Hufvudstadsbladet

Ögonfröjd och skapargläd­je i barnens välde

Gör-det-själv I ett barnrum gäller andra lagar än i resten av hemmet. Man ska få leka och stoja, sprida ut sig, rådda hejvilt och drömma stort. Därför måste också de inrednings­glada föräldrarn­a kompromiss­a.

-

Det är inte omöjligt att kombinera det ändamålsen­liga och lekfulla med estetik och harmoni. Med god planering får både barnen en ny barnvänlig oas och mammorna får utlopp för sina skaparbeho­v. Win-win.

Systrarna Tobiasson, trion bakom HBL-bloggen Oasis, har under veckan som gått tagit sig an barnens rike.

Noras barn har ännu inte fötts, men förberedel­serna är på slutrakan. Saras tjej har nått en ålder då det är dags att få ett eget krypin. Lisas pojkar har blivit stora nog att ta stegen upp till sängen för natten.

I de tre hemmen har de tre rummen nu fått ett första alster som förhoppnin­gsvis kan få barnen att trivas.

Helsingfor­s har Nora gett pärtkorgen nytt liv för att ge babyn skönt gung. I Brändö har Sara gått lös på väggarna för att skapa atmosfär. I Esbo har Lisa tagit till grövre verktyg för inbjudande kombinatio­n av bädd, förvaring och koja.

Och allt detta återges nu här, för vad kan väl vara roligare än att få dela på fröjden att få göra själv? Här kommer tips på hur man kan lyckas med barnrummet!

Lisa

Jag strävar efter att mina projekt inte är bort från familjetid­en, men det här blev ett undantag. Barnrumspr­ojektet är ett Mamma ska bara förstproje­kt, men jag hoppas att barnen någon dag uppskattar det, oberoende. Det blev en möbel: en kombinerad högsäng för två, med förvarings­utrymme och koja för de bästa lekarna undertill. Sängen är byggd av fanerskivo­r och stödbalkar. Stabilt, enkelt och praktiskt. Som bonus ger möbeln en ypperlig chans att skapa konst, men vill man inte gå loss med penseln så kan man givetvis också använda vacker faner som med fördel kan lämnas orörd.

Jag själv välkomnar färg i barnrummet, och valde därför att måla. Väggfärgen är och förblir, så resten fick matcha den. Det blev fyra olika färger som kommer bra överens, och ett geometrisk­t mönster som gör barnrummet lekfullt, men ändå harmoniskt. Mönstret gick bra att planera och pröva i förväg, och det är väldigt enkelt att genomföra. Pensel, färg och tejp, that’s all. För mer spänning rekommende­rar jag att ta barnen med i målandet.

Sara

För tio år sedan skulle jag bygga en varmluftsb­allong. Det får förbli osagt hur, varför och av vad, men när livet kom i vägen för bygget fick projektet förflyttas till ”sen”-listan. ”Sen” är nära nu, det får bli en ballongsän­g i barnrummet. Men innan jag kan börja bygga behövs en lämplig omgivning för den.

Det är ingen konst att måla vägg såsom jag gjort här. Barnrummet­s fyra väggar fick ett lager färg av fyra olika mörka nyanser, applicerat med roller i vågräta avdelninga­r. Ovanpå det duttade, gned, klappade och smetade jag på av en ljus nyans med tavelsvamp. På utvalda ställen fick färgen ligga i drivor, och i dem gned jag in ris och sesamfrön.

Nu kan det tyckas obegriplig­t att man ska trycka upp mat på väggen, men det är faktiskt ett väldigt enkelt sätt att få lite intressant textur i målningen. Dessutom blir det fint när den mörkare bottenfärg­en syns mellan och runt grynen som fått accent på ytan av de ljusare nyanserna. Att måla med svamp har kommit och gått i interiörmå­leriet, och på så sätt är det inte dagsfärskt. Men det är ett bra sätt att färga vägg på ett sätt där en barnvänlig färgglädje och abstrakt sagovärld kan möta det lugna och lättkombin­erade. Nu intalar jag mig att en mjuk, mysig och hemmabyggd varmluftsb­allong passar bra i en av himlaknuta­rna.

Nora

I maj beräknas vårt första barn dimpa ner i våra liv. Att vara den sista av systrarna att få barn kan vara till stor fördel; klädlådorn­a bågnar redan nu av ärvda babyplagg och shoppingli­stan inför vardagen som barnfamilj är glädjande kort. Å andra sidan är utrymmet i vår stadstvåa knappt och alla nya införskaff­ningar kräver välplanera­d förvarings­tetris, framför allt för att blivande mammans inrednings­öga inte ska gråta blod.

För att spara på den lilla bostadsyta­n som finns, fick babyns första säng bli av hängande sort. Pärtkorgen är fyndad på Saras vind, textiliern­a lånade från det egna linneskåpe­t och övrigt material inhandlat i järnaffäre­n. Det gläder mig stort att kunna kombinera gammalt med nytt och att därmed kunna ge glömda föremål nytt liv.

Pärtkorgen är givetvis ingen långvarig lösning, babyn växer snart ur den och måste förflyttas till en rymligare säng, men som viloplats för de första månaderna är pärtkorgen suverän. Dessutom går det bra att vagga korgen med handen då man själv ligger i sängen. För en utmattad småbarnsfö­rälder med för många sömnlösa nätter bakom sig kan det vara ett välkommet alternativ.

uLäs

mer om barnrummen och andra gör-det-själv-projekt för en vackrare vardag på bloggen oasis.blogg.hbl.fi

 ?? FOTO: NORA TOBIASSON ?? HäNGANDE VILOPLATS. Ett gammalt föremål kan få nytt liv som en säng för den allra minsta.
FOTO: NORA TOBIASSON HäNGANDE VILOPLATS. Ett gammalt föremål kan få nytt liv som en säng för den allra minsta.
 ?? FOTO: SARA TOBIASSON ?? HIMMELSK SCEN. Att måla barnrumsvä­gg kan bli barnsligt roligt om man får kludda, klappa och kleta färgen på sin plats. Fem färgnyanse­r, lite ris och sesamfrön gav detta resultat.
FOTO: SARA TOBIASSON HIMMELSK SCEN. Att måla barnrumsvä­gg kan bli barnsligt roligt om man får kludda, klappa och kleta färgen på sin plats. Fem färgnyanse­r, lite ris och sesamfrön gav detta resultat.
 ??  ??
 ?? FOTO: LISA TOBIASSON ?? MåNGSIDIG MöBEL. Med lite grövre verktyg och fanerskivo­r är allt möjligt. Det här blocket rymmer förutom två sovplatser också förvaring och koja.
FOTO: LISA TOBIASSON MåNGSIDIG MöBEL. Med lite grövre verktyg och fanerskivo­r är allt möjligt. Det här blocket rymmer förutom två sovplatser också förvaring och koja.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland