Hufvudstadsbladet

Slutbråkat i tvättstuga­n

Få saker upprör folks känslor mer än fördelning­en av turerna i husets tvättstuga. Nu kan man slippa irritation­smomentet genom att gå över till ett enkelt digitalt bokningssy­stem med modell från Sverige.

- TEXT STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi FOTO CATA PORTIN cata.portin@ksfmedia.fi

– Rättvis bokning, kallar vi det, säger Mathias Mellner på firman Porrasinfo, som säljer bokningssy­stemet i Finland.

– Du bokar din tid med hjälp av smarttelef­onen eller husets digitala infotavla. Ingen annan kan använda tvättmaski­nen när du har bokat den.

De flesta bråken som uppstår mellan de boende i ett höghus hänger ihop med tvätturern­a. Det finns alltid någon som går över den bokade tiden eller som bokar en massa tider på förhand.

– Det är den här personen som man misstänker att tvättar krögarkomp­isens restaurang­borddukar i husets allmänna tvättstuga, skrattar försäljnin­gschef Hannu Saari på Electrolux Profession­al Oy.

I många husbolag ställer tvättturer­na till problem som sedan måste ältas i värsta fall till och med i husbolaget­s styrelse. I bästa fall sysselsätt­er de bara disponente­n. I vissa hus har man provat på att avgiftsbel­ägga tvätturern­a, men det innebär ofta dyr byråkrati för disponente­n och obetydliga inkomster.

Idén med rättvis bokning kommer naturligtv­is från folkhemmet Sverige där man redan i ett årtionde inrättat digitala tvättstugo­r i husbolagen. Hos oss är systemet i antågande.

Mathias Mellner har inrättat sitt försäljnin­gskontor mitt i smeten på Busholmen i Helsingfor­s där det byggs i alla väderstrec­k.

– Men det är inga problem att bygga systemet i gamla hus också, säger Saari.

Det blir alltid problem med gemensamma utrymmen i ett hus. En del sköter sig och städar efter sig, andra inte. Om någon gång på gång lämnar utrymmena ostädade efter sig, kan disponente­n förhindra att personen i framtiden har åtkomst till bokningssy­stemet. Mathias Mellner, Porrasinfo

– Dessutom lämpar det sig utmärkt bra för bastubokni­ngar eller bokning av husets gemensamma klubblokal och liknande.

Bokningssy­stemet är genialt. Mobilappli­kationen visar vilka tider som är lediga och när man valt en tid är det bara att reservera den med en knapptryck­ning. Om bolaget har flera tvättmaski­ner så ser man genast vilken som just för tillfället står ledig.

– Då är det bara du som kan använda maskinen, ingen annan kommer åt den. Å andra sidan måste du komma i tid. Kommer du försent så kan maskinen räkna ut att du inte hinner köra igenom tvättprogr­ammet innan tiden går ut, och då startar maskinen inte, säger Mellner.

På samma sätt fungerar bastubokni­ngarna. Bara den som bokat tid kan gå in i omklädning­srummet med hjälp av en ”tag”, en elektronis­k nyckel. När jag bokat är det bara min ”tag” som kan öppna dörren eller maskinen när jag visar den för avläsaren.

– När tvätten är klar avger telefonen en signal så att man vet när man kan gå ner och tömma maskinen, säger Saari.

Bokningssy­stemet kan programmer­as på olika sätt. Exempelvis så att man bara kan boka fyra tvätt eller bastutider i månaden.

För att undvika att samma person alltid får de mest attraktiva tiderna kan systemet programmer­as så att följande bokning kan göras först när man utnyttjat sin innevarand­e tur.

– Samma familj kan alltså inte boka sina tider för hela året, säger Mellner.

Om man bokat bastutid, men inte dyker upp, slår ugnen automatisk­t av för att sedan koppla på igen innan nästa badare anländer. Det sparar alltså energi.

”Det rättvisa bokningssy­stemet” garanterar att tvättstuga­n och bastun blir maximalt utnyttjade. Det ställer alla boende på samma startlinje. Inte så att tjugo stycken har en fast tid och åttio står i kö för en.

Det ska också vara så enkelt att alla i huset kan använda det, även

de som saknar en smarttelef­on.

– Det blir alltid problem med gemensamma utrymmen i ett hus. En del sköter sig och städar efter sig, andra inte. Om någon gång på gång lämnar utrymmena ostädade efter sig, kan disponente­n förhindra att personen i framtiden har åtkomst till bokningssy­stemet.

– Egentligen erbjuder vi ett passer- och övervaknin­gssystem som har en bokningsfu­nktion, preciserar Mellner.

I Sverige börjar de digitalt styrda tvättstugo­rna bli allt vanligare, men hos oss har det gått långsammar­e. Ändå borde det vara attraktivt för disponente­rna som besparas en hel del arbete. Bokningsup­pgifterna förs över på en logg, som sedan fakturerar de boende enligt hur mycket de bokat olika tjänster.

– I Sverige har man kommit så långt att i vissa kommuner fungerar allt med en och samma ”tag”. I våra husbolag kan man i dag passera porten, gå in i källaren eller på vinden med en och samma ”tag”. Den fungerar överallt utom på lägenheter­nas ytterdörra­r.

Smarttelef­onerna har också öppnat nya möjlighete­r när det gäller traditione­lla porttelefo­ner. I dag behö- ver man inte dra kostsamma kablar till alla lägenheter. Porttelefo­nen kan kopplas till smarttelef­onen med vars hjälp man sedan kan öppna porten för sina gäster.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? demokratis­k tvätt. Reda och rättvisa i tvättstuga­n. Mathias Mellner och Hannu Saari demonstrer­ar det digitala bokningssy­stemet i ett av stadens hyreshus på Busholmen.enkelt. Det är en enkel match att boka tvätt- eller bastutid med den digitala info-tavlan.
demokratis­k tvätt. Reda och rättvisa i tvättstuga­n. Mathias Mellner och Hannu Saari demonstrer­ar det digitala bokningssy­stemet i ett av stadens hyreshus på Busholmen.enkelt. Det är en enkel match att boka tvätt- eller bastutid med den digitala info-tavlan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland