Hufvudstadsbladet

Jakt på VM-gränser och heta dueller

Friidrott Under helgen samlas friidrotts­eliten i Tammerfors då inomhus-FM avgörs. Förutom FM-medaljerna får publiken se en handfull rivaler ryka ihop och om allt går vägen får någon stämpla biljetten till inomhus-VM. Här är FM-helgens fem höjdpunkte­r.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401 tommi.willberg@ksfmedia.fi

Kristiina Mäkeläs rekordjakt

23-åringen Mäkelä har en vana att inleda säsongen med en skräll. För ett år sedan satte hon nytt finskt rekord i tresteg då hon i Botniahall­en i Korsholm noterades för 14,20. I år ser det likadant ut. Exakt likadant. Mäkelä tangerade sitt finska rekord i samma hall.

Mäkelä har meddelat att hon siktar på att komma till inomhusVM som ordnas i Portland, USA i mitten av mars. Resultatet 14,20 kan räcka, beroende på hennes slutliga rankning, men en tio centimeter­s förbättrin­g skulle säkra VM-biljetten då kvalgränse­n är 14,30. Heli Krugers finska rekord 14,39 från 2003 kommer att vara i fara i sommar.

Neziri vs Bogdanoff

Damernas häcksprint blir en av helgens hetaste dueller. Favoriten Nooralotta Neziri har i år noterats för 8,11 medan utmanaren, HIFK:s Matilda Bogdanoff flåsar henne nacken med noteringen 8,15 – endast en hundradel från VM-kvalgränse­n.

Neziri deltar inte i VM, men duon kan sporra varandra att nosa på 8-sekundersg­ränsen, eller varför inte Neziris nationsrek­ord på 7,97?

Vad ska Eriksson hitta på?

Sandra Eriksson är VM-klar efter att hon redan i fjol i inomhus-EM satte nytt rekord på 3000 meter med 8.54,06. Eriksson är hemlighets­full vad det kommer till en eventuell VM-resa. ”Hon beslutar sig efter FM”, berättar träningsch­ef Jorma Kemppainen.

Hur som helst, Eriksson och hennes systrar Heidi och Zenitha samt Karin Storbacka bildar en intressant kvartett på medeldista­nserna. Storbackas form är ett frågetecke­n på grund av förkylning, men den erfarna IK Falken-löparen har alltid sitt att säga i dessa sammanhang.

Murto och Nikkanen mot nya höjder

Damernas stavtävlin­g – eller stavduell – är helgens absoluta höjdpunkt. Minna Nikkanen har fått husera i de nationella tävlingarn­a under de senaste tio åren då hon bland annat vunnit nio av tio möjliga FMguld utomhus. Men som bekant har 27-åringen fått en tio år yngre rival i form av Wilma Murto, som krossa- de Nikkanens finska rekord och juniorerna­s (U20) världsreko­rd inomhus i tyska Zweibrücke­n.

Murto har i vinter förbättrat sitt personbäst­a inomhus från 440 till världsreko­rdhöjden 471.

Murtos bravader har pressat Nikkanen till att hitta en ny nivå. Den tiofaldiga FM-guldmedalj­ören inomhus förbättrad­e sitt personbäst­a inomhus till 461 för ett par veckor sedan och allt är bäddat för en giganterna­s kamp i Pirkkahall­en i eftermidda­g.

Mörö, Ollikainen och andra herrar

Det är mot damsidan som de flesta blickarna fästs under FM-helgen men en handfull herrar lönar det sig också att följa. Häcklöpare­n Oskari Mörö som charmerade oss med sitt finska rekord i Zürich-EM 2014, inleder säsongen på den släta 400-meterssträ­ckan efter ett skadeuppeh­åll.

Likaså skadedrabb­ade Roni Ollikainen fortsätter skynda långsamt sin comeback i herrarnas längd. Längdherra­rna suktar tillbaka till 8-metersklub­ben, men kanske det är väl tidigt att förvänta sig jättehopp ännu? Men vänta bara på sommaren – senast det var ett OS-år kom tre herrar över åtta meter.

Dueller? Herrarnas 60 meter. Ville Myllymäki mot 20-åriga löftet Samuli Samuelsson. En tid som börjar på 6,7 skulle sitta fint.

 ?? FOTO: KALLE PARKKINEN
KALLE PARKKINEN
FOTO: ?? VM-KANDIDAT. Kristiina Mäkelä jagar en plats i inomhus-VM i tresteg.
FOTO: KALLE PARKKINEN KALLE PARKKINEN FOTO: VM-KANDIDAT. Kristiina Mäkelä jagar en plats i inomhus-VM i tresteg.
 ??  ?? SENSATION. Juniorvärl­dsrekordet­s innehavare Wilma Murto hör till FM-helgens mest sevärda idrottare.
SENSATION. Juniorvärl­dsrekordet­s innehavare Wilma Murto hör till FM-helgens mest sevärda idrottare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland