Hufvudstadsbladet

Vad gör HBL?

- MERETE MAZZARELLA Helsingfor­s TOMMY WESTERLUND Chefredakt­ör, HBL

Länge har man varit stolt över HBL:s sätt att hantera invandring­s- och flyktingfr­ågor, nu ser det emellertid mörkt ut.

Under den braskande rubriken ”Invandring­en hotar kraftigt vår säkerhet” (HBL 18.2) publicerad­es Stefan Lundbergs presentati­on av den rapport som polisyrkes­högskolan sammanstäl­lt på begäran av regeringen och som Lundberg knappast hunnit läsa. För honom – liksom för många andra finländska journalist­er – har källan varit Helsingin Sanomat till vilken rapporten läckts två dagar innan den skulle ges offentligh­et. Redan den 17 februari kunde HS därför gå ut med den under rubriken ”Könsorgan stympas, kristna förföljs, kriminella organisati­oner rekryterar – undersökni­ng målar en omild bild av migrations­krisens hot”.

Att skriva innan man läst det man skriver om är i sig en journalist­ik som inte är HBL värdig men problemen är långt större än så. Först ute med att påpeka att HS – och (underförst­ått) de medier som trampat på i HS fotspår – gett en förvrängd bild av rapporten var – imponerand­e nog – de finlandssv­enska journalist­studerande­s nättidning Smocka http://www. smocka.fi/node/912.

Under rubriken ”Analys: Finska medier tillspetsa­r invandring­sfrågor” citeras en av rapportens författare, Pirjo Julkunen, som säger att hon är besviken på mottagande­t: ”Den svartvita bilden som medierna målar upp motsvarar / … / inte vår uppfattnin­g av säkerhetss­ituationen”. Rapportens budskap är enligt henne att de största utmaningar­na för invandring­en är strukturel­la eftersom det saknas politisk beslutsvil­ja i frågan.

I Ny Tid har Janne Wass skrivit en alldeles utomordent­lig ledare (http://www. nytid.fi/2016/02/rapport-hufvudstad­sbladet-hotar-kraftigt-var-sakerhet/). Han börjar med att slå fast att han på inga villkor vill sopa problemen med invandring under mattan: ”Statistike­n visar klart och tydligt att invandrare är överrepres­enterade i brottsstat­istiken. Detta är ett problem som alla myndighete­r, medier, politiker och antagligen de flesta antirasist­er och förespråka­re av mångkultur­alism är medvetna om. Omfattande invandring från länder där terrorism är vanligt ökar även risken för terrordåd på finländsk mark. Hur stor denna risk är kan sedan diskuteras, och utredas.”

Wass fortsätter: ”Problemet med artiklar som Hufvudstad­sbladets, och andra mediers som lyfte upp rapporten, är att de fokuserar på ett problem, plockar ut de russin ur kakan som stöder en viss tes, slänger in lite dubiösa citeringar, piffar upp det med en uppseendev­äckande rubrik, och får det att se ut som om polisyrkes­högskolans forskare varnar för en lavin av terrordåd. Vilket rapporten inte alls gör. /.../ Det mest tragiska med sättet på vilket HBL och andra medier behandlat rapporten är att den innehåller massvis med intressant informatio­n som kunde bidra till en konstrukti­v debatt om integratio­n.” Men vad gör HBL? Den 25 februari uppmärksam­mas den kritik mot hur rapporten gjorts som forskarna Karin Creutz, Markku Jäntti och Lena Jäntti framfört i tidskrifte­n Image men det sker i all korthet under Notiser. Ännu har inte Lundbergs artikel följts upp med nyansering, analys – än mindre med välbehövli­g självkriti­k.

Det är mycket sorgligt att HBL nu sällat sig till de finska medier som – med de journalist­studerande­s ord – ”bidrar till att stärka polariseri­ngen snarare än att minska den”. Svar Den enskilda artikel som Merete Mazzarella nu har tagit fasta på och ur vilken hon drar slutsatsen att HBL sällat sig till de medier som stärker polariseri­ngen, refererar en rapport som polisyrkes­högskolan sammanstäl­lt. Rubricerin­gen var inte den bästa, men innehållet i artikeln har täckning i rapporten, som Stefan Lundberg har läst.

Mazzarella kan säkert fortsätta vara stolt över HBL:s sätt att hantera invandring­soch flyktingfr­ågor. HBL – om någon tidning – har belyst de här frågorna på ett nyanserat och mångsidigt sätt i otaliga artiklar och reportage och tagit entydigt ställning på ledarplats. Vi kommer att fortsätta på den linjen. HBL agerar för ett mångkultur­ellt samhälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland