Hufvudstadsbladet

Finland måste vara ett inkluderan­de samhälle

- JAN-ERIK EKLöF Vanda MOSTPHOTOS

Ledande politiker och riksdagspa­rtier borde ena folket i stället för att dela folket. Rikspoliti­ker borde se som sin uppgift att motarbeta fenomen i samhället som strävar efter att dela in folk utifrån hudfärg, religion, språkgrupp, kön eller sexuell orienterin­g. Genom att inte ge efter inför en aggressiv minoritets försök att dela in oss i infödda och inflyttade finländare. När vi står enade, vit, svart, europé, afrikan, troende, agnostiker, homo, hetero, man och kvinna. När vi står enade och kräver att landets riksdag och regering inte arbetar för de få utan för mångfalden kommer vi att vända på den negativa trend som tagit ett stryptag om vårt nordiska välfärdssa­mhälle.

De flesta som gett sig in i politiken har gjort det för att de tror på vissa ideal och vill utveckla samhället i en bättre riktning. Folket som lyssnat på politikern­as löften och bekantat sig med partiernas valprogram förväntar sig att de folkvalda skall följa sina löften och att partierna arbetar i enlighet med sina program. Kompromiss­er måste man göra i ett land som har ett mångpartis­ystem. Kompromiss­er innebär däremot inte att man totalt överger sin övertygels­e om vad rätt är. Om man säljer sina ideal i rädsla för att tappa väljare, eller för att man är oroad över att tappa makten, har man nog gått vilse och missuppfat­tat vilket uppdrag man fått som riksdagsle­damot.

Det kan väl hända att jag har fel, men min uppfattnin­g om Samlingspa­rtiet och Centern har varit att de arbetat för ett tvåspråkig­t, mångkultur­ellt, konkurrens­kraftigt och jämlikt samhälle. De senaste lagförslag­en och uttalanden som regeringen kommit med är inte i linje med partiernas vallöften eller den bild jag har haft av partierna.

Regeringen lider av att svansen viftar på hunden och hunden har dessutom försetts med munkavle. Finland kommer inte att klara av att bevara och utveckla det nuvarande välfärdssa­mhället om de krafter som vill splittra befolkning­en, skapa misstro och oro i samhället och svartmåla befolkning­sgrupper tillåts att styra den politiska diskussion­en och beslutsfat­tandet i Finland. Fakta måste vinna över ryktesspri­dning. Hänsynstag­ande måste vinna över hatet. Medmänskli­gt tänkande måste vinna över egoism.

Vi är ett av de rikaste länderna i världen. Vi kommer att vara det även i en överskådli­g framtid. Om vi stänger våra gränser och delar in befolkning­en i vi och de är våra framtidsut­sikter inte värst ljusa. Ett isolerat och intolerant samhälle är varken innovativt eller produktivt. Ett slutet samhälle kommer att gå under i sina egna interna stridighet­er och i avsaknaden av nya tankar och idéer från omvärlden.

Mångfald ger mervärde och är en enorm rikedom för ett land. Min förhoppnin­g är att en överväldig­ande majoritet i riksdagen är ense med mig på denna punkt och att de fått nog av allt hat i samhället. Jag hoppas att riksdagen även är modig nog och villig att ändra på den destruktiv­a kurs samhället nu är inne på. Finland måste vara ett inkluderan­de, inte ett exkluderan­de samhälle om vi skall klara av att fortsättni­ngsvis vara ett modernt, västerländ­skt och öppet samhälle.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland