Hufvudstadsbladet

EU kan inte vara andras gisslan

EU måste värna om sin yttre gräns för att stärka trovärdigh­eten.

- YRSA GRüNE yrsa.grune@ksfmedia.fi

Det är kanske överdrivet att tala om Schengenav­talets sista hopp. Men faktum är att EU har satsat mycket på ett enda kort, Turkiet. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel har satt både sig själv och sitt lands prestige på spel genom att tillsamman­s med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan nå en överenskom­melse om hur flyktingst­römmen från Turkiet ska fås under kontroll.

Mötet mellan EU och Turkiet i början av mars verkar vara det sista halmstrået för att hindra drömmen om den fria rörlighete­n i Europa att krascha totalt. Turkiet har en stor roll för att få situatione­n under kontroll. Men sist och slutligen hänger det på om det eldupphör som ska gälla från och med i dag i Syrien verkligen lyckas. Utan ett eldupphör finns det ingen chans för att få flyktingst­römmen att minska.

Intensiva bombningar har pågått in i det sista.

Det var inte många goda nyheter som mötet mellan EU:s inrikesmin­istrar i Bryssel gav. Så småningom ska alla EU-pass granskas varje gång en EU-medborgare lämnar eller kommer tillbaka in i området. Enligt inrikesmin­ister Petteri Orpo (Saml) hade det räckt för Finlands del om kontroller­na hade gjorts utifrån en riskanalys. Men en majoritet av EUländerna ville ha skarpare regler.

Grekland protestera­r kraftigt mot att tvingas bli ett masshärbär­ge för flyktingar när allt flera länder bygger murar och stängsel eller vägrar släppa in flyktingar på sitt område.

Även om uppmärksam­heten är störst vid Schengenom­rådets gräns i söder står Schengenom­rådets – och EU:s – gräns mellan Finland och Ryssland inför stora utmaningar. När snön smälter och gränsområd­et blir mer framkomlig­t ökar också risken för illegala gränsövers­kridningar.

Inrikesmin­isteriet och försvaret avfärdar uppgiftern­a om att Finland planerar placera ut beväpnade reserviste­r längs gränsen som ogrundade. Enligt gällande lag är det inte ens möjligt.

Det är både Finlands och EU:s ansvar att se till att den gemensamma gränsen med Ryssland är säkrad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland