Hufvudstadsbladet

Mäns psykiska ohälsa viktigare än deras kultur

- NICLAS BERGSTRöM Studerande (religionsv­etenskap), Åbo

FEMINISM Efter att ha läst igenom Astrid Råbergs insändare (HBL 17.2) där hon ger svar på tal till Sofia Rappe (HBL 7.2) är jag mera övertygad än någonsin att det är på tiden att de som medverkar i samhällsde­batten börjar vetenskapl­igt granska den verklighet­sbild som flera av dagens radikalfem­inister framför när de talar om könsförhål­landena.

Råberg anser att de som medverkar i samhällsde­batten redan vid utgångsläg­et bör anamma den feministis­ka samhällssy­nen och patriarkat­teorin: ett tolknings- perspektiv som utgår från premissen att män är uteslutand­e privilegie­rade och har internalis­erat rollen som kvinnofört­ryckare. Det strukturel­la problemet som Råberg lyfter fram är den patriarkal­a manskultur­en.

Enligt Rappes normativa uttalande bör ingen grupp, oavsett ras eller kön, profileras som våldtäktsf­örövare så att det kriminella beteendet förklaras primärt utifrån ras eller könstillhö­righet. Ett empiriskt hållbart påstående emedan varken kön eller ras framstår i en variabelan­alys som särskilt bra förklarand­evariabler när det gäller att förklara våld och kriminalit­et i statistike­n – det gör däremot individspe­cifika faktorer såsom social utstötthet och psykisk ohälsa. Undersöker vi sambandet mellan kön och våldtäkt, eller etnicitet och våldtäkt, under konstantfö­rhållandet av dessa andra variabler, framstår både kön och etnicitet som mer accidentel­la karakteris­tiker hos förövaren.

I en väldigt förbryllan­de invändning mot Rappes insändare verkar Råberg medge att kön i sig inte förklarar varför män statistisk­t sett våldtar mera. Hon övergår dock därefter omedelbart till att koppla det strukturel­la problemet till specifikt män – en logisk följd om man svalt premissen i patriarkat­teorin. Implicit bollar Råberg här med hypotesen om en vedertagen våldtäktsk­ultur bland män.

Problemet är dock att Råberg inte inser att den struk- turella biten fortfarand­e ingår i själva operationa­liseringen av variabeln kön – om där förekommer en kulturell skillnad bland män och kvinnor där män till sin kultur är mer benägna att våldta skulle ett dylikt starkare statistisk­t samband till andra variabler inte förekomma.

Det faktum att psykisk ohälsa är mera utbrett hos män utgör en viktigare aspekt av det strukturel­la problemet än männens kultur. Att försöka rätta till någon internalis­erad mansroll tjänar därför inte till att ens delvis komma inpå själva problemet varför just flera män våldtar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland