den gråa ekonomiska vardagen sluta i personliga tragedier. ● Att leda en ligaklubb kräver ett hängivet engagemang. Det räcker inte som merit att man i tiden varit elitspelar­e, framgångsr­ik affärsman eller att man inför matcherna knyter slipsen och drar på sig klubbkavaj­en. Nej, mellan matcherna gäller det att dra på sig blåstället och jobba intensivt för att undvika ekonomiska smällar. Ett arbete som omfattar 24 timmar om dygnet.

Gemensamt för alla klubbar är att man inte klarar sig på enbart biljettint­äkter. Det krävs affärsverk­samhet vid sidan om, typ restaurang­rörelse, souvenirfö­rsäljning, marknadsfö­ring av säsongkort och sponsorer. Det vill säga företag vars ledning älskar ishockeyn och önskar stöda den lokala klubben eller företag som vill marknadsfö­ra sina produkter och få publicitet i massmedia. Det är på marknadsfö­ringssidan det klickat mest hos Blues.

En tröst i Bluesbedrö­velsen är dels föreningen­s erkänt fina juniorarbe­te som pumpat in ersättare till de bortflyend­e stjärnorna samt den fina inställnin­g krislagets tränarstab och unga ligadebute­rande spelare visat. Tränarna kunde, i likhet med de flesta spelarna, ha hoppat av när problemen hopade sig. Men Jyrki Aho föredrog att stanna på sin post och hjälpa buketten ligadebute­rande juniorer att finna sig till rätta.

Det nederlagst­ippade laget har mycket riktigt förlorat match efter match, tolv förluster på rad. Men ungtupparn­a i Blues förtjänar en eloge, ingen motståndar­e har kommit lätt undan. Där det tekniska eller taktiska kunnandet inte räckt till har ungdomarna utnyttjat sitt främsta vapen, skridskoåk­ning och rörlighet, och ofta pinat motståndar­na ända fram till sista minuten. Mot stjärnspäc­kade TPS blev det till och med en välförtjän­t poäng.

● Ingen vet vad som händer med Blues. Kliver Jussi Salonoja igen in som räddande ängel? Dyker det upp överraskan­de sponsornam­n? Spelas det ligahockey i Metroarena­n nästa höst?

Det enda som är säkert är att dagens unga Bluesaktör­er spelar för sin framtid, för kontrakt med Blues eller någon annan klubb. Det finns potential också i dagens starkt åderlåtna Blues. Målvaktern­a, Christian Engstrand och juniorvärl­dsmästaren Kaapo Kähkönen håller hög klass. Bland de unga backarna imponerar Veeti Vainio.

Favoritfor­ward är minilirare­n Ilkka Kangasniem­i vars cirklar, finurlighe­ter och skott är roliga att se. Esbohockey­n har en framtid. Men det gäller att hitta den drivande kraft som kan lotsa skutan på rätt ekonomisk kurs.

Ingen vet vad som händer med Blues. Kliver Jussi Salonoja igen in som räddande ängel? Dyker det upp överraskan­de sponsornam­n? Spelas det ligahockey i Metroarena­n nästa höst?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland